OPINII  »  EDITORIAL

Șoc la sau pentru echipă?

Editorial Cristian Geambașu
Editorial Cristian Geambașu

Articol de - Publicat miercuri, 24 ianuarie 2024 15:16 / Actualizat miercuri, 24 ianuarie 2024 17:03

Numirea lui Adrian Mutu la CFR mai că a provocat țipete de bucurie printre rivale

Mulțumim pentru tot, Andrea Mandorlini! Comunicatul celor de la CFR Cluj la despărțirea de antrenorul italian este un impecabil document de diplomație, din care dacă citești printre rânduri pricepi că până la urmă toată lumea a fost mulțumită. 

Mandorlini nu a plecat cu mâna goală, a lăsat loc de bună ziua, iar clubul a scăpat de o povară, fără să bage prea adânc mâna în buzunar. Are el, fotbalul, tot felul de păcate, dar e un teritoriu al păcii universale, unde o mână spală pe alta, iar capul plecat sabia nu-l taie. Îl mângâie.

Statistica lui Mandorlini

În câteva propoziții autorii comunicatului își manifestă „recunoștința pentru munca neîntreruptă” a deja fostului antrenor, punând însă la vedere și palmaresul scurtului său mandat. 27 de partide, dintre care 11 victorii, 9 egaluri și 7 înfrângeri. 

O statistică totuși modestă pentru pretențiile fostei campioane, ilustrată nu atât de linia de clasament, cât de aspectul insipid al jocului. Corolarul a fost fără dubiu înfrângerea de la Botoșani, meci încheiat fără nicio realizare de CFR și cu un car de nervi din partea lui Nelu Varga, patronul cu afaceri transparente ca sticla mată de Murano.

Prietenul la CFR se cunoaște

Succesorul este Adrian Mutu, tocmai făcut pachet de Neftchi Baku, om pe care Varga mărturisește că l-a mai dorit în două rânduri și de care spune că îl leagă o trainică prietenie. De unde legătura asta, nici cu gândul nu putem gândi, nici cu mintea judeca. 

„L-am mai vrut de două ori, dar nu pentru că este prietenul meu, ci pentru că este un antrenor care a făcut treabă peste tot pe unde a fost. Sunt convins că va face și la CFR Cluj”, spune șeful lui CFR. E clar, îl confundă cu cineva. Cu Unai Emery? Cu Xabi Alonso? Bineînțeles că sunt ironic, dar ca să nu o dau în ciobănie, vorba lui Răducioiu, prefer așa.

Șoc la sau pentru echipă?
Adrian Mutu, cu fularul celor de la CFR Cluj

Fotbal tip Serie A 1970

În fond ce fel de antrenor este Adrian Mutu? Unul pasionat de meserie, care vrea să ardă etapele? Cu siguranță. Unul care are o părere foarte bună despre posibilitățile lui? Desigur, dar asta ni se cam întâmplă tuturor, măcar din când în când. 

Este Mutu un temerar care imprimă echipelor lui un stil spectaculos, ofensiv, poate chiar riscant, în consonanță cu ce reprezenta el ca jucător? Nu, evident nu. Echipele pregătite de Mutu sunt prudente și plicticoase. Mutu a preluat de la școala italiană fotbalul din Serie A. Dar nu Serie A de acum, ci din urmă cu 40-50 de ani.

Arta amiciției

Născut sub o zodie norocoasă, Adrian Mutu beneficiază de încă o șansă, oferită acum de prietenul Varga. Poate e și asta o artă, să știi cu cine să te împrietenești. Nu contează din ce zonă a societății. CFR este de acum noul teatru de manevră al lui „Brili”, un loc unde nu i se pretinde titlul, ci doar un loc în clasament care să permită participarea în Europa League. Bo-ie-ri-e. 

Promisiunea că poate deveni un soi de Alex Ferguson, prin longevitate și performanțe, are rolul să ne facă să credem că Anglia s-a mutat în Gruia și că domnul N. Varga este un fin cunoscător al fenomenului. Ce comedie!

Va fi numirea lui Mutu la CFR un șoc la echipă? Sau va fi un șoc pentru echipă? Cei de la FCSB râd pe înfundate și nici Craiova și Rapid nu par în pragul depresiei.


Comentarii (43)
1_0_1_0_reloaded
1_0_1_0_reloaded  •  26 Ianuarie 2024, 16:33
Postat de tk2014 pe 25 Ianuarie 2024, 14:05

pt fiecare ‘nea ovi’, e cate un geambasu. vezi ca sunt carti scrise de nea ovi cu osanale aduse profesionalismului cfr-ist. clubul lucrului bine facut.

Chiar si cel mai intunecat hater trebuie sa recunoasca suprematia CFR-ului mai ales din vremea lui Paszcany. Ce s-a facut acum 10 ani era chiar peste nivelul de intelegere a multora dintre oamenii de fotbal din romanika. Asa ca….

tk2014
tk2014  •  25 Ianuarie 2024, 14:13
Postat de daniaania pe 24 Ianuarie 2024, 22:42

Știți că cine rade la urma..... De ce sa nu aibă șansa Mutu la trofee la CFR? Au avut-o și alții netitrati că antrenori. Are tot ce ii trebuie să facă performanță, și sper să reușească. CFR este un club ce asta face de ceva ani încoace. Poate pe multi ii mănâncă invidia.

sigur. invidia era problema. geambasu a subliniat bine aici: echipele antrenate de mutu joaca defensiv, dar nu solid, ca cfr-ul lui dan petrescu. vezi meciurile facute de nationala u21 la penultimul european. cate goluri au dat/ incasat craiova si rapid cu mutu vs craiova si rapid cu ceilalti antrenori. mai ales cu bergodi. omul traiestr din relatii, ca toti politrucii din tara asta.

tk2014
tk2014  •  25 Ianuarie 2024, 14:05
Postat de 1_0_1_0_reloaded pe 24 Ianuarie 2024, 20:05

Obiectivitate era daca harerul giambashu se exprima la fel la fiecare numire de antrenor mediocru din mamaliga 1. Sau macar cand acelasi mutu era montat la timona rapidului. Dar nu, el prefera sa fie sarcastic, arogant si belicos doar la adresa CFR-ului, sa faca pe plac populimii….

pt fiecare ‘nea ovi’, e cate un geambasu. vezi ca sunt carti scrise de nea ovi cu osanale aduse profesionalismului cfr-ist. clubul lucrului bine facut.

Vezi toate comentariile (43)
Comentează