OPINII  »  EDITORIAL

Filosofia micii ciupeli

Articol de - Publicat sambata, 29 octombrie 2022 11:36 / Actualizat sambata, 29 octombrie 2022 11:49

Care se aplică perfect CFR-ului și până la un punct intră în coliziune chiar cu statistica

Una peste alta, CFR s-a dus la mica ciupeală în Turcia. Sunt cuvintele lui Ciprian Marica și, dacă nu ești Dan Petrescu, nu prea ai cum să îl contrazici. 

Rezultatul, 3-0 pentru Sivasspor, felul în care ai simțit evenimentele de pe teren, jocul mai rapid, pasele care curgeau mai natural, plusul de tehnică al lui Sabia sau Yatabare, atitudinea mai responsabilă, totul pledează pentru filosofia micii ciupeli pe care o identifică fostul internațional la campioana României. 

Nimic nou sub nefirescul soare de octombrie. Este o marcă înregistrată. Marca Bursucul Ltd.

O lectură diferită

O privire atentă asupra statisticii meciului te pune pe gânduri și, neașteptat, îți oferă o lectură puțin diferită asupra meciului. 

O lectură mai aproape de concluziile lui Petrescu decât de ale noastre ori ale lui Marica - "A fost unul dintre cele mai bune meciuri ale noastre, în prima repriză am luat gol din ofsaid, am avut avut 3 ocazii mari, apoi am luat și autogol. 

(...) Nu sunt supărat pe echipă, pe jucători, doar pe rezultat și că nimic n-a fost în favoarea noastră. Sivasspor are jucători de mare, mare calitate, orice jucător de la ei joacă în națională și câștigă bani foarte mulți."

Cu statistica nu te joci!

Sigur, corect era "ne-am dat autogol", dar esența declarațiilor lui Petrescu asta este. Omul își supralicitează adversarul și își strigă nenorocul, ba, dacă-l prinzi cu fața la perete, te mai și înjură la persoana a 3-a singular. 

Problema este că de data asta în bună măsură statistica îi dă dreptate antrenorului campioanei. Iar cu statistica nu te joci, ci joci după cum îți cântă.

Mai multe atacuri!

Posesia a fost semnificativ de partea gazdelor, 58%-42%, numai că, ce să vezi?, la un număr de șuturi egal, 14-14, CFR a dezvoltat 33 de atacuri, cu 5 mai multe decât adversarul, și a avut superioritate și la cornere (specialitatea casei), 6-4. 

Mergem mai departe. CFR și Sivas au recuperat un număr egal de baloane, 44, portarii au avut același număr de intervenții salvatoare, 4. Și atunci, de unde acest scor, doar din posesia asta de 58%? Păi, CFR a câștigat în deplasarea cu Slavia având o posesie de 28%!

Filosofia micii ciupeli
Sivasspor - CFR Cluj 3-0 | Dan Petrescu, antrenorul campioanei României, se declară mulțumit de rezultatul „feroviarilor”, în ciuda rezultatului dezastruos.

Responsabilitatea materializată în pase exacte

Și cam gata cu paradoxurile. Din 541 de pase încercate, Sivas a reușit 451. CFR a avut 240 din 330! Știți ce rezultă de aici? Ocupanta locului 12 din campionatul Turciei a avut o acuratețe a paselor de 83%, campioana României, 75%. 

E o diferență, nu? Poate nu de 3 goluri, dar este una importantă. Acuratețea paselor vorbește despre tehnică, dar și despre concentrare. Despre nivelul de responsabilitate de care aminteam mai la început.

Țoapele

Este un capitol la care echipele românești se adună sub aceeași flamură a superficialității. Lucrul cel mai deranjant este însă acela că participăm în Conference League cu aerul acela de țoape deranjate că au nimerit la o petrecere sub demnitatea lor, unde se bea șampanie de la Valea Călugărească și se mănâncă icre de crap. 

Iar la anul o luăm de la capăt cu bătaia pentru locurile de cupe europene. Cu bătaia, în general.


Comentarii (18)
inshallah
inshallah  •  01 Noiembrie 2022, 19:33

mi-ai facut pofta de icre

Dobermannul
Dobermannul  •  31 Octombrie 2022, 13:25
Postat de ralffy_mr pe 31 Octombrie 2022, 12:18

cum spui tu ***!

"Asa tanar si Gheorghe" n-am zis eu dar ce conteaza pentru tine.

ralffy_mr
ralffy_mr  •  31 Octombrie 2022, 12:23

@Geambasu - ce-ar fi sa scrieti despre Investitiile "la mica ciupeala" din sportul romanesc, inainte de toate??!

Vezi toate comentariile (18)
Comentează