OPINII  »  EDITORIAL

Meritul sportiv, ce ipocrizie!

Articol de - Publicat miercuri, 15 februarie 2023 17:30 / Actualizat miercuri, 15 februarie 2023 17:30

Comisia de Disciplină a hotărât. O vreme, fotbalul nostru nu va arăta ca un teritoriu căzut sub bocancul violenței. O vreme, până se mișcă iar avocații, pacifiștii

Verdictul Comisiei de Disciplină în cazul scandărilor xenofobe de la meciul Sepsi - FCU Craiova a reușit să nemulțumească pe toată lumea. Și pe cei care au câștigat punctele, și pe cei cărora le-au fost luate. Asta nu înseamnă neapărat că ne aflăm în fața unui viciu de judecată. Poate că dimpotrivă.

Lupta însă continuă, fiindcă decizia Comisiei nu este definitivă. Previzibil, după ce se vor adresa Comisiei de Apel, petiționarii vor ajunge și la TAS, tărâmul făgăduinței pentru fotbalul românesc.

Meritul sportiv, ce ipocrizie!
Galeria celor de la FCU Craiova pe terenul lui Sepsi, foto: GSP

Și Sepsi e bun(ă) de plată

Cel puțin deocamdată, echipa care a câștigat cu 3-0 strigă mai tare decât echipa care a pierdut cu 0-3. Sepsi își adjudecă meciul la „masa verde”, dar din postura de formație organizatoare/gazdă a partidei are de plătit o amendă mai mare decât cea vizitatoare. 

25.000 de lei amendă pentru Sepsi, 22.500 pentru Craiova lui Mititelu. Hotărârea Comisiei de Disciplină prevede și o sancțiune disciplinară pentru olteni. FCU Craiova nu va avea galerie în următoarele 6 meciuri disputate în deplasare sau pe teren neutru!

A treia tabără

Partea cu adevărat interesantă este că există și o a treia tabără nemulțumită. Cei care s-au declarat partizanii rejucării partidei. Cei care consideră și acum că Andrei Chivulete a aplicat rigid regulamentul și nu a făcut pași pentru evacuarea galeriei oltene și continuarea meciului. 

Sună frumos și pacificator. Să triumfe fotbalul jucat pe gazon, nu cel disputat în sala de judecată pe articole și paragrafe de regulament. Să triumfe spiritul regulamentelor, nu litera acestora.

Acolade sentimentale

E foarte probabil să fim în minoritate aceia dintre noi care gândim că tocmai aplicarea regulamentelor fără acolade sentimentale este un prim semn de normalitate. De partea cealaltă, a autodeclaraților apărători ai jocului, nu ai „jocurilor”, același meniu. Nu e momentul. 

N-ar fi bine ca din când în când să mai închizi ochii și să îți astupi urechile? Cum e posibil, dom’le, să nu primeze meritul sportiv, ci căpoșenia unui arbitru?, se vor întreba pacificatorii. 

Ce, credeți că gata, se va termina cu scandările rasiste și xenofobe, dacă îi pedepsiți pe războinicii din Bănie? Și dacă vor fi doi, trei, patru, cinci care vor striga mizerii, cum procedăm, oprim toate meciurile?

Nu știu ce să le răspund, sincer, nu știu. Știu că deocamdată s-a aplicat regulamentul și cel puțin o vreme, până avocații se vor pune iar în mișcare, fotbalul nostru nu va arăta ca un teritoriu căzut sub bocancul violenței. Mai avem până să ne vindecăm. Deocamdată, suntem vindicativi.


Comentarii (42)
Maryusk74
Maryusk74  •  11 Martie 2023, 08:00
Postat de fanu2 pe 16 Februarie 2023, 11:56

Nu stiu daca iti dai seama ce vrei, adica sa interzica scandarile in alta limba decat romana? Pai mai toate echipele ar pierde cu 3-0, mai toate factiunile de suporteri au nume englezesti sau italiene, mai toate scandarile (inclusiv celebrul "olé") nu sunt romanesti. Daca a inviat Pruteanu in tine atunci e in mod clar mai radical decat era. Pana la urma FCU nu a fost pedepsita ça scandau aia in romana ci pentru ce scandau aia in romana. Daca tôt i-au gasit vinovati si pe Sepsi corect era 3-0 impotriva ambelor, astfel era si dreptate si nici nu se influenta in vreo directie soarta calificarii in play-off.

Domnule m-ați inteles greșit ! Sunt de acord ca trebuie Să primeze meritul sportiv ,dar apropo de scandări mă refeream doar la tara noastră . A face conexiuni cu alte țări unde suporteri care scandează ură, rasism și xenofobie ,e greșită pentru că acei suporteri scandează în aceeași limbă. PS. Sunt total împotriva scandarilor de orice fel !

ceglumabuna
ceglumabuna  •  17 Februarie 2023, 18:14
Postat de mzm1 pe 16 Februarie 2023, 18:02

Decizia împotriva echipei lui Mititelu este drastică, dar regulamentară pentru că cineva din staful echipei a semnat ca un gură cască faptul că își asumă răspunderea pentru galerie. Cred că mult mai potrivit era ca forțele de ordine să-i scoată din stadion pe huluiganii respectivi, să-i legitimeze și să le deschidă proces penal pentru instigatre la ură interetnică. Același tratament trebuie aplicat și etnicilor maghiari care instigă la ură împotriva românilor.

Au procedat corect ? Eu cred ca sa deschis cutia pandorei ... cand baietiinde lansf gheorghe or sa cante ria rian.. atunci sa vezi jihad .. as ruga jurnalistul care a scros aberatia de mai sus .. sa dea o fuga la Sf. Gheorghe .. sa vada ce bine este primit .. as vrea sa se uite la CUPA ROMANIEI ... ne am saturat de fulare cu Ungaria Mare ... se dau unguri sibse supara cand lumea le spune unguri ... vai vai .. justitia romana ... facuta sa dea in cap romanului ..

mzm1
mzm1  •  16 Februarie 2023, 18:02

Decizia împotriva echipei lui Mititelu este drastică, dar regulamentară pentru că cineva din staful echipei a semnat ca un gură cască faptul că își asumă răspunderea pentru galerie. Cred că mult mai potrivit era ca forțele de ordine să-i scoată din stadion pe huluiganii respectivi, să-i legitimeze și să le deschidă proces penal pentru instigatre la ură interetnică. Același tratament trebuie aplicat și etnicilor maghiari care instigă la ură împotriva românilor.

Vezi toate comentariile (42)
Comentează