OPINII  »  EDITORIAL

Jocul bărbătesc. La noi și la islandezi

Articol de - Publicat miercuri, 01 septembrie 2021 08:54 / Actualizat miercuri, 01 septembrie 2021 16:38

În teorie, naționala României merge într-un mic colț de Rai. Posibil că de-aia l-a și sărit din schemă Burleanu pe micul demon Emilian Hulubei de la sindicatul fotbaliștilor. 

Așadar, Islanda, o țară nordică înregistrată statistic cu a 4-a cea mai mică rată a criminalității din Europa, deci sigură și fericită, un loc unde oamenii pescuiesc cu spor și își trăiesc senini aurorele boreale. Ce legătură poate exista totuși între acest paradis terestru și evenimentele de la recentul derby Rapid-CSU Craiova? Simplu, jocul bărbătesc. Bărbăția, ca valoare perenă opusă fătălăismului care ne pândește parșiv cocoțat pe tocuri de 10.

Jocul bărbătesc. La noi și la islandezi
Mirel Rădoi pregătește meciul cu Islanda cu un lot subțire

Minciuna universală

Ați aflat, probabil, de scandalul în care sunt implicați jucători importanți din naționala Islandei. Evenimente în derulare și în urma cărora președintele federației de la Reykjavik, Gudni Bergsson, acuzat că a mușamalizat cazuri de hărțuire și viol, și-a dat demisia. Mai înainte să renunțe la postul pe care îl ocupa de 4 ani și jumătate, Bergsson mințise. 

Negase că ar fi știut ceva despre agresiunile sexuale ale celor 7 foști sau actuali internaționali islandezi. Mințise, așa cum îi stă bine unui politician sau om cu o funcție importantă. Rețeta este universală.

Peisaj cu vikingi în acțiune

Gylfi Sigurdsson, mijlocașul lui Everton și unul dintre cei mai buni fotbaliști nordici, a fost arestat la Manchester, apoi eliberat pe cauțiune în timp ce e anchetat pentru pedofilie. Eidur Gudjohnsen, fost mare jucător islandez, actualul asistent al selecționerului Arnar Vidarsson, a fost suspendat temporar de KSI (Federația Islandeză de Fotbal) pentru că se îmbătase și urinase în centrul capitalei. 

Vizualizați peisajul cu vikingi pletoși-bărboși în acțiune? Iar Sigurdsson și Vidarsson sunt doar două nume, în scurt timp vor apărea și celelalte. Sau poate că nu, pentru că relația dintre agresori și victime este sulfuroasă, ultimele acceptând nu o dată să stingă plângerile în urma unor compensații materiale.

Imunitatea oferită de succes

"Nicio consecință, nimic nu stă în calea succesului acestor bărbați. Sunt norocoși și se bucură de o imensă popularitate în țară. Tăcerea e absolută. KSI e responsabilă pentru această tăcere", a scris în cotidianul Visir Hanna Björg Vilhjalmsdottir, liderul Comisiei pentru drepturile femeii din Islanda. Sigur că există o ușor detectabilă tentă feministă în articolului Hannei. 

Iar compromisurile dintre victime și violatori, de care doamna autoare nu suflă o vorbă, sunt aproape la fel de grețoase ca violul însuși. Rămâne valabilă însă ideea de bază. Imunitatea implicită pe care le-o conferă masculilor succesul, popularitatea. Banii. Banii mulți la adăpostul cărora ei chiar pot inversa rolurile, transformându-se în vânat din vânători. Plus că, știți refrenul, bă, și alea au căutat-o!

Folclor autentic

Ce avem noi aici? Ei, hai, un pic de efort! Jocul bărbătesc pe teren și în afara lui. La fel de dur și în teren și în tribune. Căci asta au invocat, bunăoară, și bărbații de la Rapid după înfrângerea în fața Craiovei. 

Că au fost victimele domnișoarelor alea plângăcioase din Oltenia. Nu ca masculul alfa Săpunaru care conducea corul trivialităților galeriei. Trivialități am zis? Greșit! Folclor autentic de peluză, fior artistic pentru cei puternici, pentru băutorii de Stalinskaia și Leninskaia. Vedeți cum se întâlnesc vikingii lor cu vikingii noștri? Din fericire, vikingii noștri, așa cum sunt ei, spurcați la gură, simulatori, parșivi, nu sunt implicați în cazuri de asalturi sexuale. Nu încă. Sau nu știm noi.

Ce să caute sămânțarii printre bărbați?

Cercul se închide perfect atunci când cititori ascunși sub felurite pseudonime te demască drept sclav al corectitudinii politice și propun ironic ca tipii care populează peluzele să nu fie lăsați în stadion decât dacă poartă fustițe. Așa-i, dom’le, ce să caute sămânțarii ăia fătălăi printre dacii liberi din galerie? 

Cum să îl inspire ei pe Mihai "Miță" Iosif, care dacă se supără ne trimite familia pe cap? Vi se pare că sună a amenințare mafiotă zicerea antrenorului rapidist? Nici vorbă, este o viziune bărbătească asupra vieții.

Numerologie

Odinioară, în legătură cu meciul Islanda-România ar fi curs clișeele despre tehnicitatea de esență latină a jucătorului român, în antiteză cu calitățile fizice al celui islandez. Acum numărăm oamenii selecționați de un an încoace de Rădoi. Am ajuns la 63 și poate că doar un numerolog de talia lui Aurică Țicleanu ne poate explica semnificația ascunsă. Căci pentru noi, sămânțarii, este dovada bâjbâielii.


Comentarii (4)
289534292959553
Jiří Janečko  •  01 Septembrie 2021, 17:58

Nici o vorbă pe acest seit de fotbal despre decesul unor glorii ale fobalului internațional. Lumea fotbalului italian în doliu. A murit reprezentantul și fostul stâlp al apărării de la Juventus. La vârsta de 77 ani a murit Francesco Moriniho care a jucat mai mult de 10 ani la Juventus Torino și are unsprezece starturi în reprezentativa Italiei.

anatol_karagandici
anatol_karagandici  •  01 Septembrie 2021, 15:20

Unul dintre motivele pentru care noi nu mai avem fotbal competitiv in acest moment este faptul ca "ziaristi" precum Geambasu *** comise de fluierasi din specia lui Radu Petrescu. Cand m-am intors de la stadion in seara aia am dat pe Digi si m-am frecat la ochi, ziceai ca oamenii aia vazusera alt meci. Am revazut reluarile fazelor, sa nu ma fi luat valul din tribuna, NICI VORBA, si pe reluari se vedea la fel de clar ca Belu pune piciorul din fata la vreo 30 de centimetri de jucatorul Craiovei CU TALPA IN JOS si il atinge vag cu cel din spate PE CARE IL AVEA INDOIT SUB EL. OK, olteanul se prabuseste urland si zvarcolindu-se (dupa 30 de secunde nu mai avea nimic, evident) si as fi inteles o "spalare" mai finuta, de genul "s-a lasat pacalit de circul craioveanului" dar nu, oamenii aia, ca si Geambasu aici o tineau FARA RUSINE ca ala era fault de dat galben la inceputul meciului. SI PE URMA NE MIRAM FRATILOR CA DUPA ASEMENEA ARBITRAJE MERGEM IN SFARSIT LA EURO 2016 SI ALIBEC NU SE MAI RIDICA DUPA UN CONTACT ABSOLUT BENIGN CU PRIMUL ALBANEZ INTALNIT IN CALE!!! Si mai pierdem o schimbare si din cateva maruntisuri insumate ne bate Albania. As fi inteles galbenul (si argumentele cu intensitatea intrarii etc) daca Belu se repezea cu talpa inainte si il rata de putin pe adversar. Atunci da, ar fi fost o intrare periculoasa, sanctionata preventiv chiar daca si-a ratat tinta. NICI VORB

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

189254898748309
Claude SH  •  01 Septembrie 2021, 15:02

E greu sa înțelegi la ce se refera acest ziarist. Ma îndoiesc ca jucătorii romani nu dau dovada de bărbăție. Totusi sa facem o diferență între jocul dur și bărbăția din anumite gesturi ale.fotbalistilor pe teren. Dai dovada de bărbăție când te arunci ca în bazin cerșind 11 metri? Sau când faci gesturi prin minutul 60 ca nu mai poți sa alergi?

Vezi toate comentariile (4)
Comentează