OPINII  »  EDITORIAL

Ce vină are Daniil?

Articol de - Publicat marti, 26 aprilie 2022 11:12 / Actualizat marti, 26 aprilie 2022 11:22

Asta se întreabă mulți. Să nu intrăm totuși în depresie din cauza șomajului parțial al lui Medvedev sau al lui Rubliov

Cineva propunea ironic ca nemulțumiții de decizia organizatorilor de la Wimbledon, de a interzice participarea jucătorilor și jucătoarelor din Rusia și Belarus, să stea liniștiți, pentru că urmează să meargă la un turneu organizat de Vladimir Vladimirovici Putin la Moscova. Cu premii în ruble.

Bătălia pentru bani

În orice glumă reușită găsești un substrat de adevăr. Vedeți dumneavoastră, bătălia interzișilor nu este neapărat pentru glorie, iar ideologică nici atât, ci pentru bani. Banii mulți pe care îi pun la bătaie turneele din circuitele profesioniste, feminin și masculin.

Că povestea este foarte mult despre conturi și mai puțin despre noțiuni abstracte precum principiile o demonstrează faptul că tenisul este singurul sport care își permite luxul de a relativiza participarea rușilor și belarușilor la competițiile internaționale. Nu sub steag rusesc sau belarus, da sub steag neutru. Cum se spune acum, pe persoană fizică, nu juridică.

Ce vină are Daniil?
Medvedev, în iunie 2021, în timpul unei conferințe de presă la Wimbledon. Foto: Imago Images

Suntem liberi dacă avem îndoieli

În toate celelalte discipline, embargo total. Toleranță zero pentru sportivii și echipele din Rusia și Belarus. Este corect așa sau ne aflăm în fața unei nedreptăți la fel de mare ca însuși războiul? 

Mulți dintre oamenii pasionați de sport înclină spre a doua variantă. Și este bine că se întâmplă așa, fiindcă atunci când nu vom mai avea îndoieli ar însemna că libertatea rămâne doar un exercițiu de vacanță.

În rândul sportivilor, taberele sunt bine definite. Nu aș insista pe opinia sportivilor ucraineni, logic emoțională. La fel de previzibil, Novak Djokovici conduce detașamentul celor care cred că șefii de la Wimbledon comit un abuz.

Nole și retorica putinistă

Lider global al mișcării antivacciniste și al luptei împotriva sistemului capitalist (care sistem l-a îmbogățit cu asupra de măsură), Nole, care mai are puțin și își organizează un turneu în curtea casei din Belgrad, se dovedește vajnic propagandist al retoricii rusești.

Nimic spectaculos. Un personaj mai complex decât sârbul, Martina Navratilova își mărturisește la rându-i "tristețea" provocată de embargoul celor de la Wimbledon. Wimbledon, turneu pe care l-a câștigat de 9 ori!

Opinia Martinei

Navratilova a fost mereu un om sincer. Și când a mărturisit că este lesbiană, și atunci când a spus că nu este de acord cu participarea transgenderilor în competițiile feminine. La judecata de apoi a corectitudinii politice, opinia asta o va trimite direct în boxa acuzaților.

"Pot înțelege suspendarea echipelor naționale, dar nu la nivel individual, atunci este greșit. Mi-aș dori foarte mult ca această decizie să fie anulată, însă cred că este prea târziu. Acum cred că e mult mai ușor să o acceptăm decât să o anulăm", a spus recent marea campioană.

Plata facturii

Acceptarea cred că este cuvântul-cheie. Trebuie să acceptăm că deși sportul adoră să fie stat în stat, uneori evenimentele îl depășesc. 

În anii '70 și '80 sportivii sud-africani se aflau sub incidența embargoului cauzat de politica de apartheid a regimului de la Pretoria. Ce vină aveau sportivii sud-africani? Dar cluburile de fotbal din Anglia, interzise după tragedia provocată pe Heysel de suporterii lui Liverpool?

Așa cum intră în șomaj un muncitor la o fabrică rusească falimentată de sancțiunile cauzate de "operațiunea militară", la fel și Medvedev nu poate călca măcar un an pe iarba de la All England Club. Asta e, plătește și el factura mai scumpă la utilități. Șomajul lui parțial nu trebuie totuși să ne îngrijoreze. Bine, foarte tare nici al lui Vasea de la uzină.


Comentarii (12)
mzm1
mzm1  •  27 Aprilie 2022, 11:58

După războiul provocat de Rusia impotriva Ucrainei, după actele de barbarie, a crimelor de război și a crimelor împotriva umanității comise de trupele invadatoare ale lui Putin, este strict necesar un boicot total contra Rusie, boicot și embargo care includ și sportivii (individual sau pe echipe). Dacă s-a intâmplat așa cu Africa de Sud, pentru apartheid, deci doar pentru persecuții rasiale, cu atât mai mult trebuie pedepsită Rusia dictatorului Putin, pentru crime de război și crime împotriva umanității! Oricum, nu sportivii ruși trebuie compătimiți pentru că nu sunt lăsați să joace in turnee, ci sportivii ucraineni care mor in bombardamente sau luptând cu arma in mână! Și de ce să-i compătimim pe alde Medvedev & comp că nu sunt lăsați să joace la Wimbledon, și nu pe compatrioții acestora, tinerii militari ruși, care mor cu miile în războiul criminal al lui Putin?! Și incă ceva. Dacă tu, ca sportiv rus, nu condamni invazia Rusiei in Ucraina, inseamnă că ești de acord cu acest război, il crezi drept și necesar. Atunci de ce nu te intorci în țară să te inrolezi in armată și să lupți alături de compatrioții tăi, pentru o cauză pe care o consideri dreaptă, de moment ce nu o infierezi? Așa cum fac sportivii ucraineni!

107468491360682
Viorel Ionescu  •  27 Aprilie 2022, 10:10

Toti rusii trebuie sa puna presiune pe putin , din toate domeniile inclusiv din sport ! Asa ca fara picior de rus bielorus la nicio competitie sportiva in niciun domeniu de activitate ! Doar asa v a fi oprit !

adi_stelistul
adi_stelistul  •  26 Aprilie 2022, 20:07

Revenind la Daniil, ca m-am intins (scuze!)... vina lui, ca si a lui Vasea, somerul din uzina, e ca e rus. Suna aiurea, dar nu e o vina de tipul celei pe care a trebuit evreii sa o poarte in al doilea razboi, ci de tipul celei pe care germanii sau japonezii a trebuit sa o poarte dupa razboi. Ca termen de comparatie, elanul antifascist al italienilor i-a salvat pe acestia (ca si cel al francezilor, s-o spun). Ei, acolo e vinovat Daniil - asta e vina lui. Poate e cam mult, poate n-am fost prea clar, dar ideea ca el n-are nicio vina, fiind rus si neluand nicio pozitie impotriva unor atrocitati (nefiind nici macar scuzat, ca Vasea, ca nu are acces la informatii), nu mi se pare in regula. Si revenind la inceput... nu vorbim de o vina penala, sa nu incurcam lucrurile. Dar daca admitem ca vina e de mai multe feluri, atunci putem discuta despre vina lui Daniil, a altor rusi, a occidentalilor care au inchis ochii la Georgia 2008 si Crimeea 2014, a lui Schroder (care, bietul, doar si-a cautat un loc de munca), a tuturor celor ce-l sustin pe Putin. Mda... e cazul sa mai si inchei. :-) Scuze.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează