OPINII  »  EDITORIAL

Muchova, nivelul următor

Editorial Cristian Geambașu
Editorial Cristian Geambașu

Articol de - Publicat luni, 04 septembrie 2023 18:34 / Actualizat luni, 04 septembrie 2023 19:00

Sorana Cîrstea este între primele 8 la US Open, unde va întâlni o jucătoare care îi va oferi mai puține cadouri și îi va pune mai multe întrebări. O provocare, cum se spune acum.

Acum fix o lună, Sorana Cîrstea era ținta miștourilor propagandiștilor corectitudinii politice. Motivul? O postare pe Twitter în contracurent: despre bărbați, care ar trebui să își recupereze masculinitatea, despre femei, care nu trebuie să renunțe la feminitate, și copiii pe cale să piardă inocența. 

Mesajul a inflamat, iar zoaiele jignirilor au curs în voie pe rețele.

Acele Sorane, această Sorana. Aceeași, de fapt

După ce s-a scuzat, Sorana Cîrstea a continuat să joace tenis. Cel mai bun tenis al ei din ultimii mulți ani. Cea mai în formă jucătoare română arată schimbată în bine, echilibrată emoțional, concentrată, ambițioasă, dar nu în genul acela vecin cu isteria.

Ca să realizezi că Sorana e schimbată mult în bine e necesar să o fi cunoscut-o pe Sorana dinaintea epocii Thomas Johansson

Și pe Sorana care la 19 ani făcea sfert de finală la Roland Garros, și pe Sorana care mergea în două rânduri până în "optimi" la Australian Open, și pe acea Sorana care abandona echipa de Fed Cup (ulterior Billie Jean King) a României.

Mai tânără, nedispusă să risipească

Exceptând performanța de la Paris 2009, rezultatele cu adevărat consistente au venit după 30 de ani. Cîrstea a fost, poate, și victima propriilor așteptări. Un talent pur, nestrunit însă de o disciplină cazonă, cum a fost cazul Simonei Halep.

Acum, după victoriile în fața Elenei Rîbakina și Belindei Bencic, Cîrstea este așteptată în "sferturi" de Karolina Muchova. 

Muchova, nivelul următor
Karolina Muchova (Foto: Imago)

Cehoaica, finalistă la Roland Garros chiar anul acesta, este mai tânără cu 5 ani și greșește de cel puțin două ori mai puțin decât Rîbakina și Bencic. Și ajungem astfel la fondul problemei.

Oglinzile

Sorana le-a bătut pe Rîbakina, campioana de anul trecut de la Wimbledon, și pe eterna speranță Bencic nu doar pentru că a jucat pur și simplu mai bine. Le-a bătut greșind mai puțin.

Rîbakina și Bencic sunt un fel de oglinzi care reflectă imaginea vechii Sorane, cea care reușea lovituri de o calitate excepțională, dar irosea mingi mai accesibile. 

Colaborarea cu suedezul Thomas Johansson, om cu un titlu de Grand Slam în palmares, tocmai asta a schimbat. Abordarea. Procentajul de reușită al loviturilor.

Nemuritorul sfat al lui Ienei

Mai liniar în esență, probabil și mai puțin seducător din punct de vedere artistic, stilul de astăzi, bazat și pe o disciplină mintală asumată cu maturitatea tinerei femei de 33 de ani, face din Sorana Cîrstea o jucătoare de top. 

Karolina Muchova este o adversară periculoasă tocmai pentru că riscă mai puțin, este mai ordonată și mai echilibrată. Plus amănuntul că are un bagaj tehnic care îi permite să schimbe registrul în timpul aceluiași meci. 

Muchova nu este nici ea jucătoarea perfectă, dar îi va oferi mai puține cadouri decât dragile de Rîbakina și Bencic.

Aș propune să urmăm sfatul lui Emeric Ienei: să nu ne facem iluzii ca să nu avem deziluzii. Asta înseamnă că o victorie nu neapărat improbabilă trebuie să fie un bonus. În fond, ce nebun paria că Ostapenko o va bate pe Swiatek la altceva decât la numărul de kilograme?


Comentarii (17)
mishu_74
mishu_74  •  05 Septembrie 2023, 22:11

"...Sorana Cîrstea era ținta miștourilor propagandiștilor corectitudinii politice..." si "...Mesajul a inflamat, iar zoaiele jignirilor au curs în voie pe rețele..." - ma bucur enorm de mesajele cu trimitere la CPT. domnule Geambasu, cand aveti dreptate trebuie sa o recunoastem.

Amen975ZQzamolxe
Amen975ZQzamolxe  •  05 Septembrie 2023, 15:18

Mentalul va invinge : Cine crede mai mult in victorie , va castiga . Haide Sorana ...

pdirac59
pdirac59  •  05 Septembrie 2023, 14:53

Multumesc pentru un articol de sport. E pacat ca Sorana a trebuit sa se scuze. Dupa mintea mea ar trebui sa se scuze altii. Sunt complet de acord cu observatiile Dumnoavoastra asupra maturizarii intervenite din interactiunea cu noul antrenor. Sper sa continue asa cat o putea si'i va ajuta Dumnezeu la 33 de ani.

Vezi toate comentariile (17)
Comentează