OPINII  »  EDITORIAL CRISTIAN GEAMBAȘU

Campistol Medvedev ăsta!

Articol de - Publicat vineri, 28 ianuarie 2022 17:56 / Actualizat vineri, 28 ianuarie 2022 22:16

Tenisul, sportul, lumea în general au nevoie de personaje rebele și inteligente ca Daniil. Poate așa ne mai vindecăm de ipocrizie

Rusul Daniil Medvedev e pe cale să devină numărul 1 mondial. Calea e complicată pentru că îl întâlnește în finala Australian Open pe Rafa Nadal. Medvedev e pe cale și să intre cu drepturi depline în grupul restrâns al marilor rebeli din tenis. Ilie Năstase, John McEnroe, Marat Safin. Ilie al nostru a fost și rebel, și om de spectacol. Asta îl face unic, că de circari e lumea plină.

Medvedev nu este nici pe departe cel mai estetic jucător. Lovitura de dreapta pare vina unui profesor prea îngăduitor cu copilul Daniil. Nici reverul cu două mâini nu vibrează artistic, loburile nu îi ies decât rareori, iar voleul este la granița dintre decent și bunuț. Cu toate astea, Daniil Medvedev este un jucător excepțional, care își metamorfozează slăbiciunile într-un carusel din care adversarul iese buimac. Îl ajută deplasarea pe teren, simțul mingii, rezistența, puterea de concentrare. Ultima calitate este venită tocmai din acest tip de revoltă permanentă împotriva adversarului, a publicului, a arbitrilor.

Campistol Medvedev ăsta!
Medvedev la meciul cu Tsitsipas

Medvedev se hrănește din ostilitatea celor din tribune și își aprovizionează ambiția din trucurile oponenților. În semifinala cu Stefanos Tsitsipas, rusul a răbufnit împotriva arbitrului spaniol Jaume Campistol, care nu îl atenționa și nici nu îl avertiza pe grec pentru dialogurile cu tatăl lui. Asta în tenis se numește coaching și este interzis. Monologul lui Daniil cu oficialul din scaun a fost dur, spaniolul fiind făcut când stupid, când pisicuță. Când îi strigi arbitrului "Ești prost, uită-te la mine, cu tine vorbesc! Tatăl lui vorbește la fiecare punct", te poți aștepta tu însuți la sancțiuni.

Timorat, poate și pentru că știa că Medvedev are dreptate, Campistol nu a luat măsuri împotriva reclamantului. Dar l-a avertizat pentru coaching pe Tsitsipas la 4-4 în setul al treilea. Foarte interesant, din acel moment grecul s-a tăiat, iar tăticul lui a tăcut ca Venus din Milo. Setul s-a încheiat cu 6-4 pentru Medvedev și Tsitsipas nu a mai câștigat decât un game în setul 4, care avea să fie și ultimul al meciului. Victorie cu 7-6, 4-6, 6-4, 6-1 pentru numărul 2 mondial. Calmat, după strângerea de mână rece de la fileu, învingătorul i-a cerut scuze arbitrului. Știa că exagerase. Sau poate că a fost o stratagemă, de ce nu?

Tenisul, sportul, lumea în general au nevoie de personaje abrazive ca Medvedev. Oameni inteligenți care au curajul să spună ce gândesc. Oameni care se scutură de apa călduță a clișeelor și a corectitudinii politice. Acolo unde, bunăoară, se scaldă în voie Mats Wilander. Celebrul analist al Eurosport se întreba ipocrit dacă nu cumva indicațiile lui Apostolos Tsitsipas erau, de fapt, încurajări? Care nu sunt interzise de regulament. Îmi permit să îl contrazic pe domnul Wilander. Nu erau încurajări, era șmecherie greco-balcanică.


Comentarii (13)
adwd
adwd  •  29 Ianuarie 2022, 09:13
Postat de dudulici pe 29 Ianuarie 2022, 03:33

Bine ca te-ai trezit tu,Geambasule,sa analizezi loviturile "mediocre" ale rusului! Esti un mare specialist in tenis!Ai copilarit doar pe terenurile de tenis din Buzau!!!O pepiniera care a dat multi campioni,mari tehnicieni ca tine, care o criticau pana mai ieri si pe Simona!De ce nu iti vezi lungul nasului!Nu te pricepi,stai in banca ta,zi de fotbal si can can,ca la astea esti cat de cat pregatit!Jenant!!!!

are dreptate geambasu . loviturile sunt executate destul de prost, dar e o paluga de 2 m care iti ajunge la toate mingile si le da inapoi pana ti se taie picioarele si iti vine sa i dai cu racheta in cap. dar asa i in tenis

dudulici
dudulici  •  29 Ianuarie 2022, 03:33

Bine ca te-ai trezit tu,Geambasule,sa analizezi loviturile "mediocre" ale rusului! Esti un mare specialist in tenis!Ai copilarit doar pe terenurile de tenis din Buzau!!!O pepiniera care a dat multi campioni,mari tehnicieni ca tine, care o criticau pana mai ieri si pe Simona!De ce nu iti vezi lungul nasului!Nu te pricepi,stai in banca ta,zi de fotbal si can can,ca la astea esti cat de cat pregatit!Jenant!!!!

mishu_74
mishu_74  •  28 Ianuarie 2022, 22:52
Postat de adriann_ pe 28 Ianuarie 2022, 20:06

Nadal cand se uita la Toni sa-i faca semn daca sa ceara challenge o fi fost tot balcanic? (ani de zile s-a intamplat asta la meciurile tari) ***..

semnele sunt ok. este vorba de indicatii verbale tehnico-tactice, alea sunt interzise. dar tenisul a ramas singurul sport din lume in care antrenorul nu are voie sa dea indicatii jucatorului in timpul meciului. trebuie sa se trezeasca si ei, totusi. ma uit de ex. la fotbal american, pai qb-ul vorbeste incontinuu in casca cu coach-ul de pe margine. atata ca el e pe teren, dar tot ce face i se transmite in casca de pe margine.

Vezi toate comentariile (13)
Comentează