OPINII  »  EDITORIAL CRISTIAN GEAMBAȘU

Dinamo, povestea unui viol colectiv

Articol de - Publicat miercuri, 09 martie 2022 20:15 / Actualizat miercuri, 09 martie 2022 20:22

O scurtă istorie a ultimilor 2 ani ai echipei din Ștefan cel Mare. Spectrul permanent al retrogradării, degradarea calității umane și fotbalistice și reapariția în peisaj a unui personaj sulfuros. Dorin Șerdean

Suntem în vara anului 2020. Trăim deja de o jumătate de an în pandemie. Stadioanele goale au devenit loc comun. Dinamo încheie cel de-al 71-lea său sezon în prima divizie românească pe locul 13, retrogradabil.

Trupa din Groapă este salvată de o decizie cu dedicație a FRF, prin care se mărește de la 14 la 16 numărul de competitoare din Liga 1. Salvarea de la naufragiu aduce și alte semne bune pentru formația care câștigase ultimul titlu în 2007, deci cu 13 ani înainte.

Tranzacția Negoiță-Cortacero. Sau ce-o fi fost

Contestat permanent de majoritatea suflării dinamoviste, Ionuț Negoiță consimte să cedeze pachetul majoritar grupului de investitori spanioli în fruntea cărora se afla un anume Pablo Manuel Fernandez Cortacero.

Pe 13 august, acesta, împreună cu o întreagă echipă managerială din care face parte și numitul Dorin Șerdean, personaj necunoscut în fotbal până la data respectivă, efectuează o campanie de transferări spectaculoasă.

Cei mai mulți sunt jucători spanioli cu nume importante, cum ar fi Isma Lopez, Alexander Gonzalez, Juan Camara, Borja Valle sau Aleix Garcia. Salariile oferite nou-veniților, care variază între 20.000 și 40.000 de euro lunar, reflectă imaginea unui club cu dare de mână.

Poziția Lotusului

După câteva luni în care jocul șchioapătă, iar rezultatele nu diferă mult față de parcursul din campionatul precedent, adevărul începe să iasă la iveală. Banii promiși de succesorii lui Negoiță întârzie să vină. Zile, săptămâni, luni.

Promisiunile lui Cortacero devin subiect de bancuri. Așa-zisul grup de investitori spanioli se comportă ca un grup infracțional. Mai mult, există bănuiala că totul este o făcătură a lui Negoiță, pentru că pachetul majoritar de acțiuni este deținut în continuare de firma acestuia, Lotus Perfect Product SRL.

Coaforul de la Rin, cum este cunoscut în lumea mai puțin coafată a fotbalului. Iar Pablo Cortacero nu ar fi fost decât administratorul acestei societăți care deținea aproape 83% din acțiuni.

Cortacero se dă la fund, Șerdean e alungat

În acest moment intră în scenă Asociația DDB, care reușește să își mărească participația de la 10% la 20% din acțiuni. Dinamo este ținută pe linia de plutire de atașamentul/entuziasmul suporterilor care se înscriu în program și cotizează cu miile pentru salvarea echipei lor.

Începe un masiv și complicat proces de epurare a jucătorilor spanioli, cărora li se plătesc compensații. Albaiulianul Dorin Șerdean, perceput ca omul spaniolilor, face obiectul revoltei fanilor și este alungat din "Groapă". Administrator în acte, Cortacero se dă la fund și anunță periodic convocarea Consiliului de Administrație și refinanțare. Nu își pune în practică nici amenințările, nici promisiunile.

Săpașii și țălnărașii

În jurul echipei gravitează tot soiul de personaje dubioase, precum acel Toma Săpașu. Dinamovist vechi și concitadin al lui Șerdean, Cornel Țălnar face și el un joc ciudat, cumva de avocat ba al părții spaniole, ba al lui Șerdean.

Dinamo, povestea unui viol colectiv
Dorin Șerdean

Dinamo termină sezonul 2020-2021 pe locul 12, cu Dusan Uhrin pe bancă, după ce în prealabil echipa mai fusese condusă de Gigi Mulțescu (în două rânduri), Cosmin Contra și Ionel Gane. Între timp, clubul din Ștefan cel Mare intră din nou în insolvență. Jucătorii pierd bani, iar DDB, garantul veniturilor acestora, apare în altă lumină.

4 plus 1 antrenori și 21 de înfrângeri

Ajungem în zilele noastre. Dinamo a încheiat sezonul regulat pe locul 14 (grație depunctării Gaz Metanului), cu o linie de clasament rușinoasă. 17 puncte reușite în 30 de etape, 21 de înfrângeri, 66 de goluri primite, cele mai multe dintre toate competitoarele. Și speranța salvării de la retrogradare prin menținerea pe locul care asigură participarea la baraj.

Pe bancă s-au perindat deja Dario Bonetti, Sorin Colceag, Mircea Rednic și Flavius Stoican. Pentru cel din urmă (bilanț: o victorie, două egaluri și 6 înfrângeri), marți, 8 martie, a fost ultima zi de lucru, deși la un moment dat fusese întors din drum de vocile cele mai puternice ale vestiarului.

DDB își impune voința

Alex Răuță, Steliano Filip și Cosmin Matei. Ca să înțelegem cine sunt azi personajele care fac legea în vestiarul dinamovist. Cu acordul tacit-implicit al lui Iuliu Mureșan (administrator special) și Răzvan Zăvăleanu (administrator judiciar), facțiunea DDB și-a impus punctul de vedere, readucându-l la echipă pe cehul Dusan Uhrin, omul care reușise salvarea în sezonul trecut.

Șerdean 72%

Vestea cea mai importantă este însă alta. De marți, 8 martie, Pablo Cortacero a ieșit din acționariatul dinamovist, noul deținător al celor 72% din acțiuni ale Lotus SRL fiind acum Dorin Șerdean, amicul lui Țălnar și inamicul DDB-ului.

Ce are de gând să facă sulfurosul om de afaceri Șerdean cu puterea oferită de aceste acțiuni, este el cu adevărat proprietarul acestora?, nu știm. Și probabil că nu ne vom lămuri prea curând, în condițiile în care după schimbarea acționarului Zăvăleanu a declarat pentru Gazeta Sporturilor:

"Aparent nu este niciun impact, dacă noul acționar dorește să aibă anumite inițiative, vom analiza legalitatea și oportunitatea acestora și ne vom poziționa funcție de rezultatul acestei analize"

Poftiți la meciul cu Rapid!

Pe scurt, așa arată istoria ultimilor 2 ani ai lui Dinamo. Locul 13 (penultimul) în 2020. Locul 12 din 16 în 2021. Acum locul 14 din 16 la final de sezon regulat, după depunctarea masivă a Gazului.

Patru antrenori schimbați deja, un număr neverosimil de înfrângeri, o linie de clasament umilitoare, o asociație DDB din ce în ce mai scindată și cu destui membri care au încetat să mai cotizeze.

Și un acționar majoritar despre care nu știm cine și ce este. Om de afaceri, șahist, interfața lui Cortacero sau a lui Negoiță? Dinamovist de bună-credință, cum susține Cornel Țălnar? Peste toate, Stelu Filip, care împreună cu Răuță sunt în stare să ia "galben" și când merg în mall la cumpărături, îl ceartă pe Mircea Rednic.

Urmează meciul cu Rapid. Ce urmează de fapt? 


Comentarii (28)
lagardere_72
lagardere_72  •  11 Martie 2022, 16:19

Ce să te aștepți de la autorul acestui articol. Doar să meargă la vamă și să le ceară schema completă de vaccinare refugiaților din Ucraina

272582188362611
Sorin Butoi  •  11 Martie 2022, 02:34

Of,of,domnule Geambasu!!! Dinamo nu a fost salvata de FRF,ci Chindia Targoviste,care era retrogradata si matematic! Dinamo mai avea de jucat 5 meciuri care nu s-au mai putut juca si nu avea cum sa retrogradeze.Dar ca sa fi *** si ignorant e foarte usor si sa faci pe plac fecesebistilor gen mzm ala!!! BLEAHHH!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

zorrozabal
zorrozabal  •  10 Martie 2022, 16:43

FRF nu a MARIT numarul de echipe pentru salvarea lui Dinamo!Daca la fcsb-iști nu poți sa ai pretenții de buna credința(ca acest mzm1),de la dumneata domnule Geambașu, ma aștept sa fii mai bine informat!Știrea corecta este ca adunarea generala a FRF a marit numarul de echipe inca cu un sezon inainte-marire care urma sa intre in vigoare doar din sezonul 2021-2022!Adica din sezonul asta!Iar marirea nu s-a facut„cu dedicație”pentru Dinamo și s-a facut la cererea(somația),televiziunii finanțatoare- dupa ce federația a renunțat la Cupa Ligii-deși televiziunea voia cât mai multe meciuri!Tot ce a facut federația pentru Dinamo a fost sa...decaleze cu un sezon acea marire-aprobata mai inainte!Dar nu de dragul lui Dinamo au decalat!Nu.Becali,care avea lotul decimat de COVID- dar iși asigurase locul de cupe europene prin caștigarea Cupei(in mod ciudat decalata și finala cupei de catre același FRF-adica Stoichița)și i-a poruncit aceluiași Stoichița(Burleanu fiind doar onorific pe acolo),sa inghețe campionatul!Ca Dinamo mai avea de jucat 5 meciuri(din care sa câștige minim 5 puncte)?Ca regulamentul nu prevedea?Ce daca!Se va ocupa Justin Stefan de la LPF(nepotul lui Argaseala), sa „spoiasca”abuzul!Numai ca, Dinamo a anunțat ca va ataca la...TAS.!In baza programarii acelor meciuri,facuta chiar de LPF!Hopaa!Cum sa o dreaga FRF?Pai...l-a convins pe Balanescu(alegandu-l in Comitetul Executiv),sa accepe salvarea asta prin decalarea majorarii și sa renunțe la TAS!Aia e,domnule Geambaș

Vezi toate comentariile (28)
Comentează