OPINII  »  EDITORIAL

Povestea unui mercenar

Articol de - Publicat luni, 29 mai 2023 19:09 / Actualizat luni, 29 mai 2023 19:11

Ștefan Radu s-a retras din fotbal după 15 ani și jumătate la Lazio. Iar noi ar trebui să vărsăm una lacrima sul viso?

Ștefan Radu s-a retras după 15 ani și jumătate și 427 de meciuri jucate în tricoul lui Lazio în toate competițiile. Fabulos, incredibil, nemaipomenit! Campionat, Cupa Italiei, cupele europene. Un record absolut în istoria clubului roman, peste cele 401 prezențe ale lui Giuseppe Favalli, fostul căpitan biancocelest. 

Un român intră în istoria clubului aristocrației romane. Ar merge ca titlu de pagină omagială. Dar „Un român s-a dezis de naționala României pentru a scrie istorie în tricoul lui Lazio” nu este mai potrivit? Vi se pare că exagerez? Citiți rândurile următoare.

„Lazio este echipa mea națională. Am decis să mă dedic cu totul formației mele de club, din motive care țin de sănătate. Nu regret deloc că am renunțat la convocările venite de la București și consider că a fost alegerea corectă. Pentru Lazio sunt dispus la orice sacrificiu, de aceea am renunțat să joc pentru țara mea” - Ștefan Radu, fundaș Lazio

Conștiința de sine a unei națiuni

Cred că lucrurile sunt clare. Povestea lui Ștefan Radu din ultimii 15 ani și jumătate se leagă indestructibil de Lazio. Spus clar, limpede, răspicat. Ceea ce este foarte frumos pentru Ștefan Radu, familia și apropiații lui. 

Și mai puțin frumos pentru unii dintre noi, cărora încă ni se mai pare că naționala nu ar trebui să fie dată la schimb pentru o echipă de club. Oricare ar fi aceasta. 

Atunci când Ioan Holender, fostul director al Operei din Viena, mi-a spus în timpul unui interviu că naționala este „conștiința de sine a unei națiuni” a reușit ceea ce cohorte de indivizi înfășurați în falduri tricolore nu vor reuși niciodată. Să dea o definiție simplă și vibrantă patriotismului. Demodat acest domn Holender care angaja soliști români la Opera pe care o conducea de un sfert de secol!

Omul își stabilise prioritățile. Nu România

Ștefan Radu este acel fotbalist de care în urmă cu doi-trei ani selecționerii încă se rugau să vină să joace pentru România. În ultimii 12-13 ani, de când lui Ștefan Radu i s-a arătat că naționala îl cam încurcă, federalii și selecționerii perindați la cârma naționalei au organizat pelerinaje la Roma. Ca să-l convingă să se întoarcă. 

Să îl îmbuneze pe veteranul lazial, despre care se credea că ar fi suferit nu știu ce traumă la una dintre imemorialele convocări. Nici vorbă însă de așa ceva! Omul își stabilise prioritățile, iar naționala nu se număra printre acestea. De fapt, nu se număra deloc. 

Povestea unui mercenar
Ștefan Radu, în stânga // sursă foto: Imago Images

Ca să găsească totuși o justificare acestui tip de egoism feroce, domnul Ștefan Radu a invocat mereu o fragilitate fizică, din cauza căreia, chipurile, nu ar fi putut face față pe ambele fronturi. 

Mai întâi a fost un pretext, apoi o minciună. Pe urmă un refuz categoric. Iar pe aici prin bătătură, lumea continua să își pună cenușă în cap, pentru vini imaginare. El era egolatru, noi niște lătrăi care ne guduram pe lângă el.

Mercenarul desăvârșit

Pentru că e libertate, inclusiv la sentimente, pentru că avem un suflet mare și iertător, observ că destui români au trăit afectiv emoționanta retragere a fostului lazial. Bravo! Nu știu dacă are vreo relevanță, dar nu mă număr printre ei. Ștefan Radu este povestea de succes a unui apatrid desăvârșit. 

Ilustrare a mercenariatului perfect, cariera lui Radu este și o pledoarie pentru exclusivitatea interesului personal. Sunt lucruri care definesc atât de bine lumea fotbalului.


Comentarii (58)
anatol_karagandici
anatol_karagandici  •  30 Mai 2023, 16:03
Postat de bogat pe 30 Mai 2023, 11:10

Inainte sa criticam si sa tragem concluzii in abstract, sa ne aducem aminte cum, cand a fost selectionat si cat a jucat Stefan Radu la nationala. A avut 14 meciuri mari si late in 7 ani dintre care 10 in amicale. In meciurile oficiale a jucat un meci jumatate in toata aceasta perioada. In contextul asta e normal ca orice om sa-si seteze prioritatile. Vii cu sufletul la nationala si aici constati ca freci banca cu gratie desi ai avea argumente destule sa fii si tu pe teren. Mai dai si de bisericute cu care nu rezonezi si care te exclud din grup. Orice om normal s-ar fi simtit jugnit si frustrat si in contextul asta e normal sa iti reevaluezi pozitia. Personal cred ca procedam la fel ca el in conditiile date. Selectia la nationala e o cinste, dar asta nu inseamna ca trebuie sa accepti neconditionat sa fii umilit atunci cand primesti aceasta onoare. Joci la Lazio titular, insa la nationala esti pe lista largita si esti chemat sa doar sa completezi numarul de jucatori de pe banca de rezerve. Respectul trebuie sa fie reciproc si este evident ca Radu Stefan nu l-a avut deloc. Vedeti aici detalii despre cariera lui Radu la nationala: https://www.transfermarkt.us/stefan-radu/nationalmannschaft/spieler/44420/verein_id/3447

Daca nu vii la Nationala sa freci banca in vreme ce "selectioneri" de carton baga in teren "perlele" false ale ciobanului, te trezesti ca vine un gigist de-asta din "presa sportiva" sa te faca mercenar. ASA CEVA...

Cristian73
Cristian73  •  30 Mai 2023, 14:55

Îmbătrânești tare urât, Cristi! Vorba unui alt cititor al acestui rechizitoriu penibil și dizgrațios: așteptând să-l faci praf(cu mânie proletară, bineînțeles)și pe portarul lui Sepsi! Sunteți din ce în ce mai jos din toate punctele de vedere! O România TV scrisă!

danglumetu
danglumetu  •  30 Mai 2023, 14:34

daca asta e mercenar, apoi hagi, popescu, petrescu, dumitrescu, mutu etc, ce sint, poli sau multimercenari???

Vezi toate comentariile (58)
Comentează