OPINII  »  EDITORIAL CRISTIAN GEAMBAȘU

Simona defilează, Emma muncește

Articol de - Publicat miercuri, 27 octombrie 2021 18:59 / Actualizat miercuri, 27 octombrie 2021 19:35

Este cumva invers decât am crezut. Dar Halep și Răducanu sunt dintr-un alt film decât celelalte participante la Transylvania Open. Un film în care totuși se vorbește românește

Victorie rapidă a Simonei, victorie muncită a Emmei. 6-1, 6-2 pentru Simona împotriva Gabrielei Ruse după o reprezentație de tenis solid ca un bloc de marmură. Dincolo, un 4-6, 7-5, 6-1 pentru Emma contra slovenei Polona Hercog, la capătul unui meci în care adolescenta a avut de luptat și cu niște mici fumuri induse de triumful de la Flushing Meadows.

Ea zâmbește, noi ne încruntăm

Stop, de unde și până unde paralela asta între Halep și Răducanu? Ce tot insistați pe chestia asta ieftină, ce îi tot dați cu patriotismul ăsta de marketing?, te întreabă cei care le știu pe toate.

Răspuns naiv. Poate pentru că Răducanu este un nume foarte românesc, iar fata care îl poartă tocmai ne-a oferit o dovadă zâmbitoare și simpatică a legăturii cu țara tatălui. Aceiași domni severi se încruntă și îți atrag atenția că ai fost luat la preț de matineu cu trei, patru cuvinte românești – ciorbă de perișoare, sarmale, mămăligă bună, papanași – rostite cu zâmbetul acela care urmează să producă miliarde.

Vedeți, cam aici începe Emma să nu mai fie româncă. Atunci când zâmbește și cere să vorbească în română. De partea cealaltă a fileului, niște străjeri ai patriei suspectează tot felul de mașinațiuni capitaliste care ne vor otrăvi sufletul imaculat. Ce, bă, ne face pe noi prefăcuta asta mică?

Ce ofertă!

La fel ca aia cu vaccinul, e o discuție fără finalitate și asta cu Emma Răducanu: englezoaică, chinezoaică sau româncă? Sau de toate, sau ce vrea ea. Fiecare rămâne imun la orice argument exterior.

E, în schimb, o bucurie să le poți vedea pe Emma și pe Simona la lucru în același turneu. O dublă deținătoare de Grand Slam, plus recenta și absolut surprinzătoarea câștigătoare de la US Open. Ce ofertă! Chiar și așa, fără sistem Hawk-Eye și cu două terenuri în aceeași sală, despărțite de o prelată, acest Transylvania Open constituie un bun prilej pentru amândouă să mai regleze câte ceva în joc și să își mai îmbunătățească clasamentul.

Simona defilează, Emma muncește
Simona e născută pe 27 septembrie 1991, la Constanța, într-o familie cu origini machedonești FOTO Raed Krishan (Cluj)

Ravagiile produse de Simona în impresiile Gabrielei

Insist pe ideea cu bucuria, sentiment mai accesibil totuși decât fericirea. E o bucurie să le vezi pentru că au clasă, pentru că oferă ceva, altceva. Sobrietatea și soliditatea jocului Simonei a produs ravagii împotriva Gabrielei Ruse.

Care, bună observația lui Dragoș Suciu la microfonul DigiSport, a avut de luptat nu doar cu un adversar mai bun, ci și împotriva numelui. A modelului Halep. Aș adăuga că Ruse, până mai ieri o fată exemplară în modestia ei, a fost dominată și de o impresie pe care tocmai și-a construit-o.

Aceea că a intrat deja în elită, că e parte a poveștii cu zâne, că are loc la masa bogatelor, că poate să se alinte pe FB și la restaurant cu Emma. Or, povestea cu zâne e mai complicată și presupune să nu pierzi reperele.

Când am simțit-o cu adevărat româncă pe Emma

Fără antrenor, deci jucând numai din talent, ocupată în ultima vreme cu tot felul de evenimente mondene, Emma Răducanu a alternat pasajele de tenis al viitorului, cele pe care le-am admirat la New York, cu perioade de tenis mediocru. Atunci când a cedat primul set cu 4-6, după ce condusese cu 3-0 și 4-1, am simțit-o cumva foarte româncă pe Emma.

Cred că înțelegeți ce vreau să zic. Hercog a fost aproape să câștige meciul și să o lase pe câștigătoarea de la Openul american fără victorie în circuitul WTA. Emma a reușit totuși să se adune, să întoarcă setul secund și să defileze în decisiv. Dar este limpede că lipsa antrenorului (o fantezie a ei sau a tatălui?) nu o ajută.

Simona defilează, Emma muncește
Emma e născută pe 13 noiembrie 2002, la Toronto (Canada), din tată român și mamă chinezoaică FOTO Raed Krishan (Cluj)

Ceva nu foarte chinezesc

Foarte bine dispusă la interviuri, Simona anunță că vrea în finală și că odată ajunsă acolo vrea să o și câștige. Și ne avertizează din nou că nu se gândește la retragere. Gând la gând!

Mai copilăroasă, Emma gustă produsele dacice, își probează ia primită cadou și ne zâmbește într-un fel care nu pare deloc chinezesc. Aș da multe meciuri de Cupa României, ba chiar și un FCSB-CFR pentru o întâlnire între Simona Halep și Emma Răducanu. Știu, pare un autodenunț. 


Comentarii (11)
347655969058390
Ion Popescu  •  29 Octombrie 2021, 09:01

Din pacate Simona iar s/a accidentat. Are iar grave probleme medicale. Nu mai rezista fizic. Eu cred ca bine ar fi sa se ocupe de sanatate.

347655969058390
Ion Popescu  •  29 Octombrie 2021, 08:58

Mie im place Emma. Este o fata serioasa , muncitoare, cu note foarte bune la invatatura.

cuviosul_pafnutie
cuviosul_pafnutie  •  28 Octombrie 2021, 17:47

Tenisul Emmei Raducanu?!Ceva ireal de frumos!Ca in povestile cu zane,ale copilariei noastre!Vrem nu vrem este cetatean britanic(cetatenia se poate schimba),fizic este o chinezoaica frumoasa!Dar pe care o iubim!Pentru ca are o„mamaie”in Bucuresti,pe care o vizita de doua ori pe an-pana acum doi ani cand a fost prea ocupata cu tenisul-si care ii pregatea bunatati culinare romanesti si ii spunea povesti!In limba romana!E frumos!Tragic de frumos,cand vedem ca tinerii parinti romani-aici in Romania-isi invata copii mai intii limba engleza-ca sa isi poata gasi o slujba- in aceasta epoca a globalizarii anglo saxone-si le dau „tabletele” pe mana de la doi ani!Ca sa desavarseasca instrainarea!

Vezi toate comentariile (11)
Comentează
Close