OPINII  »  EDITORIAL

Ce și de ce îi reproșează Van Basten lui Virgil

Articol de - Publicat luni, 28 noiembrie 2022 16:02 / Actualizat luni, 28 noiembrie 2022 16:02

Triplul câștigător al Balonului de Aur are un mesaj nu doar pentru căpitanul Olandei

Marco van Basten are un mesaj pentru Virgil van Dijk. Cine este Virgil știe toată lumea, cine este Van Basten lumea începe să uite. Ba unii cred că nici nu au auzit de el, chit că omul nostru nu făcea cărare în careurile adverse pe vremea când fotbalul se juca purtând basca pe cap. 

Mă rog, asta cu basca e o figură de stil, dar una care ține perfect când vrei să îi trimiți pe oameni la izvoarele fotbalului.

Băiat mare, fotbal mic

Ce îi reproșează lui Van Dijk triplul câștigător al Balonului de Aur, omul care scria istorie în tricoul Milanului împreună cu Gullit și Rijkaard? Foarte pe scurt, lipsa de implicare. 

Neutralitatea în joc. „Virgil este un jucător foarte bun, dar trebuie să ia inițiativa! Nu este el căpitanul? E băiat mare, trebuie să își conducă echipa, să dicteze ritmul”, i-a transmis fostul mare atacant actualului mare fundaș într-o intervenție la postul TV NOS.

Când doar te achiți de sarcini

Van Basten a surprins în câteva cuvinte tipologia reprezentată de Van Dijk-ii fotbalului contemporan. Jucători buni, cu calități șelefuite din fragedă copilărie la academii care fac diferența între lăutărie și meserie autentică. 

În cazul lui Virgil, drumul nu a început nici la Ajax, nici la Feyenoord, nici la PSV, ci la Tilburg, apoi la Groningen. Acolo s-a format cel considerat de marii specialiști cel mai bun fundaș central din lume. Dar Van Basten nu asta îi reproșează, că nu se achită corect de sarcinile defensive.

Nostalgii

Sau, mai bine zis, reproșul tocmai ăsta e, că doar se achită și gata! Pasă înapoi la Noppert, portarul, pasă laterală cu Matthijs de Ligt, colegul de linie, câteva urcări în careul advers la fazele fixe – cornere, lovituri libere. Nu așa trebuie să arate un lider!, spune Van Basten. 

Personalitatea în joc nu este compatibilă cu jocul prudent, economicos, la alibi. Probabil că pe retina golgheterului de odinioară persistă imaginile cu Baresi și Costacurta, care nu se limitau să păzească teritoriul din fața porții Milanului. 

Poate că Van Basten are nostalgia lui Ruud Kroll, fundaș de vis din generația fotbalului total, om care la nevoie putea să joace și la construcție împreună cu un anume Neeskens sau chiar în atac cu Johan Cruyff.

Altă pasă înapoi

Replica lui Virgil este pe măsură. Adică foarte slabă, confirmând reproșul lui Van Basten. Te-ai aștepta, hai, nu la revoltă, dar la o tresărire de orgoliu! În loc de asta, altă pasă laterală de câțiva metri a jucătorului de la Liverpool: „Nu vreau să spun că am jucat fantastic, deloc (asta era culmea după 1-1 cu Ecuador). Dar îmi conduc echipa în cel mai bun mod posibil”. 

Sincer, nu v-ați fi așteptat la altceva mai cu miez? Răspunsul lui Van Dijk, în schimb, este la fel de fad ca jocul Olandei. De care sigur că nu doar el este responsabil. L-ați văzut pe Frenkie de Jong cât de șters este? Dar pe Dumfries, pe Berghuis? Ce se întâmplă cu Memphis Depay?

Ce și de ce îi reproșează Van Basten lui Virgil
Virgil Van Dijk // Foto: Imago

Puntea între Van Basten și Messi

După un 2-0 destul de sec cu Senegal și un 1-1 chinuit cu Ecuador, Olanda întâlnește Qatar în ultima partidă a grupei. Și probabil că va câștiga confortabil. Și se va califica în "optimi" probabil de pe primul loc. 

Dar mesajul lui Van Basten rămâne și nu îi privește doar pe Van Dijk sau pe De Jong. Fotbalul are nevoie de personalități, de lideri, de oameni care ies din rutina paselor înapoi. 

De aceea, golul lui Messi din meciul cu Mexic întinde o punte între fotbalul lui Van Basten și cel din zilele noastre. Problema este că în curând vom trăi fotbalul fără Messi. Poate ne salvează Mbappe.


Comentarii (6)
danglumetu
danglumetu  •  29 Noiembrie 2022, 09:18

depaie nu ie fane baston! asa ca mai incet cu pretentiile!

carol_k
carol_k  •  29 Noiembrie 2022, 09:12

Nu știu dacă aceste discuții e bine să fie LIVE, chiar în timpul desfășurării competiției, apar stările de nervozitate, răspunsurile pe măsură. În România e mult mai simplu. Declarațiile "de după" reprezintă o înșiruire de șabloane de o slabă factură intelectuală, să mă exprim elegant. Toate asazisele declarații ale învinșilor se termină cu " Asta este, mergem mai departe!" Absolut toate. În afară de Chipciu și poate a altor 2-3 jucatori toate ligile românești "merg, resemnate, mai departe"! Bine ar fi să n-o mai facă, poate așa se însănătoșește și fotbalul intern. Mă mir că jurnaliștii de la Digi TV nu le-au spus asta, să le dea întrebările și răspunsurile, să le pună un prompter să citească de acolo, să mascheze astfel lipsa de educație, de școală, a acestor generații inculte, ignorante. Le-ați face un mare bine iar nouă unul și mai mare. Bine-ar fi.

Nick111
Nick111  •  29 Noiembrie 2022, 08:37

Domnule Vochin ..felicitări și pentru acest articol! Păcat de Ecuador și Senegal ...e foarte posibil să rămânem fără una dintre ele.... Olanda a dat 3 goluri unul mai norocos decât altul...și e aproape calificata. Este cel mai frumos campionat mondial din 90 94 încoace...

Vezi toate comentariile (6)
Comentează