OPINII  »  EDITORIAL

Cultul personalității

Editorial Cristian Geambașu
Editorial Cristian Geambașu

Articol de - Publicat joi, 27 iulie 2023 16:40 / Actualizat joi, 27 iulie 2023 16:56

Prăbușirea lui David Popovici are cauze sportive pe care, sper, le vor identifica specialiștii. De umflarea personajului până s-a spart ca un balon sunt responsabili profesioniștii odelor patriotice.

Cultul personalității este o boală cu rădăcini adânci în România. Laolaltă obiectul venerației publice și cântătorii lui sunt proiectați într-o lume imaginară. Acolo pășesc împreună pe nori pufoși și în acordurile muzicii celeste. Ferească Sfântul să zici ceva, să ai îndoieli!

Nici apa nu e bună?

Cronologic, David Popovici este ultima victimă a cultului personalității. Mai nou, cultul personalității s-a travestit în patriotism melanjat cu bunătate creștinească. Dai în mine, dai în sfântul David, făcătorul de minuni în bazinul de înot. Să sperăm totuși că persoanele pricepute cu adevărat vor identifica și explicații tehnice pentru acest stupefiant loc 6 în cursa de 100 de metri a Mondialelor de natație de la Fukuoka, după acel loc 4 la 200. Cred că se vor găsi, că doar nu o să auzim că băiatului nu i-au priit apa japoneză prea rece, arena impersonală și suporterii niponi care se bucură de-a valma, de orice.

Seninii

Specialiști și nespecialiști, oameni care iubesc sportul și oameni care detestă sportul se simt părtași cumva la eșecul lui David Popovici. Devenise o cauză națională, ba chiar o pavăză împotriva dușmanilor țărișoarei. I-am evocat deja pe cei care flutură tricolorul și au sărit în apărarea lui. Ei nu vor să afle nimic, sunt senini și așteaptă Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, unde sunt ei siguri că David ne va trage una peste bot și peste mâinile alea blestemate care împrăștie ură pe tastatură. Hate, așa se numește acum îndoiala, s-a englezit și ea. Dacă te întrebi, dacă încerci să înțelegi unde și când s-a greșit, dacă a fost o eroare în pregătire sau doar o prăbușire mentală, atunci ești un nenorocit negru în cerul gurii, care se hrănește cu venin.

Cultul personalității
David Popovici/ foto: Raed Krishan (GSP)

Verdictul

Camelia Potec, campioană olimpică și președinta Federației Române de Natație, nu este o persoană bântuită de răutăți. În plus, se cheamă că știe despre ce vorbește. Iată ce spunea doamna Potec după cursa de 200 de metri, acolo unde David a condus detașat 150 de metri și a cedat neașteptat pe ultimii 50. "A fost o cursă ratată din punct de vedere tactic". Propoziție simplă: subiect, predicat, fără atribute. Problema cu lucrurile simple, nu doar cu propozițiile, este că spun mai mult decât frazele stufoase. Cineva a greșit. Tactica de cursă, ciclul de pregătire fizică. Antrenamentul mental. Cum să te sufoci pe ultima lungime de bazin ca un amator?

Stoic, dar nu prea modest

Greu de spus cu ce l-a ajutat pe recordmenul mondial al sutei filosofia stoică din care tocmai ne mărturisise că se inspiră. Cu siguranță nu l-au ajutat obligațiile publicitare și laudele pompate zi de zi. David Popovici a căzut de sus, de foarte sus și trebuie să recompună drumul care l-a dus spre două titluri mondiale. 

Un strop de modestie sigur nu ar strica. Poate că nu ar fi rău să treacă și la alt nivel al pregătirii, adică la alt antrenor. Adrian Rădulescu l-a lansat, poate acum e timpul pentru altceva, altcineva. Iar vârsta, cei 18 ani, nu este doar un atu, cum își închipuie unii.


Comentarii (63)
ciocanbaban
ciocanbaban  •  01 August 2023, 23:16
Postat de temujin pe 31 Iulie 2023, 00:01

Pe bune? Fie ca tine!

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Amen975ZQzamolxe
Amen975ZQzamolxe  •  01 August 2023, 00:40

Nu David ..., ai uitat "Prastia" la Bac . Continua in SUA , de vrei sa te mai urmaresc , altfel ramai la Bucuresti , sa faci cea mai grea facultate ?!! HA,Ha... , de Psihologie ... Bunica , bunica , ..sper sa nu ma dezamagesti !!!... (ai cantat numai o vara ...anul trecut .)

temujin
temujin  •  31 Iulie 2023, 00:01
Postat de ciocanbaban pe 30 Iulie 2023, 23:51

De ala de nu-l pricepi tu...

Pe bune? Fie ca tine!

Vezi toate comentariile (63)
Comentează