OPINII  »  CRAIOVA

De ce a fost nociv Mirel Rădoi la Craiova?

Editorial Cristian Geambașu
Editorial Cristian Geambașu

Articol de - Publicat joi, 08 decembrie 2022 19:30 / Actualizat joi, 08 decembrie 2022 19:30

Pentru că nu a avut rezultate sau pentru că a vrut să instaureze disciplina, ceea ce însemna, printre altele, ca Markovici să mănânce mai puține șaorme?

Suntem în 12 noiembrie 2022, după meciul Rapid - CSU Craiova 2-2. La interviul de după meci, Mirel Rădoi, antrenorul oltenilor, explică de ce i-a scos din lot pe Andrei Ivan, Jovan Markovici, Sergiu Hanca și Ionuț Vână. 

"E vorba de deciziile mele vizavi de disciplină, program și tot ceea ce se întâmplă la echipă. (...) Nu stau să mă rog de niciun jucător. Nu pot sta în fiecare zi să-i cântăresc. Fiecare a primit șanse, nu am nimic cu niciunul dintre ei", a precizat Rădoi.

Când se încruntă oamenii de fotbal

În fotbalul românesc bate un vânt rece în seara respectivă. Un antrenor sparge zidul tăcerii și rupe lanțul compromisurilor. Lumea aplaudă, oamenii de fotbal se încruntă. Ce vrea, dom'le, și ăsta, nu știe că avem o rânduială? Că jucătorul este mai presus de orice antrenor?

La scurt timp, apare președintele Sorin Cârțu. De obicei foarte diplomat și glumeț, fostul mare atacant nu pune ștergarul oltenesc pe tamburina clubului.

"Mi se pare că sunt prea mulți jucători dați deoparte. Dacă ești jupânul echipei, al vestiarului, ai principiile tale și filozofia ta, e problema ta. Îmi spun punctul de vedere, de fapt, e o expertiză și o competență. Dacă vrei să ții cont de ea, bine".

De ce a fost nociv Mirel Rădoi la Craiova?
Mirel Rădoi, antrenor CSU Craiova // foto: Imago Images

Și-a scris sentința

Acel 12 noiembrie a fost momentul în care Rădoi a început să plece de la Craiova lui Rotaru. Tot ce s-a întâmplat în decurs de aproape o lună, până la înfrângerea cu FC Argeș în Cupa României, 1-2, nu a fost decât desăvârșirea unei sentințe pe care antrenorul și-a scris-o în momentul în care s-a pus de-a curmezișul cu jucătorii, căzând concomitent în dizgrația conducerii. 

Am asistat la un sabotaj tacit al celor trimiși în teren, solidari din prima secundă cu grupul celor 4. De ce? Simplu, pentru că oricând unul dintre ei putea fi următorul la pedeapsă.

Binomul fotbalist-conducător

Rădoi a procedat corect atunci când a amendat indisciplina jucătorilor, dar a intrat în coliziune cu sistemul. Încă o dată triumfă binomul fotbaliști-conducători, iar Markovici poate să înfulece câte șaorme vrea el sub privirile îngăduitoare ale lui Mihai Rotaru. Cum își închipuia Mirel că va instaura disciplina la o echipă al cărei căpitan merge în vacanță cu patronul?

Palmaresul e contra lui

În paralel, nu trebuie ocolită discuția despre calitățile profesionale ale lui Mirel Rădoi. Este un antrenor bun sau modest? Este un tactician desăvârșit, un maestru al capcanelor în care să atragă adversarii sau un aventurier care visează că dă un gol mai mult decât ceilalți? Palmaresul ultimilor 3-4 ani nu este de partea lui. 

Ca selecționer a ratat calificarea la Mondialul din Qatar, România încheind grupa preliminară pe locul 3, după Germania și Macedonia de Nord. 5 victorii, 2 egaluri și 3 înfrângeri, cu o medie de 1,7 puncte pe meci. 

Parcursul din Liga Națiunilor a fost la fel. Locul 3 într-o grupă în care România a fost alături de Austria, Norvegia și Irlanda de Nord. 8 puncte din 6 meciuri, o medie de 1,33 puncte pe meci, dar un succes a fost la "masa verde", Norvegia fiind împiedicată de pandemia de Covid să mai ajungă la București.

O echipă ruptă-n trei

Bilanțul de la Craiova, cu grosul meciurilor disputate înainte de scandalul cu Ivan, Markovici, Hanca și Vînă, este de asemenea modest. 

În 21 de partide în total - campionat, Cupă și tururi preliminarii Conference League - Craiova sub comanda lui Rădoi a înregistrat 10 victorii, 5 egaluri și 6 înfrângeri. 1,666 puncte pe meci. Peste statistică, impresia explicită a unei echipe cu momente foarte bune în atac, apatie la mijlocul terenului și gafe recurente în apărare.

Un interimar de Bon ton

Demisia de la Pitești a venit natural și doar aparent a fost cântărită pe drumul de la flash-interviu la conferința de presă. Se închide astfel cercul unei alte experiențe ratate. 

Cadou la despărțire, patronul Mihai Rotaru a spus că Mirel Rădoi a fost nociv pentru Craiova. Este de așteptat ca, în așteptarea unui titular al postului rămas vacant, interimarul Dragoș Bon - crescut în anturajul lui Adrian Mititelu - să mai purifice nițel aerul în Bănie.


Comentarii (25)
itu52
itu52  •  10 Decembrie 2022, 11:00

Varianta vieneză „Valurile Dunării” ediția 2022, adaptată la meandrele Jiului.

ParinteUnu
ParinteUnu  •  10 Decembrie 2022, 09:28

Simplu nea! Un amarii de liceu nu l-a terminat dar umbla omul cu Bentley intr-o țară sărăcită și unde doar maneliștii și beizadelele se lauda cu mașini bengoase. îmi este sila de analfabetismul cu pedigree. Ei ajung și în politica ei care iei maniaca unghiile semn de zgârcenie de om răzbunător cum o are și acest Radio. Prost nu este cel care vinde ci acela care cumpara. atit.

ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  09 Decembrie 2022, 14:49

...ce smecher si mincinos este anticenzura ...in acel meci Multesu a bagat niste tineri fotbalisti in frunte cu Andrei Vlad care a aparat binisor pana cand i a dat gol Coman din apropiere... Coman nemarcat ...Multescu a platit cu postul ...dar jucatorii nostri nu s au dat la oparte .

Vezi toate comentariile (25)
Comentează