OPINII  »  EDITORIAL

O altă imagine

Articol de - Publicat vineri, 23 septembrie 2022 23:51 / Actualizat vineri, 23 septembrie 2022 23:58

România a jucat bine la Helsinki. Bine, adică mai puțin depresiv și cu mai mult curaj. A fost 1-1, dar am arătat mai mult fotbal decât finlandezii. Nu e ceva extraordinar, dar e un punct de pornire.

Fotbalul se hrănește din paradoxuri. Deian Sorescu a fost cel mai bun jucător al naționalei României la Helsinki, deși nu mai evoluează de o lună și jumătate la Rakow în Polonia. Fără să fie accidentat. Fotbalul are însă și o logică dincolo de paradoxuri.

Mai harnici

Da, naționala noastră are o apărare ridicolă, Bancu și Nedelcearu sunt moștenitorii de drept ai lui Chiricheș, dar de la jumătatea terenului în sus România a fost o echipă mai legată și mai harnică decât Finlanda. Nu neapărat mai tehnică, așa cum încă mai visăm, ci mai prezentă în joc, mai insistentă. Cei doi Marini, Răzvan și Marius, au muncit mult la mijlocul terenului, la fel Sorescu pe flancul stâng și Rațiu cu Man pe dreapta.

O altă imagine
Deian Sorescu, unul dintre cei mai buni jucători ai naționalei în meciul cu Finlanda (foto: Raed Krishan/GSP)

Eliberați de zgura complexelor

Golul egalizator al lui Tănase, venit pe traseul Sorescu-Bancu, a pus lucrurile în matca firească. România juca mai bine și mai mult decât Finlanda, dar tabela arăta altceva. La 1-1, naționala a oferit brusc o altă imagine, cumva eliberată de zgura complexelor. Departe de a fi o echipă mare, nici măcar una compactă, această variantă de România ne-a făcut o promisiune. Se poate construi ceva.

Finlandezii în lumina adevărată

Alături de Stanciu, a cărui intrare s-a văzut și de pe stația orbitală, Edi Iordănescu i-a trimis concomitent în teren și pe Cordea și pe Pușcaș. Mesaj limpede de atitudine ofensivă. Puși în fața unui joc combinativ, nu o dată presărat cu virtuți tehnice, finlandezii au apărut mai puțin fioroși. Iar șansa de a-l compara pe Teemu Pukki cu legendarul hocheist Teemu Selane era nulă.

Cum facem să mai găsim un fundaș central, altul decât titirezul Nedelcearu, e greu de spus. Acolo, în apărare e problema.


Comentarii (35)
itu52
itu52  •  25 Septembrie 2022, 12:43

Adversarul a fost clientul nostru din străfundurile timpului, am obținut minimul. Regula în meciurile cu finlandezii era victoria. Nu i-am ciuruit ca altădată, dar i-am bombardat. Tirul nereglat și neșansa ne-a privat de 2 puncte. Au fost plusuri și minusuri în joc. Noutatea presingului în terenul advers ne-a surprins. La fel evoluțiile lui Sorescu și Stanciu, ei au răsturnat regulile selecției și au contrazis teoria formei sportive. Fotbalul nostru mai are doi exponenți, Săpunaru și Tamaș, ce zac în contraxte și mai pot spori potențialul echipei. Atenție la jucătorii cu jumătate de măsură, Bancu jucător de stângul, face lucruri trznite cu dreptul. În ultima etapă a generat un 11 m(bâlbe de dreptul), iar cu Finlanda a făcut o degajare de cinci metri(cu dreptul) punând adversarul în poziție de șut. De ce era în zona Nedelcearu, numai el știe. Bine că a excelat cu stângul la gol. Zona lui este clar ofensivă(mijlocaș), nu are nerv de uzura defensivei și gafează la înghesuială. Aceeași situație o găsim și la Pușcaș cu deosebirea că el gafează în situațiile de bulevard și se descurcă mai bine la strâmtoare. Îndemnurile lui Nedelcearu nu sunt susținute în joc de acțiuni hotărte, cursive și reușite ce pot crește moralul echipei. Jocul ne-a arătat posibilitatea realizării unui angrenaj. Urmează să găsim alifiile ungerii pentru a face ca acesta să nu scârțîie, sau mai rău să ruginească.

007claudiu
007claudiu  •  25 Septembrie 2022, 12:21
Postat de adriann_ pe 24 Septembrie 2022, 22:47

Problema e la convocari iresponsabile gen Man dublate de neconvocari la fel de iresponsabile gen Maxim, totul "sustinut" de fente penibile aruncate in spatiul public de subinginerul puscarias si cartonat. Noi avem un fundas central bun si destul de tanar (Burca) si doi fundasi centrali excelenti dar batrani (Sapunaru si Tamas). Solutia LOGICA ar fi sa folosim corect ce avem si sa jucam cu 3 fundasi centrali (Burca, Sapunaru, Tamas) si doua "aripi" de meserie - Bancu pe stanga si Sorescu pe dreapta. Jucand in acest sistem si facand corect selectia la mijloc si in atac am fi o echipa decenta cu perspectiv clare de a-si incerca sansa la barajele pentru CM si de a ajunge la turneul final CE. La noi se face insa o campanie disperata anti-Sapunaru si Tamas nici nu e luat in calcul. Bancu e pus sa se apere in sistem cu 4 fundasi si Sorescu e folosit in atac din an in Paste. Si "presa spotiva" e ocupata sa ne spuna cum ar fi stralucit Stanciu si ce util ar fi fost Man. Asa ceva ar fi de ras daca n-ar fi de plans. Baietii astia zici ca nu-si doresc sa mearga si ei cu Nationala ca ziaristi acreditati la un turneu final...

E corect ce ai spus cu cei trei fundasi centrali, deoarece unul trebuie sa stea in spatele lui Bancu in caz ca greseste o minge.

Dobermannul
Dobermannul  •  25 Septembrie 2022, 12:20

Bine e ce aduce bani iar scandalul vad ca prieste tescherelii pline a unora dintre oficiali si media si atunci ce mai conteaza retrogradarea Romaniei.

Vezi toate comentariile (35)
Comentează