OPINII  »  EDITORIAL

De ce Dinamo nu primește „ce i se cuvine”

Editorial Cristian Geambașu
Editorial Cristian Geambașu

Articol de - Publicat marti, 05 decembrie 2023 16:06 / Actualizat marti, 05 decembrie 2023 16:07

Lotul e subțire, antrenorul a fost pescuit în apele tulburi ale motoarelor de căutare, iar criza de nervi la adresa arbitrajului nu impresionează pe nimeni. Dimpotrivă, naște zâmbete.

Întrebarea pusă la conferința de presă de prezentare a noului antrenor încă plutește în aer. Într-un serial turcesc plutea dragostea, la Dinamo levitează o întrebare doar la prima vedere ironică. De unde l-ați luat, de pe Google? Administratorul special Andrei Nicolescu s-a înfoiat atunci ca în fața unei glume proaste. Haideți că o dăm în derizoriu!, a venit replica. 

Au urmat alte justificări abstracte despre rațiunile alegerii unui antrenor de care nu a auzit nimeni, croatul Zeljko Kopic. Străin și la propriu, străin și la figurat. Zero cunoștințe despre Dinamo, vax idei despre fotbalul românesc în general.

Joaca de-a White&Black

Nu cumva derizoriul a fost atunci când Florin Bratu și Ionuț Badea au fost invitați la discuții, pentru a-și expune strategia în eventualitatea că vor fi aleși să salveze Dinamo de la dezastru? Și pentru ca aparența de club înstărit, care are de unde alege, să fie și mai puternică s-a adăugat "oferta" pentru Liviu Ciobotariu. Asta se cheamă seriozitate? 

După ce că nu au banii necesari, dar mai ales promiși, domnii de la Red&White se joacă de-a White&Black cu soarta clubului și cu bruma de orgoliu care a mai rămas suporterilor. Jocul acesta stupid duce direct spre Liga 2, de unde Dinamo se va întoarce când va fi fost construit noul stadion. Ați înțeles când.

Fazele incriminate

Meciul de la Sfântu Gheorghe 2-1 pentru Sepsi, a confirmat statutul de ciucă a bătăilor care a devenit Dinamo. Nu mai reiau aici statisticile catastrofale, cine dorește să se lămurească le are la dispoziție pe toate site-urile de specialitate. 

La finalul partidei, același domn administrator special a ieșit la atac, acuzând arbitrajul lui Radu Petrescu. Există două faze în discuție – prima, un duel aerian în careul lui Sepsi între Patriche și Ninaj în urma căruia dinamovistul se prăbușește, a doua, la o fază în care același Ninaj îi ia fața lui Ghezali și îl atinge cu cotul în față.

Vrea domn arbitru sau nu vrea

Analizate cu lupa la DigiSport Special de Marius Avram, momentele incriminate conțin elemente palpabile de penalty. Asta la o cercetare microscopică. Bănuiesc că la o vizionare la viteză normală a fazelor un suporter dinamovist ceva mai vechi în fotbal decât domnul Nicolescu nu a sărit strigând "unșpe metriii!". 

De ce Dinamo nu primește „ce i se cuvine”
Portughezul Gregorio a marcat pentru golul lui Dinamo în partida cu Sepsi FOTO: Dinamo 1948

Era cum a zis Avram, 50 cu 50 la sută. Vrea domn arbitru sau nu vrea. Și n-a vrut. Iar de aici administratorul penultimei clasate a dezvoltat clasica teorie a conspirației, potrivit căreia echipa lui este victima unei cabale.

E o rușine! E singurul mesaj pe care îl transmit. Domnilor arbitri, Dinamo are sânge în instalație și nu o să retrogradeze, deși voi vreți asta. (…) Suferim, am greșit, am luat două goluri, dar dați-ne ce ni se cuvine!

 – Andrei Nicolescu după meciul cu Sepsi

Dinamo nu mai impune respect

Dacă va retrograda, Dinamo nu o va face din cauza persecuțiilor arbitrilor. Echipa are fundași lenți și rudimentari, mijlocași proprietari ai unui singur picior (și acela de calitate îndoielnică, vezi cazul Ilic) și atacanți care odată scăpați față în față cu portarul (întâmplare rarisimă) au impresia că se află singuri pe teren și sunt deposedați. 

Ca niște amatori ce sunt. Vezi opera de autor a lui Gregorio.

Dacă Dinamo va retrograda, asta se va întâmpla din cauza diletantismului celor care o conduc. Decizia fantezistă de a numi un antrenor care chiar pare ales apelând motoarele de căutare te lasă fără replică. 

Este o glumă sau un mod de a sfida? Și faptul că lui Dinamo "nu i se dă ce i se cuvine" din partea arbitrilor este tot un ricoșeu al faptului că acest club nu mai impune respect. 

Ce să mai vorbim de teamă?!, așa cum se întâmpla odinioară. Opera începută de Ionuț Negoiță, continuată în notă suprarealistă de spanioli, este acum dusă mai departe de noii acționari.

Ca să dea și o notă veselă poveștii, domnii de la Red&White au decis că numitul Zeljko Kopic merită un salariu mai mare decât Ovidiu Burcă. Salariul nu este plătit de Google, asta-i cert.


Comentarii (42)
tictictic
tictictic  •  06 Decembrie 2023, 21:13

Excelent si profund obiectiv editorialul lui Cristian Geambasu; a pus degetul pe rana numita Dinamo. Cu atat mai mult cu cat domnia sa este dinamovist get-beget. Altfel, remarc comentariile inepte si imbibate de hate postate de eternii loseri dinamovisti de pe forum, useri ce s-au obisnuit in ultimii ani mai mult cu ura fata de Steaua si cu obsesia vietii lor fata de Gigi Becali, mai degraba decat de iubirea si de grija destinului propriei lor echipe. Iar astazi, evident, toate trairile astea contra-naturii ale acestora isi produc efectele: Dinamo a ajuns un "nimeni in drum", in insolventa si condamnata la retrogradare. Pe undeva, este cam aceeasi lectie pe care o traiesc pe pielea lor de vreo 7-8 ani si colegii lor de suferinta, talpanistii ce si-au cautat si gasit o echipa prin tribunalele tarii, niciodata insa pe terenul din Ghencea... Domnilor, fotbalul, ca oricare alt sport din lume, naste pasiuni si rivalitati, insa niciodata ura! Aveti acum exact ceea ce-ati construit perseverent cu mult hate imbibat cu ura... daca va place asa, va doresc mult spor mai departe!

username_2
username_2  •  06 Decembrie 2023, 19:52
Postat de mosh_gerilla.1948 pe 06 Decembrie 2023, 06:25

Giambi: „salariu mai mare decât Ovidiu Burcă” ... Poate ai vrut să scrii „salariu mai mare decât CEL AL LUI Ovidiu Burcă”

așe-i nene Nae, ai dreptate da pt aiasta nu era nevoie să URLI, încă auzîm noi dăstul dă bine

matei007
matei007  •  06 Decembrie 2023, 19:36

Nimic despre Dan Udrea si Catalin Tolontan?

Vezi toate comentariile (42)
Comentează