OPINII  »  EDITORIAL

Profil de mielușel

Articol de - Publicat duminica, 22 august 2021 17:08 / Actualizat duminica, 22 august 2021 17:08

Mielușel portughez, pe numele lui Diogo Izata. Azi o faci și mâine-i gata. Azi îi spargi dinții lui Mateiu, iar mâine Mateiu cere iertare pentru agresor. Poftim de mai pricepe ceva!

Îndemnul Mântuitorului să întoarcem și celălalt obraz nu trebuie citit sau înțeles ad litteram. Iar când e vorba nu de o palmă, ci de un cot în gură, cu atât mai puțin e cazul să ne lăsăm purtați pe aripile pildelor biblice. Pe scurt, faptele. Meciul de la Craiova dintre CSU și Gaz Metan se îndrepta spre final, era minutul 88. 

Oltenii conduceau cu 1-0 din minutul 55, după un gol înscris de Baiaram, iar medieșenii care rataseră și un penalty continuau să alerge după egalare.

Filmul unei agresiuni

Așadar, era minutul 88 atunci când în timpul unui duel aerian la mijlocul terenului portughezul Diogo Izata îl lovește cu cotul în plină figură pe Alexandru Mateiu. Lusitanul pleacă de la locul atacului de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic, ba mai dă și din mâini nervos, în vreme ce craioveanul e la pământ, sângerează și suferă, ținându-și mâna în dreptul gurii. Probabil să nu îi cadă pe gazon dinții rupți de Izata. 

Deținător deja al unui cartonaș galben, portughezul știe ce îl așteaptă și are o reacție profund umană. A, nu, nu ați înțeles, nu se duce să vadă ce a pățit victima agresiunii lui, nici vorbă! Se ține cât mai departe de locul faptei, doar, doar va scăpa nepedepsit. În majoritatea cazurilor, asta înseamnă reacție profund umană a domnilor fotbaliști. De la noi și de pretutindeni.

Profil de mielușel
Alexandru Mateiu

Lovitura ca lovitura, dar emoția?

Intră în scenă arbitrul Iulian Dima, recunoscut pentru stilul personal de a strica meciuri. Prevenit de episodul Arad, atunci când Adrian Cojocaru supranumit NU VEDE, NU AUDE îi spusese lui Bancu că adversarul Roger proteja mingea, Dima îl elimină pe Diogo Izata. 

Sportiv, cotangiul mai dă o dată din mâini, scârbit de această țară unde nu poți, dom’le, să îți faci meseria de fotbalist. Urmarea merită toți banii din Cetatea Banilor.

Mateiu, căruia medicii stomatologi i-au confirmat fractura incisivilor, îi trimite niște poze de nereprodus lui Viorel Grigoroiu, realizatorul emisiuni Digi Sport Matinal. Cu rugămintea expresă către cei care vor judeca acest caz, mai exact Comisia de Disciplină, "să nu-l suspende prea mult pe jucătorul Gazului, pentru că nu l-a lovit intenționat". Site-urile de specialitate au vibrat. Emoția a atins cote paroxistice. "Gest superb al fotbalistului Craiovei!". Păi, da, ce poți să mai spui?

Iertare cu miros fetid

Mai greu de cap și probabil mai insensibil, mărturisesc că am rămas cu gura căscată, așteptând eventual un pumn de la Diogo, de ce nu de la Mateiu?, ca să mă trezesc. Nu așteptam ca victima să ceară ca răzbunarea să vină la pachet cu capul agresorului. După cum nu pun preț pe scuzele pe care, cică, portughezul, i le-ar fi cerut lui Mateiu. 

Dincolo de nuanțe acolo unde culorile alb și negru sunt atât de evidente, îmi miroase greu această complicitate călău-victimă și nu știu unde să o încadrez. Nu am calificare de psiholog. Posibil ca încă o dată morala fotbalului să urmeze alte reguli decât morala lumii de dincolo de stadion. Posibil ca Mateiu, el însuși un fotbalist care joacă tare, să vrea să își asigure un cec în alb.

Ajutați-mă să înțeleg, căci tipul acesta de iertare mi se pare aproape la fel de nociv ca atacul în sine al lui Izata. Încă mai cred că o faptă rea trebuie pedepsită, iar una bună, răsplătită. Știu. Gândire limitată.


Comentarii (10)
craiovamaxima
craiovamaxima  •  24 August 2021, 08:54

Perfect de acord, Dan Cristian. N-au decat numele, in rest, nu stiu care dintre fotbalisti sunt pe la vreo facultate. Vremurile in care mai toti fotbalistii erau studenti, cu bune, cu rele, si reprezentau cu adevarat Universitatea din Craiova, s-au dus. Iar, pe de alta parte, te apuca rasul cand ii mai auzi pe comentatori zicandu-le fotbalistilor de azi olteni. Care olteni ?! De asemenea, este imposibil de inteles cum Universitatea din Craiova, ca institutie, a permis scoaterea la taraba a denumirii sale. Dintre toate, lucrul asta pare a fi cel mai grav.

3870860916306516
Dan Cristian  •  23 August 2021, 19:45

Sun de mic suporterul U Craiova.Nu pot fii vreodata suporter Steaua Dinamo etc.Am insotit pana acum si echipa lui Mititelu si a lui Rotaru.Acum de cand a revenit FCU in liga 1 am un sentiment ca niciuna nu e Craiova pe care am iubit.Una este a familiei Mititelu(cum aspus proprietarul) iar cealalta a Olgutei(PSD}

craiovamaxima
craiovamaxima  •  23 August 2021, 09:09

Ne pierdem timpul degeaba apeland sa se faca dreptate la niste oameni care n-au de unde si cum sa inteleaga fotbalul. Din cauza asta am ajuns unde suntem acum, mai jos ca niciodata in materie de fotbal. Iar Mateiu este chiar de neinteles. O fi jucand el uneori mai tare dar n-am vazut jucatori iesind pe targa in urma intrarilor lui. Chiar o fi zis chiar el chestia cu iertarea?

Vezi toate comentariile (10)
Comentează
Close