OPINII  »  ELVEȚIA - ROMÂNIA 2-2

Edi Iordănescu în război cu o interjecție

Editorial Cristian Geambașu
Editorial Cristian Geambașu

Articol de - Publicat miercuri, 21 iunie 2023 21:26 / Actualizat joi, 22 iunie 2023 08:53

Slabi la fotbal, dar campioni la țâfna cu care răspund unor oameni care au comis greșeala să spună ce au văzut. La tupeu, băieții se califică la toate turneele finale

Cotidianul german Bild a salutat cu o ironie de mare clasă înfrângerea naționalei conduse de Hansi Flick în amicalul contra Columbiei, 0-2. „Cea mai bună acțiune defensivă a noastră a fost atunci când Ter Stegen și Emre Can au împiedicat o activistă de mediu să se lege de stâlpul porții!”, au scris cei de la Bild.

Coada de legende

Bullying!, ar exclama George Ogăraru, apărătorul universal al pudorii. „Limbaj degradant! Nu pot să rămân indiferent, nu pot permite așa ceva!”, aștepți replica din partea selecționerului.

A selecționerului României, Edi Iordănescu, nu Hansi Flick. Ce credeați? Hansi Flick, antrenorul cvadruplei campioane mondiale, are griji mai mari decât să răspundă urzicat sarcasmului ziariștilor sau gloriilor fotbalului german. La ei coada de legende este un pic mai mare.

Ca gâsca prin apele olandeze

Nu despre libertatea cuvântului este vorba, ci despre cum o folosești. După 4 ani sub tricoul Ajaxului (unde totuși nu a jucat foarte mult, 44 de apariții în total) și alți ani ca formator la echipele de juniori/tineret ale "lăncierilor", te așteptai ca George Ogăraru să vină înapoi acasă cu o mentalitate apropiată de valorile liberale ale societății olandeze.

Pe care e bine să nu le confundăm cu aluviunile pe care le comportă. Ogăraru, în schimb, se comportă ca un majur al armatei de odinioară, care dacă ieșeai din rând te punea să speli WC-uri. Amatorii de proverbe ar zice că a trecut ca gâsca prin apă. Cu penele intacte, uscate.

Edi Iordănescu în război cu o interjecție

„Limbajul degradant”

Teoretic, Edi Iordănescu acceptă criticile. Practic, nu. Mai mult sau mai puțin, cam ca noi toți. Ritos, bine scris, comunicatul lui alcătuit din 4 puncte se încheie cu un post-scriptum în care își afirmă respectul pentru marele fotbalist Gică Popescu.

Dar condamnă "limbajul degradant" al acestuia. În cauză, acel "Băi băiatule!", cu care Popescu și-a început tirada. Dincolo de observațiile critice la adresa non-fotbalului practicat la Lucerna de naționala antrenată de Iordănescu, "Băi băiatule!" rămâne singura parte presupus licențioasă a discursului.

Mă, măi, băi, hăi

Dicționarul Explicativ al limbii române îl contrazice însă flagrant pe Iordănescu Jr.

Să citim și să ne dumirim. „Mă, măi (interjecție, familiarism), sinonim cu bre, băi, hăi. Cuvânt de adresare către una sau mai multe persoane de sex masculin, mai rar feminin, care marchează între vorbitori un raport de la egal la egal sau de la superior la inferior. Cuvânt folosit pentru a exprima admirație; mirare, nedumerire; neîncredere; nemulțumire; ironie”.

Nu ar mai fi nimic de adăugat, fiindcă nu te cerți cu DEX. Povestea acestui egal cu Elveția nu era completă fără reacțiile de după meci. Aș încheia cu vorbele destabilizatoare rostite de un alt foarte mare fotbalist român, pe numele lui Marcel Răducanu. „Ai noștri violează mingea! Săraca, i-ar înjura dacă ar putea vorbi”.

Las analiza literară pe seama lui George Ogăraru, Edi Iordănescu, Vali Mihăilă și Olimpiu Moruțan.


Comentarii (50)
aliviu_emilian
aliviu_emilian  •  23 Iunie 2023, 13:58
Postat de xipen pe 22 Iunie 2023, 14:39

Emilian, daca acel barbat de 45 de ani, n-ar fi Baiatul lui Tata, n-ar fi ajuns antrenorul nationalei. Ca jucator a fost submediocru iar ca antrenor n-a facut nimic deosebit. La a doua descalecare la CFR, de ce a fost dat afara dupa castigarea titlului? A antrenat doar 6 luni. De bun ce a fost, de buna prestatie ce a avut? Echipa CFR-lui acum doi ani mergea snur, fiind un grup monolit format de Dan Petrescu. Tu si unii ca tine tot amintesc ca Gica Popescu a facut inchisoare pentru ca n-a platit impozitele la timp. A gresit, a platit. Ce tot amintiti atat? Gica Popescu a PLATIT, spre deosebire de altii. Gica Popescu a facut referire strict la fotbal. Prestatia in meciurile jucate de echipa nationala, sub conducerea directa a lui Edi I. este execrabila. La Lucerna, am vazut cum joaca echipa nationala dupa un an jumatate de mandat al antrenorului. Pana in min. 85 nu puteau lega 2-3 pase. Daca Gica ar fi comentat altceva decat am vazut noi toti, si-ar fi pierdut credibilitatea. Stii cum faci tu? Dupa un extemporal execrabil al unui elev, profesorul il apostrofeaza. Parintii, TATA, conducerea sar in apararea elevului. -"I-a vorbit degradanat!". Emiliane dar beizadeaua, bai baiatule, stie fotbal, stie meserie?

Respect pentru ca mi s-a dat replică. Să înțeleg că unii prefera echipa lui Rădoi care juca modern, în forță și viteză și în final era depășită în grupă de Macedonia? Pentru că evident în fotbal, ca și în viață, ai de ales. Și o femeie frumoasă poate să fie jalnică la gospodărit și nici să vrea copii, adică să nu poți face casă cu ea sau una poate fi doar drăguță dar totuși bună soție și mamă și să te și poarte spre succes. Prietene, de douăzeci de ani, cine s-a calificat sau a făcut ceva cu naționala noastră ? Da, exact, Tata lu`Băiatu ăsta acum 8 ani și alt mare om care stătea la ciupit, Pițurcă în 2008 și mai înainte, în 2000. Ai văzut vreun alt antrenor care să obțină ceva în două decenii dintre Hagi, Contra, Rădoi, Boloni, neamțu ăla și cine a mai fost? Bine, Hagi acum poate ar răsturna situația. Naționala lu` Hagi și Popescu o lua cu 4-1 pe teren neutru de la Elveția, acum scoatem cum scoatem un egal și tot nu e bine. Oameni buni, Elveția de acum poate bate și Brazilia și Argentina la Lucerna. Și dacă Iordănescu Jr. ajunge la European tot de Băiatu lu` Tata o să-l ținem?

bibi1314
bibi1314  •  23 Iunie 2023, 13:28

In presa noastră cel mai apreciat este cel care vorbește ca un incult fără caracter , care jignește sau crează un scandal. Domnule Geambașu dacă sunteți corect faceți o comparație între răspunsul lui Edi și ce spune Gica Popescu.

Ovidiu123
Ovidiu123  •  23 Iunie 2023, 07:51

Ăsta se crede angajat la stat pe perioada nedeterminata. Ar rămâne mândru si senin in functie pierzând 10 calificari la rand asteptând respect pt ca are functie mare.

Vezi toate comentariile (50)
Comentează