OPINII  »  FARUL

Farul ne pregătește ceva

Editorial Cristian Geambașu
Editorial Cristian Geambașu

Articol de - Publicat duminica, 09 iulie 2023 20:09 / Actualizat duminica, 09 iulie 2023 20:16

Gică Popescu anunță că Farul se va bate iar la titlu. În subsidiar, ne sugerează să nu ne facem prea mari iluzii în Champions League. Nu ne făceam!

Dacă lipsa lui Larie „s-a simțit cel mai acut”, echipa are o problemă. De fapt, mai multe. Afirmația dintre ghilimele îi aparține lui Gheorghe Hagi și a venit la scurt timp după ce Farul a pierdut Supercupa în fața lui Sepsi, 0-1. 

Când fundașul central de 36 de ani, altfel un om echilibrat și inteligent, devine absența care a dat peste cap toată reprezentația campioanei în meciul startului de sezon 2023-2024, e ceva care nu se leagă. Vorbim despre coerența proiectului, despre suflul tineresc, despre valoare.

Miza, ideea, copilul

Cu doar 4 zile înaintea primei întâlniri din preliminariile Champions League, contra lui Sheriff Tiraspol, Farul nu a jucat nimic în fața lui Sepsi. Sigur că Sepsi are meritele ei, iar presa maghiară a analizat atent și mai bine probabil decât am fi făcut-o noi potențialul trupei conduse acum de Liviu Ciobotariu. 

Din punctul de vedere al reprezentării internaționale a fotbalului românesc, Farul este însă o miză mult mai mare. Farul este campioana, este 100% echipa lui Hagi. Este viziunea, este imaginea filozofiei lui despre fotbal. Este cap-coadă proiectul și cel de-al treilea copil al lui.

Datoria morală. Serios?

Farul, continuatoarea naturală a Viitorului, este acea echipă care s-a făcut de râs de fiecare dată când a participat în cupele europene. Inclusiv din ipostaza de deținătoare a titlului. 

Da, Farul funcționează ca o afacere privată, dar pentru că nu este doar un SRL care cumpără și vinde panouri solare pentru zona Dobrogea, ci mai ales o entitate care ne reprezintă, are o datorie morală față de fotbalul din care provine. Jocul încâlcit, lent și fără idee din Supercupă nu anunță nimic bun. Iar președintele Gică Popescu ne confirmă temerile:

Sunt convins că în următoarele săptămâni Gică va face antrenamentele și va aduce echipa la starea cu care am terminat campionatul. Sunt 4 zile, să nu credeți că se vor întâmpla miracole până la meciul cu Sheriff.

Farul ne pregătește ceva
Gică Hagi la Supercupa României, Farul - Sepsi

Povești de adormit microbiștii

Și noi care ne gândeam că gloaba istovită și plictisită (de ce?) de la Ploiești se va transforma într-un bidiviu care înghite praf de stele în fața transnistrenilor. Citiți totuși cu atenție mesajul lui Popescu, fiindcă ne mai spune ceva. 

În 4 zile, nu, dar peste câteva săptămâni, Hagi va duce echipa acolo unde era atunci când a câștigat campionatul. Adică, dă-o naibii de reprezentare în cupele europene, miza reală este campionatul. Pentru aia e bătaia, grupele UCL și alte alea sunt povești de adormit microbiștii naivi. Și ziariștii de casă.

Le Mans cu cauciucuri recondiționate?

Formația care a ridicat de la LPF/televiziuni 2,5 milioane de euro pentru că a cucerit titlul de campioană a investit fix 100.000 de euro în cele 9 transferuri. Procentual, asta înseamnă 0,4%, cât de o bomboană fondantă! Ca să înțelegem dimensiunea afacerii. Așadar, Farul contează pe 9 jucători noi, dintre care 8 au venit fiind liberi de contract! 

Cel de-al 9-lea, Marco Borgnino, de la Atletico Rafaela, liga a 2-a argentiniană, este cel pentru care constănțenii au achitat simbolica sumă de 100.000 de euro. O fi Hagi șeful centrului de vulcanizare care reeșapează fotbaliști, dar nu poți concura în cursa de 24 de ore de la Le Mans cu cauciucuri recondiționate. În prăfuitul campionat al României se poate, în competițiile internaționale, nu.

Cel din poza cu De Bruyne ne liniștește

Lista transferurilor Farului îi mai cuprinde alături de Borgnino pe Rivaldinho, Carnat, Vână, Damien Dussault, Diogo Queiros, Fabio Vianna, Zorhan Bassong și Amine Benchaib. Penultimul și antepenultimul de la FC Argeș, iar ultimul de la Mioveni. 

Campioana transferă de la retrogradate, ne transmite voalat să ne luăm gândul de la parcursul european, dar ne asigură că va fi o candidată puternică la primul loc în campionat. Perfect plauzibil, tocmai asta e problema. Ne-a mai liniștit Denis Alibec, care ne-a spus că miercuri va fi alt jucător decât contra lui Sepsi. Sau poate că până miercuri Alibec nu va mai fi la Farul?!


Comentarii (24)
username_2
username_2  •  11 Iulie 2023, 00:25

„proiectul” rejelui miroase de la o poștă a bișniță cu jucători, cam ceea ce făcea unu Giovanni cu bilete de film la cinema Patria...și voi gesepiștii continuați să-i ridicați osanale unui bișnițar, în loc să-i spuneți pe nume

godot
godot  •  10 Iulie 2023, 20:20
Postat de tarnaveanu pe 10 Iulie 2023, 19:42

Minunat editorial. Pe acst individ nu îl interesează decât banii, care intră majoritar în teșchereaua proprie, ca și cei din transferurile (sau țepele) anterioare. Performanța europeană nu l-a interesat niciodată și oricum nu e capabil să o facă. Iar Gică Popescu e un fost mare jucă tor, dar atât. Ca și caracter e un Hagi II (sau Hagi Tudose, că tot povestea care sunt aranjamentele financiare cu proprii copii)

Te înșeli, îl interesează performanța, dar pur și simplu NU are bani, a reușit un miracol câștigând campionatul.

tarnaveanu
tarnaveanu  •  10 Iulie 2023, 19:42

Minunat editorial. Pe acst individ nu îl interesează decât banii, care intră majoritar în teșchereaua proprie, ca și cei din transferurile (sau țepele) anterioare. Performanța europeană nu l-a interesat niciodată și oricum nu e capabil să o facă. Iar Gică Popescu e un fost mare jucă tor, dar atât. Ca și caracter e un Hagi II (sau Hagi Tudose, că tot povestea care sunt aranjamentele financiare cu proprii copii)

Vezi toate comentariile (24)
Comentează