OPINII  »  EDITORIAL

Balonul de Aur și Vloggerul de Platină

Editorial Cristian Geambașu
Editorial Cristian Geambașu

Articol de - Publicat marti, 31 octombrie 2023 16:35 / Actualizat marti, 31 octombrie 2023 21:26

Zeci de milioane de cetățeni ai planetei, urmăritorii domnului IShowSpeed, știu de luni seară că un anume Djokovic este noul vârf de atac al lui AC Milan.

Francezii știu să pună în scenă. De unde și expresia mise-en-scene, adoptată în limba română sub forma mizanscenă. Acest savoir faire, care pentru o seară a luat locul deja bătătoritului glamour, a patronat întreaga ceremonie desfășurată la frumosul Theatre du Chatelet.

Trofeele Ballon D’Or au venit pe Sena, purtate de o șalupă, apoi au fost preluate de un echipaj motorizat, cu escortă din partea Poliției Franceze, ca într-un film de pe vremuri cu Alain Delon și Jean-Paul Belmondo.

Locuri comune, clișee, somn

Încoronarea pentru a 8-a oară a lui Lionel Messi a ornat frontispiciul locurilor comune, atât de prizate de votanți. Primenirea competiției, odinioară opera exclusivă a opțiunilor ziariștilor de marcă europeni, ar fi reclamat nume ca Erling Haaland sau Kylian Mbappe.

În schimb, consacrarea pentru eternitate a lui Messi a fost gestul reflex al lumii sportului, care este parte a lumii de dincolo de stadioane. Locuri comune, clișee, somnul rațiunii.

Supărarea lui Mbappe, care a avut o finală strălucitoare și dureroasă de Cupă Mondială, a trecut neobservată, pentru că nimeni nu avea chef să strice cheful. Declarația lui Lothar Matthaus (O farsă!, a exclamat campionul mondial din 1990), a venit târziu și a fost abil trecută la capitolul știri irelevante.

Fluierături pentru Dibu

Calitatea și spontaneitatea invitaților – Gary Lineker, David Beckham sau Novak Djokovic – ori prezența reconfortantă a Aitanei Bonmati, laureata Ballon D’Or din partea fetelor, au salvat totuși impresia.

Fluierăturile publicului, altul decât cel în paiete și costume scumpe, la adresa lui Emiliano „Dibu" Martinez (câștigătorul trofeului Lev Iașin pentru cel mai bun portar) au fost o terapie de normalitate într-un ocean de festivism instituționalizat. 

Dar evenimentul serii nu s-a petrecut în sala de festivități, ci în foaierele Teatrului Chatelet. Protagoniști, Novak Djokovic și un anume IShowSpeed, celebru, se zice, vlogger american.

Balonul de Aur și Vloggerul de Platină
Argentinianul Emiliano Martinez (30 de ani) a fost desemnat cel mai bun portar al turneului final, dar a fost protagonistul unui gest deplasat, vulgar, la premiere.

Sectele spiritului sinucis

Dialogul a fost savuros (în termeni contemporani "s-a viralizat" rapid). "Îmi pari cunoscut" zice IshowSpeed. Djokovic îi răspunde: "Sunt noua vedetă de la AC Milan". Speed: "Da, da, da, știu" Djokovic: "Nu am jucat încă, dar o să intru în următorul meci" Speed: "Da? Succes!" Djokovic: "O să încerc să înscriu un hat-trick".

Aș remarca umorul de calitate superioară al lui Nole, care în scenariul oficial a avut privilegiul să îi înmâneze trofeul simpaticei Aitana Bonmati. Dincolo, de partea vloggerului nu aș remarca ceva special, în afară de o naturalețe dezarmantă.

Ignoranța comică a numitului AiȘoupăViteză confirmă dimensiunea unor vloggeri și influenceri, și efectul pe care îl exercită acești tipi cu milioane de urmăritori, uneori cu zeci de milioane. Aici ar fi o problemă pentru cei care nu aparținem respectivelor secte sinucigașe ale spiritului.

Taica părintele IshowSpeed și enoriașii

Carevasăzică, zeci de milioane de americani și neamericani, followerși ai lui IshowSpeed, cred că idolul lor a stat de vorbă cu noul vârf de atac al lui AC Milan. Cohorte de urmăritori fascinați de niște impostori planetari buni de gură și pricepuți să exhibeze în mediul online înghit pe nemestecate orice aiureală și o dau mai departe.

Pentru că are expunere, deci atrage reclamă, enoriașii îi bagă lui taica părintele IShowSpeed milioane și milioane de dolari în cont. Putem râde sau putem să copiem gestul care l-a consacrat definitiv pe Dibu. Propun să râdem.  

P.S. Cunoscători ai mediului online și ai personajului susțin că sceneta ar fi fost premeditată de vloggerul IShowSpeed, care s-ar fi consacrat tocmai făcând pe prostul. Logic, metoda îi aduce un succes nemaipomenit în rândul copiilor și adolescenților. Și dacă ar fi așa, că vloggerul interpreta un rol, subiectul participării entuziaste și benevolă la spălarea creierelor rămâne. Altfel, cred că știți care este riscul atunci când faci pe prostul.


Comentarii (25)
Dino
Dino  •  02 Noiembrie 2023, 17:39
Postat de luigi_nb pe 02 Noiembrie 2023, 12:12

Hahahah Geambasu scriind despre Speed, am trait sa o vad si pe asta. Apropo, Speed e mai relevant azi la nivel mondial decat Djokovid, da ce sa stie un boomer.

Compari un doua domenii total diferite. Ca si cum il compari pe Stalone cu Maradona. Dar ce sa stie un zoomer ca tine.

MaxiP
MaxiP  •  02 Noiembrie 2023, 12:18

Un lucru pare cert: toate premiile s-au dat pe ipostaza care a adus cel mai mare rating, cea mai buna mediatizare. Adica acest Martinez a castigat titlul de cel mai bun portar pentru un meci, e clar. Nu conteaza absolut deloc ce a facut tot sezonul, a prins un meci. Adica in 86', un astfel de titlu merita castigat de Duckadam, pe aceleasi criterii. Messi a castigat pentru poveste. Probabil ca daca Haaland dadea un gol din foarfeca in finala CL, lua el balonul. Asta desi nu iesea, sa spunem, golgeterul competitiei. Totul e marketing, nu are nicio legatura cu performantele intregului sezon. Practic sunt 2 titluri luate pentru imagine.

MaxiP
MaxiP  •  02 Noiembrie 2023, 12:15
Postat de birdibel pe 31 Octombrie 2023, 20:09

Fluierăturile la adresa lui Dibu, care a câștigat practic de doua ori finala - oprind sutul lui Kolo Muani in ultimele secunde si apoi apărând doua penaltiuri - au fost cel mai grosier aspect al ceremoniei. Tu îl numesti un act de normalitate. Poate, dacă adăugai; “… al unor franțuji mici, frustrați si lipsiți de maniere.”

Frantuzitii lipsiti de maniere au fluierat un... mare manierat? Si-a castigat "respectul" prin gesturile de dupa acea finala. A primit exact ceea ce a cerut. A fost deplasat, cu un comportament al unui copil de 15 ani crescut mai mult prin cercuri de vagabonzi in cartierele unui oras mai sumbru (foarte posibil si situatia sa reala), deci, ce merita? A reusit ca desi fiind eroul echipei sale in acea finala, sa primeasca aceasta reactie. Asta e, nu pare cu un IQ foarte ridicat. Pare un simplu cocalar plin de bani si atat. Evident, dpdv sportiv, ajuns in elita, dar cumva in mediocritatea acestei elite, nefiind in mod evident un portar de super-clasa. Adica cariera sa e cumva ca a lui Helmuth. A avut un meci. Sa fim seriosi, Argentina nu are nu stiu ce portari de mare valoare, asa a ajuns sa apere el, nu ca vreun mare portar cu o concurenta uriasa pe post la el in tara.

Vezi toate comentariile (25)
Comentează