OPINII  »  EDITORIAL

Fără număr de la Guvern!

Articol de - Publicat sambata, 21 august 2021 11:19 / Actualizat sambata, 21 august 2021 11:19

Să știe poporul că lor le pasă de sport. Cine zice altceva nu este patriot. Altfel, să îi ținem pumnii lui Edi Novak la Paralimpice, poate se scoate și el cu niște "bănuți" la final

Țară săracă, dar cu coada sus. Guvernul României a majorat cu 100% premiile acordate medaliaților noștri olimpici. Hip, hip, ura! Ca să își mascheze lipsa cronică de interes și de viziune pentru sport, guvernanții de ieri și de azi răsplătesc cu grandomanie sportivii merituoși, v-am dat fără număr, bă!, și reușesc în același timp să mai împuște un iepure. Mituiesc opinia publică.

Iată, stimați cetățeni, cum ne respectăm campionii! Iar opinia publică, mare amatoare de eroi invincibili și de clișee despre patriotismul pe care sportul și numai sportul îl poate naște aplaudă până se alege cu bășici în palme.

Ca să știm despre ce vorbim, să recapitulăm lista premiilor oferite de Statul român. Era să spun medaliaților olimpici, dar am pus frână la timp. Căci veți vedea că nu doar medaliații primesc bani.

• Locul I – 140.000 euro (față de 70.000 euro)
• Locul II – 112.000 euro (față de 56.000 euro)
• Locul III – 84.000 euro (față de 42.000 euro)
• Locul IV – 56.000 euro (față de 28.000 euro)
• Locul V – 42.000 euro (față de 21.000 euro)
• Locul VI – 28.000 euro (față de 14.000 euro)

Suma totală acordată performerilor de la Tokyo se ridică acum la aproximativ 1,8 milioane de euro.

Majorarea de 100% este valabilă și pentru Jocurile Paralimpice (24 august - 5 septembrie), unde va participa și șeful MTS, Eduard Novak.

El centrează, el dă din pedale

De reținut ultimul paragraf, cel din care aflăm că ministrul Eduard Novak, participant la Jocurile Paralimpice, este un potențial beneficiar al acestor majorări. Mirosiți cumva vreun conflict de interese între deținătorul portofoliului de la MTS, care este și sportiv paralimpic în activitate? Vai, cum să te gândești că triplul medaliat paralimpic (chiar cu aur la Londra în 2012) ar putea să acționeze în așa fel încât să pună mâna și el pe niște "bănuți"?

Las că domnul Novak, sportiv activ ce se află, în loc să își vadă de treburile de la minister, se tot antrenează de vreo lună, inclusiv la all inclusive prin Bulgaria, merge apoi la Tokyo pentru Jocuri încă două săptămâni, iar pe urmă sigur trebuie să își tragă și el sufletul încă vreo două.

Trai, neneacă Novak Caroly Eduard! Trai pe banii statului al cărui înalt funcționar ești și care te plătește degeaba două luni, bașca un premiu dacă biciclistul nostru șef împușcă un loc în primii 6 la competițiile la care participă. Căci dulcea Românie nu își răsplătește baban doar medaliații, ci și ocupanții locurilor 4, 5 și 6. Iar proștii ăia de americani mai zic că locul 2 nu există. Există și locul 6, măi ignoranților!

Fără număr de la Guvern!
Eduard-Carol Novak, Ministrul Tineretului și Sportului

Unde suntem? În top!

Unde se află România la capitolul premii acordate sportivilor participanți la JO? În top 10, pe 7 mai exact. Ce mai contează că în clasamentul pe națiuni am terminat pe 46? Și pentru că veni vorba de americani, nu strică o comparație cu recompensele oferite de alte state un pic mai civilizate și mai bogate. În SUA, un medaliat cu aur primește 37.500 de dolari din partea statului, adică de 4 ori mai puțin decât la noi. Australia își răsplătește sportivii cu 15.000 de dolari pentru aur, Canada cu 16.000, Germania cu 22.000, Franța cu 65.000. Norvegia, Suedia, Marea Britanie și Noua Zeelandă nu oferă nicio recompensă.

În Europa, doar Ungaria lui Viktor Orban e cam la nivelul nostru, cu 168.000 de dolari (aproximativ 143.000 de euro) pentru aur, în vreme ce Rusia plătește aurul cu 180.000. Bine, dar Rusia nici nu a participat, vor spune unii, care mai cred în basmele olimpismului. Păi, ce, România a participat? 


Comentarii (13)
dragdim
dragdim  •  22 August 2021, 20:57

Probabil ca asta era bugetul alocat pentru medaliații (in teorie) la olimpiada și dacă tot îl aveau la dispoziție, hai să-l cheltuim, că are balta peste!

anarhist
anarhist  •  21 August 2021, 21:28
Postat de Mihai Romanciuc pe 21 August 2021, 16:00

D-le Geambasu cu siguranta va saraci Romania ptr. ca-si premiaza sportivii medaliati la Olimpiada , medalii care pot fi numarate pe degetele de la o mana. Faptul ca unii baga mana adanc in banul public fara sa faca nimic bun ptr. tara , nu te intereseaza . Sunteti penibil cand va doriti ca Novak sa nu cumva sa obtina vreo performanta la Jocurile Paralimpice ptr. ca altfel ,, se imbogateste,, . Unul din motivele ptr. care nu avem rezultate in sport este si acest mod de carcoteala Damboviteana care atunci cand cineva scoate capul deasupra celorlati ,in cazul nostru sportivii meddaliati la Olimpiada , se gasesc imediat unii care sa ii improaste cu noroi. De altfel ca tine sunt destui ,care cu manie proletara sunt ,, ingrijorati ,, ca Romania va saraci din cauza medaliatilor nostri. Rusinica !

Dom´le, n-ai inteles nimic. Cheia este in aceasta propozitie: "Norvegia, Suedia, Marea Britanie și Noua Zeelandă nu oferă nicio recompensă." Si in asta: "În SUA, un medaliat cu aur primește 37.500 de dolari din partea statului, adică de 4 ori mai puțin decât la noi." Si in propozitiile dintre cele doua citate. Si mai e ceva: e plin pe la guvern si parlament de fosti sportivi, care mananca si ei o paine mai alba, fara sa aiba studiile necesare. Sportul ar trebui sa fie facut din placere si pasiune. Daca vrei sa-l tratezi ca pe o meserie, e in regula dar nu trebuie sa fii platit din bani publici ca sa-l practici. Capisci?

argus
argus  •  21 August 2021, 18:10

"Una-i una, alta-i alta" Unu-i ministru, ceilalti fac "obiectul muncii" acestuia! Nu sunt un fan al ministrului (Eduard Novak) in schimb, cred ca ar trebui sa fim bucurosi daca acesta va castiga o medalie la Jocurile Paralimpice. In schimb, nu inteleg ce legatura sa fie intre decizia guvernului de a dubla premiile medaliatilor la JO de la Tokio si ïncriminatul? Altfel spus, era corect ca medaliatii, sa fie pusi in aceiasi "oala" cu ministrul, ca si cum si acestia s-ar afla in conflict de interese...? Cat despre ministru, acesta era obligat moral, ca sa intre in concediu fara plata pe intreaga perioada de pregatire si participare la aceste jocuri, delegandu-si atributiile! Nu stiu daca exista vreun precedent in lume, in care un membru al guvernului sa puna inaintea indatoririlor functiei, pe cele de alta natura (sportiva, afaceri personale s.a.).

Vezi toate comentariile (13)
Comentează