OPINII  »  EDITORIAL

Dănuț Lupu ține la banii Statului Român

Editorial Cristian Geambașu
Editorial Cristian Geambașu

Articol de - Publicat luni, 02 octombrie 2023 16:13 / Actualizat luni, 02 octombrie 2023 16:13

Fostul fotbalist, încă manager al secției de fotbal CS Dinamo, spune că justiția putea face o economie cu el dacă îi dădea o sentință mai blândă, gen amendă penală

Sâmbătă, 18 iunie 2022, Dănuț Lupu era oprit de un echipaj al Brigăzii Poliției Rutiere. Alcooltestul era zero, problema a fost alta. Cetățeanu Lupu Dănuț nu avea permisul de conducere. 

Nu că nu îl avea la el, asta se mai întîmplă, nu poseda permis de conducere. Pentru repetate abateri în trafic soldate și cu evenimente grave, carnetul de conducere îi fusese suspendat definitiv. Cu ani în urmă.

Luni, 2 octombrie 2023, Dănuț Lupu este condamnat definitiv la 7 luni și zece zile de închisoare, Comisia de Apel nedând curs recursului fostului fotbalist la verdictul Judecătoriei Cornetu din 16 februarie anul acesta.

Alibiuri, scuze, pilde

Acestea sunt faptele. Aflat în străinătate, stranie coincidență, condamnatul a avut o reacție la Fanatik Superliga. Fostul internațional recunoaște că a greșit. Până aici, ireproșabil. 

Dănuț Lupu ține la banii Statului Român
Dănuț Lupu

Ce a urmat însă este o înșiruire de alibiuri, scuze, fals dramatism și pilde care arată, la fel ca în cazul altor persoane care au intrat în coliziune cu legea, că de fapt nu își însușesc esența pedepsei.

Ți-e rău, țup în mașină!

Dacă nu ar fi gravă, o afirmație de genul "în fond, nu am omorât pe nimeni" ar putea provoca zâmbete. Păi, tocmai asta e problema, că atunci când conduci fără permis poți provoca ceva ireparabil. "Nu eram beat, nu eram drogat", mai zice Lupu, acestea fiind circumstanțe atenuante în viziunea lui, mai ales că le pune în antiteză cu cazul Mario Iorgulescu, fără să îl numească pe fiul președintelui LPF. 

Apărarea fostului angajat al secției de fotbal al lui CS Dinamo se bazează în continuare pe faptul că trebuia să ajungă la spital, pentru că se simțea rău, și nu găsea niciun taxi. Păi, cum să te urci la volan fără carnet și în plus dacă te simți și rău? Tocmai din acel moment te transformi într-un pericol public.

Prietenul la nevoie se cunoaște

Soluția alternativă al lui Lupu la verdictul Justiției e oferită de un prieten. Sunt faimoși prietenii ăștia ai fotbaliștilor pentru spiritul lor civic. Ce sugera distinsul amic era o amendă penală. Că statul cheltuie așa mai mulți bani decât cu recidivistul în libertate, a reprodus fotbalistul teoria prietenului anonim. 

Păi, chiar așa.Ce grijă pentru banii statului, mișcător!

Astea sunt legile în România, nu avem ce să facem. Eu le respect. Dacă ei au considerat că sunt un pericol public... Ce să fac în închisoare? Voi scrie cărți (n.r - râde). Știam că aici se va ajunge. Lumea trebuie să dea exemple. Îl dă pe ăla care era beat și drogat și a omorât doi oameni? Nu. Mă dă pe mine. Dă un exemplu care chiar a făcut ceva.

 - Dănuț Lupu la Fanatik

Ce are de spus CS Dinamo

În momentul în care a fost oprit de echipajul Poliției Rutiere, Dănuț Lupu era manager al secției de fotbal al lui CS Dinamo. CS Dinamo este clubul Ministerului de Interne, inclusiv al Poliției Române. 

Dănuț Lupu a continuat să fie angajatul civil al clubului MI și după ce, în urmă cu 1 an și 3 luni, a fost prins conducând fără carnet. Astăzi, când sentința de condamnare a devenit definitivă, Lupu este încă managerul Clubului de Fotbal CS Dinamo. 

Faptul că șefii clubului Ministerului de Interne nu au considerat necesar să încheie relațiile contractuale cu angajatul civil Lupu Dănuț, indiferent care urma să fie decizia tribunalului (vorbim totuși despre o persoană care conducea fără permis o mașină pe drumurile publice, asta nu mai trebuia dovedit și nu prersupunea un verdict al vreunei instanțe), necesită o lămurire publică din partea Clubului Sportiv Dinamo. 

Explicația că era o anchetă în curs seamănă cu scuza lui Lupu că s-a urcat la volan pentru că îi era rău și voia să ajungă la spital.


Comentarii (25)
popescu222
popescu222  •  03 Octombrie 2023, 12:30

Articolul asta e din ciclul "un cetatean zace intins pe trotuar, hai sa-i dam si noi un picior in gura". Adica nu-l scuz deloc pe Lupu, e foarte bine ca se aplica legea, dar nu inteleg de ce s-a excitat asa tare asa-zisa presa sportiva. BUn, e o stire ca un fost fotbalist talentat va face inchisoare, dar nu vad rostul comentariilor indignate. Justitiarii de carton sa se excite pana se aplica legea - dupa aia, e doar o stire.

radumatei
radumatei  •  03 Octombrie 2023, 11:51

Că Lupu a greșit, nu contest. Nu contestă nici el. Să intre la pușcărie, dacă se consideră că prin asta se dă un exemplu și așa vom avea mai puțini șoferi iresponsabili, mai puține accidente rutiere. Fiat justitia ruat caelum. DAR. Problema e alta, și nici cei mai aspri judecători ai lui Lupu nu vor putea s-o nege: șoferi care au omorât sau au mutilat oameni au primit, primesc și vor primi de la aceeași justiție pedepse cu suspendare. Huidu e cel mai potrivit exemplu. În timp ce Lupu merge la pușcărie pentru o simplă formalitate administrativă, căci asta e crima lui: i-a lipsit bucata aia de plastic pe care cei mai mulți o obțin după ce citesc niște paragrafe dintr-o lege și fac câteva manevre în trafic, iar alții, nu puțini, o obțin chiar și fără a ști să citească, dând bani cui trebuie. O fi justiție, dar nu-i dreptate.

cpt.ahab
cpt.ahab  •  03 Octombrie 2023, 09:42

Aștept articolul despre Monica Macovei, marea justițiară a României. Cea care minte după ce produce accidentul, crezând că victima se va înfricoșa de numele ei. După care, strânsă cu ușa, își recunoaste vinovăția. Și ea a trimis oameni la pușcărie, a ruinat destine, nu ca Lupu!

Vezi toate comentariile (25)
Comentează