OPINII  »  EDITORIAL

Ferească Sfântul să fii campioană!

Editorial Cristian Geambașu
Editorial Cristian Geambașu

Articol de - Publicat vineri, 14 iulie 2023 09:43 / Actualizat vineri, 14 iulie 2023 09:43

Jucătorii Farului au obosit după două meciuri oficiale și sunt lăsați acasă să se antreneze înaintea partidei de la Sibiu. Păi, cum rămâne cu teoria că meciul e cel mai bun antrenament?

493 de kilometri. Atât măsoară pe șosea drumul dintre Constanța și Sibiu. Nu durează 100 de ani să îl parcurgi, cât a spus metaforic Hagi, dar, luând în calcul măcar cu o oprire, este o excursie de minimum 7-8 ore.

Asta este țara în care ne-am născut și trăim și oricâtă cenușă în cap ne-am pune pentru presupusa noastră neimplicare civică e clar că nu avem nicio vină că circulăm pe două benzi ca pe vremea domnilor fanarioți. Noi nu facem politică, dar politica are grijă să ne facă pe noi.

Corvoada de a merge-n Europa

Nu mă plâng, pretinde antrenorul-finanțatorul-inventatorul Farului. Cu aproape aceleași cuvinte, Gică repetă lamentările de mai an ale prietenului său Dan Petrescu, pe când CFR era campioană cu repetiție, iar la orizontul imediat se zăreau meciurile din cupele europene, plus cele din campionat.

În fiecare miez de vară, același film. După ce un sezon întreg se luptă cu toate mijloacele să câștige campionatul ori să prindă un loc eligibil, echipele noastre fruntașe observă că partidele din preliminariile competițiilor europene sunt o corvoadă. Iar dacă dă Domnul să te mai și califici în grupe de Conference, lamentările se transformă în tânguiri.

Miuțe acasă

Hagi oferă o alternativă curajoasă pentru ieșirea din impas. La Sibiu, cu Hermannstadt, va juca altă echipă decât cea pe care am văzut-o miercuri seară cu Sheriff Tiraspol. Urmând ca minimum 11 fotbaliști ai campioanei să rămână la Ovidiu pentru antrenamente.

Dacă ideea va fi și materializată, și nu trebuie să ne îndoim că Gică se ține de cuvânt, apar unele întrebări. Cum au obosit deja titularii după numai două meciuri, cu Sepsi și cu Sheriff? 

Fix când credeam că sfânta omogenitate a delicatei construcții fotbalistice a campioanei este pe cale să revină în matca de la finalul sezonului, oamenii de bază sunt lăsați acasă să dispute miuțe sub bagheta lui Cătălin Anghel?

Farul nu are două echipe

Plus că știam că jocul este cel mai bun antrenament. Așa ne împuie capul oamenii de fotbal: niciun antrenament nu poate fi substituit de condițiile de adversitate ale unui meci oficial, cu o miză concretă. Calitățile de necontestat ale lui Hagi sunt flerul în descoperirea și șlefuirea talentelor, completate de priceperea de a recupera jucători expirați/plafonați (bineînțeles că nu cu o rată de succes de 100%).

Însă Farul așa cum arată acum, cu 3 fotbaliști transferați (liberi de contract) de la retrogradatele FC Argeș și Mioveni nu este un club pregătit de un parcurs european. Punct. Cu Borza, cu Grameni, cu Băluță, cu Nedelcu și cu Alibec poți ataca titlul, eventual să treci de un tur-două preliminare, dar să te gândești că alde Sârbu, Vianna, Bassong sau Benchaib le pot lua locul fără să se simtă, asta este o fantezie.

La treabă, Gică!

Foarte tânărul Adrian Mazilu este deja jucătorul lui Brighton, așa că sceneta misterului interpretată succesiv de Gică Popescu și de Ciprian Marica după întâlnirea cu Sheriff nu își avea rostul. Vom vedea ce va fi, nu are rost să cobim acum că Mazilu va păți ce a pățit și Tudor Băluță la contactul cu Premier League.

Mazilu va fi efectiv fotbalistul celei de-a 6-a clasate din cel mai puternic și mai bogat campionat din lume începând cu 1 ianuarie 2024, astfel că până la jumătatea campionatului Farul se va putea folosi de serviciile lui. Dar nu-i exclus ca până în iarnă, din peisaj să dispară și la fel de tânărul Borza. Așa că alții la rând, pune-te, Gică, pe treabă!

Ferească Sfântul să fii campioană!
Adrian Mazilu, în stânga // foto: Imago Images

Dar băieții?

După ce ani în șir a aruncat în stânga și în dreapta bani de cele mai multe ori cu o proveniență dubioasă, fotbalul românesc trăiește acum în epoca subzistenței. Ca pe vremea lui Ceaușescu, ce-i mai bun merge la export. Teoretic, ieșirea din starea de relativă sărăcie ar putea fi asigurată de persoane cu obstinația lui Hagi, împreună cu niște investitori curajoși. Sau inconștienți.

Circul de la Rapid este cea mai proastă reclamă pentru cei cărora le-ar trece prin cap să se implice. Să mai observăm că Mazilu a fost vândut pe 3 milioane de euro la Brighton. Dacă era sârb, croat, bosniac, kosovar sau polonez, nu bulgar, suma era măcar triplă. Nu o fi totuși ceva în neregulă și cu băieții ăștia ai noștri mustind de talent, nu doar cu valoarea campionatului? 

Citește și:
Reacția fotbalistului luat de guler de Dorinel Munteanu: „Suntem obișnuiți!”
Superliga
Reacția fotbalistului luat de guler de Dorinel Munteanu: „Suntem obișnuiți!”
Dinamo poate pierde 1 milion de euro » Ultimele informații despre acest caz care le dă fiori „câinilor”
Superliga
Dinamo poate pierde 1 milion de euro » Ultimele informații despre acest caz care le dă fiori „câinilor”
Neil Lennon a semnat » Unde s-a angajat la o lună după despărțirea de Rapid
Campionate
Neil Lennon a semnat » Unde s-a angajat la o lună după despărțirea de Rapid

Comentarii (25)
Dobermannul
Dobermannul  •  23 Iulie 2023, 12:01
Postat de xipen pe 23 Iulie 2023, 10:03

Cred ca te-ai lamurit. Varza la Tiraspol, si tari cu echipa lui Pandele. Jenant.

Eram lamurit dinainte ... doar asteptam sa vedem cu totii pe viu. Cream cu arbitrii si mass-media "regi, printi, perle, giuvaeruri..." pana la ... extern unde ne pocneste in cap minciuna in care traim.

xipen
xipen  •  23 Iulie 2023, 10:15
Postat de MaxiP pe 15 Iulie 2023, 21:32

Eu nu prea vad nicio asemanare cu Otelul si Urziceniul. Odata ca echipa asta a rezistat deja cum mult mai mult decat celelalte 2 care erau de mult desfiintate dupa ce au luat titltul (ca asta nu e primul titlu al echipei). Si nejucand in Champions League. Apoi, la Urziceni s-au transferat jucatori de top in Liga I, Farul nu a facut nu stiu ce transferuri. S-au asigurat singuri. La Otelul nu stiu daca a existat vreodata o reteta, totul mi s-a parut complet spontan si neasteptat, efectiv s-au ridicat peste ceilalti, dar fara sa caute sa se bata la titlu. Reteta a urmat dupa, reteta de spalare a banilor. De vreo 15 ani Hagi nu pare sa se bage in vreo astfel de reteta.

Te rog sa urmaresti si sa analizezi prin filtrul mintii tale. Hagi are nevoie de bani. Ok. Niciun investitor serios nu a venit langa el in cei 15 ani de care spui tu. A venit evazionistul GP, fara bani caci si-a falimentat afacerile. Fomistii astia sunt fabricanti de bani in scopuri proprii. Nu au produs niciun fotbalist de top. Niciunul. Oricat ar vinde si ar castiga, nu au bani. Nu au rezultate internationale. Aseara au invins echipa lui Pandele cu 4-1. Jenant.

xipen
xipen  •  23 Iulie 2023, 10:03
Postat de Dobermannul pe 15 Iulie 2023, 11:25

Ca Hagi e bun ca antrenor vom vedea in curand la extern ca la intern si calitatea fotbalului dar si arbitrajul romanesc sunt extrem de jos. Pana acum a fost mereu doar ... varza.

Cred ca te-ai lamurit. Varza la Tiraspol, si tari cu echipa lui Pandele. Jenant.

Vezi toate comentariile (25)
Comentează