OPINII  »  EDITORIAL

Bătaia e ruptă din judo

Articol de - Publicat marti, 22 iunie 2021 20:10 / Actualizat marti, 22 iunie 2021 20:15

Unii susțin că din Rai, dar poate că e prea mult. Clasarea cazului sportivelor bătute de trioul Bercean-Andreica-Mititelu este o decizie rușinoasă a Comitetului Olimpic și Sportiv Român

Cu doar o lună înainte de Jocurile de la Tokyo, olimpismul român se scutură de fantomele trecutului. Comisia de Etică a Comitetului Olimpic și Sportiv Român a clasat dosarul în care mai multe sportive îl acuzau pe antrenorul Florin Bercean de agresiuni fizice și psihice la lotul național de judo de la Cluj. 

Doi ani și jumătate a lucrat comisia până să ajungă la concluzia că mărturiile fetelor nu sunt altceva decât parte a unui scandal menit să denigreze munca pasionată a unui colectiv de antrenori în frunte cu domnul F. Bercean.

Cristinel Romanescu, președintele Comisiei de Etică, a explicat motivele clasării dosarului.

"Nu am detectat elemente care să ne ducă la sancționarea celor trei antrenori. Am așteptat lucruri relevante și convingătoare din partea fetelor, dar am considerat că nu există suficiente elemente în sprijinul celor afirmate de ele în public. Am vrut să știm dacă s-au făcut demersuri și către federație, dacă părinții au reclamat ceva în timp, dar nu am primit detalii despre așa ceva".

Vânătăile s-au prescris

Mai limpede nici că se poate. După ani de zile, vânătăile și vergile de pe spate ale Cătălinei Rob Ditan sau ale Roxanei Pavel s-au resorbit și s-au prescris. Au devenit irelevante, iar faptul că părinții nu au reclamat nimic (deși există și mărturii ale unor părinți, vezi cazul tatălui lui Rareș Rotaru) înseamnă că mincinoasele astea mici au vrut să defăimeze minunatul colectiv format din Florin Bercean, Gianina Andreica și Ana Maria Mititelu. 

Îi apără medaliile cucerite la cele mai mari competiții ale lumii. Este cuvântul lor contra cuvântului unor mironosițe, asta aflăm din subtext. Bătăi, umilințe, amenințări, teroare. Nimic altceva decât invenții ale unor sportivi manipulați de cineva care avea interesul ocult să atace Federația Română de Judo. O spune răspicat și Cozmin Gușă, președintele federației de resort.

"E un verdict normal. A fost un scandal artificial, generat de niște terchea-berchea, care au manipulat foști sportivi și părinți, fiindcă le stătea în gât fosta și actuala conducere a federației. O mascaradă care s-a încheiat prea târziu, cu prețul unor denigrări publice pe care Florin Bercean nu le merita"

O idee bolnavă, bolnavă

Știți ce este și mai frumos? Nu că ancheta Gazetei, inițiată de Justin Gafiuc în urmă cu 3 ani, se încheie cu o mușamalizare a cazului. Jurnalismul nu se poate substitui organelor de anchetă și tribunalelor, doar escavează subiecte. 

Cu adevărat emoționant este însă altceva. O parte a publicului are convingerea că s-a făcut dreptate și că încercarea ziariștilor de a mai "distruge" încă un sport care aduce salbă după salbă de medalii s-a lovit de atitudinea fermă a autorităților sportului românesc, în frunte cu ditamai COSR-ul lui Mihai Covaliu. 

Se cimentează astfel ideea că sportul de performanță nu se poate face decât sub regim de teroare, prin înfometare și corecții fizice.

Varianta Mărăcineanu

Știu că enervează comparațiile, așa că mai propun una. Roxana Mărăcineanu, ministru delegat pentru sport în guvernul francez, medaliată mondială și olimpică, a fost ea însăși declanșatorul unui cataclism atunci când a vorbit deschis într-un interviu despre abuzurile sexuale. 

Și acolo, până la intervenția doamnei Mărăcineanu, funcționase legea tăcerii, a fricii de represalii. După interviul care arunca în aer întreg eșafodajul minciunii, lumea a început să vorbească. Fetele agresate, părinții acestora. În momentul de față, ministerul condus de Roxana Mărăcineanu are pe rol 420 de astfel de cazuri, care implică 450 de agresori. Mai mult de jumătate dintre aceste dosare fac obiectul unor fapte din prezent.

O imagine peste orice clasare de caz

Bătaia e ruptă din judo

Înțelegeți, domnule Covaliu? Dar dumneavoastră, domnule ministru Novak? Sigur, dacă nu sunteți prea ocupat cu antrenamentele pentru Jocurile Olimpice. 

Și dacă, stimați domni, nu vi se pare convingătoare similitudinea dintre cazul românesc și cel francez, că la noi a fost vorba doar de ceva bătaie și niscaiva înjurături de mamă, mai priviți o dată imaginea cu multipla medaliată Corina Căprioriu în spatele căreia se află antrenorul Florin Bercean. Ce vă spune chipul Corinei? Concentrare înaintea unei lupte? Chimie cu antrenorul? Sau altceva?


Comentarii (10)
ralmasan
ralmasan  •  13 Iulie 2021, 04:25

Urmaresc de prin 2000 traznaia asta cu Federatzia Romaneasca de judo si scandalurile sexuale . In rezumat nu prea e clar cine sunt mai mari obsedatzii aia sexual sau de putere ? Cred ca cam totzi acuzatzii si acuzatorii sunt niste obsedatzi sexual . Sapta ,Blagradean. Berceanu . Teselean un impostor Cu respect un fost judokan curat

niculaemoromete
niculaemoromete  •  23 Iunie 2021, 20:26
Postat de niculaemoromete pe 22 Iunie 2021, 20:54

Disociata, respinsă ca metodă pedagogică, violența fizică, ca formă de impunere a rigorii sportive, apare în creuzetul performanței sub forma ingredientului secret. Numai cine n-a sângerat sufletește pentru o palmă peste față când ești rupt de efort sau numai cine n-a luat un șut în dos când erai sufocat de epuizare s-au lipsă de șansă, are vreme să discute secrete! Bătaia este înjositoare nu doar pentru cel bătut, ci și pentru visele și așteptările celor din jurul steagului fluturând prin speranță! Și Belu cu Bitang au fost gasiti violenți, ba chiar extorcatori, la fel Bela Karoli... S-a plâns Alina Dumitru sau Corina Căprioriu? Eu nu m-aș hazarda să evaluez stări conflictuale prin utilizarea unor aprecieri personale dezbrăcate de tăișul actualității.

În sprijinul celor afirmate, un titlu trâmbițat pe toate platformele cu subiecte sport: ANAMARIA PRODAN A ARVUNIT BĂTĂUȘI PENTRU A O PEDEPSI PE PRESUPUSA AMANTĂ A SOȚULUI! UNUL DINTRE INTERLOPI S-A AUTODENUNȚAT LA POLIȚIE

adrianciprian
adrianciprian  •  23 Iunie 2021, 13:12
Postat de braveheartro pe 23 Iunie 2021, 09:04

***. Deci dacă nu s-a confirmat ancheta colegului vostru înseamnă că se mușamalizează cazul? Iar poza și afirmația din finalul articolului sunt mizerabile. Sugerează că Bercean e un violator care terorizează fetele. Iar multipla medaliată (cine o fi antrenat-o pentru medaliile alea???) e terorizată, săraca, de monstrul ăsta. Ai merita un proces pe cinste din partea lui Bercean. Să te facă să-ți înghiți articolele mizerabile.

"Ancheta" aia e o glumă, fiind făcută de o comisie de etică sportivă din care fac parte amici și foști elevi ai domnului antrenor. Cum e să ții partea unui abuzator denunțat de mai multe victime? Te simți puternic? Ai face la fel? Ți-ai bate nevasta dar nu prea poți?

Vezi toate comentariile (10)
Comentează