OPINII  »  EDITORIAL

O bijuterie și mult fum. La propriu, de la petarde

Editorial Cristian Geambașu
Editorial Cristian Geambașu

Articol de - Publicat duminica, 26 noiembrie 2023 23:24 / Actualizat duminica, 26 noiembrie 2023 23:26

Execuția foarte frumoasă a lui Coman a rezolvat victoria FCSB-ului. Jucând modest, vicecampioana a știut să profite de criza profundă a lui Dinamo

Nu are rost să ascultăm la nesfârșit doina care cântă amar despre derbyurile de altădată. Acum avem stadioane, avem drone care le filmează din văzduh, avem pirotehnie și scenografie. Toate aceste lucruri care compun fundalul ar trebui să compenseze calitatea îndoielnică a fotbalului. Surogatul are însă resurse nebănuite.

Efectul Compagno

Tituarizarea lui Miculescu a fost încă una dintre fanteziile care emană dinspre FCSB, iar gluma lui Lupescu de acum câteva zile despre șansele lui Dinamo ("depinde ce idei are Gigi Becali") pare de fapt o analiză excelentă a meciului pe care tot ne chinuim să îl vindem drept derby. 

Fantezia a ținut 45 de minute, pentru că Miculescu a fost înlocuit de Compagno. Iar intrarea italianului a schimbat fundamental în bine peisajul, Andrea fiind cel care a scos chiar lovitura liberă din care Florinel Coman a înscris golul de 1-0. Șters în prima parte a meciului, iar uneori afișând chiar o necaracteristică inabilitate tehnică, Coman s-a scos cu o execuție rafinată, ocazie cu care a făcut și pace cu mingea.

O bijuterie și mult fum. La propriu, de la petarde

Dinamo o echipă mică. Nu scurtă

Asuprită de poziția în clasament și de rezultatele proaste, Dinamo și-a asumat din start postura de echipă mică. Asta a însemnat că a renunțat până și la consacrata încercare de posesie începând cu portarul. 

Cu Homawoo și Lucas în centrul apărării, cu Bena în fața lor, flancat de Iglesias și Ilic, oamenii lui Burcă au securizat cumva spațiile spre poarta apărată de Golubovic. Dar au abandonat atacul unde fuseseră trimiși din primul minut două vârfuri de meserie: Gregorio și Abdallah. 

Greu de spus ce rost a avut o asemenea mișcare în condițiile în care Ghezali, teoretic furnizorul de pase utile, pare un intrus care și-a însușit identitatea celui ce contribuia la promovare.

Ceva impresie artistică

Burcă a reacționat la 1-0 pentru adversar. Poate a înțeles și că Abdallah nu a fost alegerea cea mai fericită. Ori că Bena pe post de închizător a tăiat nu doar elanul ofensiv al adversarilor, ci și al coechipierilor. Politic și Bani intrați în locul lui Abdallah și Bena urmau să aducă exact ce oferise Compagno la FCSB. Consistență în atac. Dinamism pentru Dinamo. 

Ghezali șutează din voleu după centrarea foarte bună a lui Bani, dar mingea se duce direct în brațele lui Târnovanu. Iglesias trimite puțin pe lângă poartă când deja meciul intrase în prelungiri.

Dincolo de prelungiri

Pentru Dinamo nu prea mai sunt prelungiri. Locul 15, cu 10 puncte din 54 posibile, un golaveraj halucinant de prost, 9-29. Lipsă de încredere, lipsă de valoare și de moral a jucătorilor, suporteri dezamăgiți, un antrenor confirmat în pofida cercului vicios în care se învârte echipa. O conducere a cărei liniște în fața dezastrului pare nelalocul ei.

Cei care primesc cadouri

FCSB și-a îndeplinit norma de 3 puncte cu chin moderat și cu minima știință de a profita de criza lui Dinamo. FCSB are un lot de 4 stele la nivelul primei noastre ligi și joacă un fotbal de nota 6 în zilele bune. Azi nu a fost una dintre acelea. 

Dincolo de capriciile lui Becali, FCSB domină o întrecere care este cu atât mai modestă cu cât a dispărut obsedantul pragmatism al lui Dan Petrescu. FCSB nu este campioană, dar anul ăsta i se oferă toate cadourile ca să fie.

Cât despre "spectacolul pirotehnic" care a acompaniat partida, mai bine nu. Dar sigur că poate unii gustă chestiile astea.


Comentarii (7)
niculaemoromete
niculaemoromete  •  27 Noiembrie 2023, 12:39

Fumigene, petarde, pocnitori, ”scenografie”, toate la un loc nimic altceva decât primitivism atavic, hrănit de insuportabilitatea anonimatului și a subdezvoltării. Să mori pentru culori, să arzi iarba, să nu se poată juca din cauza atacului pirotehnic, să schilodești, să smulgi scaune, să distrugi băăă, să moară dușmanii, vulgaritate, eternitatea unei rivalități inexistente... Firme de securitate deținute de polițiști pensionari aflați în floarea vârstei, jandarmi, moarte pentru culori, i-am umilit, să bem ceva, să înjurăm ceva, să scuipăm ceva. Derby!

niculaemoromete
niculaemoromete  •  27 Noiembrie 2023, 12:32

Fumigene, petarde, pocnitori, ”scenografie”,

1945sv0509
1945sv0509  •  27 Noiembrie 2023, 12:20

Oare nu cumva chiar gsp este foaia ( nu am zis fituica ca sa fiu politicos) care da pe goarna absurditatea numita "derby de Romania"?

Vezi toate comentariile (7)
Comentează