OPINII  »  CE CANOTAJ

Cum ratezi întâlnirea cu „istoria”

Editorial Cristian Geambașu
Editorial Cristian Geambașu

Articol de - Publicat miercuri, 17 august 2022 18:04 / Actualizat miercuri, 17 august 2022 18:07

Ministrul Eduard Novak a absentat de la sosirea lotului de canotaj de la Europene. Nu se face gaură-n cer, dar măcar să ne scutească de mesaje ipocrite scrise în două limbi. A doua nu-i engleza!

Potrivit ministrului Eduard Novak, Simona Radiș a deturnat evenimentul de la Aeroportul „Henri Coandă” legat de sosirea lotului de canotaj de la Campionatele Europene. 

Medaliată cu aur la Munchen împreună cu Ancuța Bodnar, așa cum a fost și la Jocurile Olimpice, componenta echipajului de dublu vâsle reproșase absența de la Otopeni a oficialilor de la MTS. În scurta ei intervenție, campioana născută la Botoșani le urase acestora concediu plăcut în continuare, promițând ironic mai multe rezultate în viitor ca premisă pentru ministeriabili a prezenței la aeroport.

Invitație la nuntă

Bun. Asta înseamnă să deturnezi un eveniment în opinia domnului Novak. Care domn și-a motivat absența prin aceea că aștepta o invitație din partea Federației Române de Canotaj. 

Probabil ceva în genul unei invitații la nuntă, doamna Elisabeta Lipă și domnișoarele Radiș și Bodnar sunt fericite să vă invite la celebrarea celor 8 medalii, dintre care 5 de aur. Masa și dansul în salonul de protocol al Aeroportului "Henri Coandă".

Iată și o parte din replica ministrului, venită luni seara, la o jumătate de zi după întâmplare.

Rezultatele de la Munchen sunt istorice, cu adevărat. Este regretabil că aceste momente de glorie, la care sportivii au dreptul și de care ar trebui să se bucure din plin, sunt deturnate pe un fond care nu are nimic de-a face cu performanța sau cu realitatea, cu esența sportului sau a succesului. Canotorii români sunt niște eroi. Le doresc să nu se lase umbriți de acest fals conflict și le mulțumesc pentru bucuria pe care ne-au adus-o tuturor!
Eduard Novak

Cum ratezi întâlnirea cu „istoria”
FOTO: Facebook @Federatia-Romana-De-Canotaj

Ce este istoric și ce nu

Ca de obicei bilingv, român-maghiar (de ce?, pentru cine?), mesajul este bombastic și fals. Domnul ministru și băgătorii lui de seamă trebuie să afle că rezultatele de la Munchen, de la Campionatele Europene, sunt importante și dătătoare de speranțe pentru ce urmează, dar nu sunt istorice. 

Istorică este medalia de aur a fetelor de la Tokyo. Istorice sunt medaliile olimpice și mondiale, obținute la competiții unde participă crema sportului planetar. Tocmai de aceea, ar trebui să mai știe ministrul și consilierii lui, atunci când sunt calculate pensiile viagere sunt luate în calcul doar medaliile mondiale și olimpice.

Și Mădălina a deturnat, nu doar Simona!

Canotorii românii sunt sigur că nu se vor lăsa „umbriți de acest fals conflict”, spune C.E. Novak spre finalul mesajului. Care conflict, domnule bilingv, faptul că un sportiv de excepție v-a arătat cu degetul și și-a permis să fie și ironic („atunci sper că vor face un mic deranj...”)? Sau observația Mădălinei Bereș, medaliată cu aur la 8 plus 1, că doar presa a fost prezentă și că prin intermediul acesteia „performanțele noastre ajung acolo unde trebuie, adică la familiile noastre și la iubitorii sportului”.

Pe câți sportivi i-ați auzit vorbind așa? E clar, și Mădălina Bereș a deturnat evenimentul. Cum să observi că presa face un serviciu național, ce aiureală mai e și asta?

Nu era Daea de la agricultură

Discutam în redacție, alt obicei demodat. Un coleg, care m-a avertizat că joacă rolul avocatul diavolului instituțional, mi-a atras atenția că în alte situații îi arătăm cu degetul pe politicienii care se bagă în față la tot felul de evenimente și sindrofii sportive. 

Da, numai că în cazul de față era vorba despre ministrul sportului, nu de indestructibilul Petre Daea de la agricultură. Sau de Tanțoș Barna de la mediu, de altfel binecunoscut suporter al echipelor Ținutului Secuiesc.

Vasalii

Este în fișa postului ca ministrul de resort să fie prezent la astfel de momente, mai ales dacă sunt „istorice”. El sau cineva important din minister. Dar, ce să vezi, în minister nu este niciun personaj important, ci numai vasali ai domnului Novak. Stând pe plajă cu un cocktail în față riști să pierzi întâlnirea cu istoria.


Comentarii (14)
MirceaOrdean
MirceaOrdean  •  18 August 2022, 16:48

Ce ne-am face, fără un țap ispășitor prin preajma? Cît de searbada ar fi existența, îndeosebi a gazetarilor, fără așa ceva? Totodată. Duduile medaliate, cînd s-au apucat de acel sport, eu făcut-o pentru a fi așteptate la aeroport de vreun ministru? Cineva trebuie pentru că sa fie și avocat, al celui pe care îl socotiți ghiavol...

MirceaOrdean
MirceaOrdean  •  18 August 2022, 16:45

Ce ne-am face, fără un țap ispășitor prin preajma? *** fără așa ceva?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

gilos
gilos  •  18 August 2022, 11:57

Si Geambasu, si CTP scriu acelasi articol, .... cam seceta de idei prin editorialele gsp. Nu sunt sigur ca e in fisa postului ministrului sportului sa intampine sportivii la aeroport. Cred ca alta e treaba lui, si are destule de livrat. Ca sa fim obiectivi pana la capat, sa ne aducem aminte ca Ana Maria Branza i-a dat cu flit lui Novak, cand acesta venise cu flori la Otopeni . Cand vine, nu e bine ca vrea sa-si faca imagine pe seama campionilor, cand nu vine, iar nu-i bine...

Vezi toate comentariile (14)
Comentează