OPINII  »  EDITORIAL

Stăpâni și slujitori

Articol de - Publicat vineri, 17 martie 2023 12:03 / Actualizat vineri, 17 martie 2023 13:13

CFR este un club model. Model după patentul brevetat de Gigi Becali.

Gata, jos măștile! Lumea fotbalului se împarte în stăpâni și servitori. Sau argați. La FCSB lucrurile erau clare mai demult, pentru că Becali a tot repetat că el comandă și ceilalți execută ordinele. De la președinte, manager, antrenor-surogat cu licență Pro, antrenor fără carnet și fără licență, preparator fizic ori duhovnic calificat la locul de muncă (Alexandru Tudor), magaziner și gunoier nimeni nu mișcă-n strană. Nimănui nu-i vorbește gura fără el, toți merg încolonați la slujbă, unde sunt țârcovnicii celui cu fes de firmă cu cruce brodată pe frunte. Vorba vine de firmă, un mare kitsch!

Să mergem în Nord

Cunoșteam modelul FCSB, dar tabloul merită văzut încă o dată, și încă o dată. Ca un avertisment asupra smintelii și fariseismului. Dar hai să mergem un pic și mai în nordul țării. La Cluj, în autodeclarata capitală a Ardealului. Acolo unde ni se tot repetă că gradul de civilizație ar fi altul decât în Sud, ținut contaminat de neseriozitatea "miticilor". Nici nu avea cum Sudul să își întindă tentaculele murdare asupra Nordului. Dezgustați de atâta necivilizație, nordiștii au luat cu asalt locurile de muncă oferite de București. Prin urmare ne aflăm în plin proces de purificare a apucăturilor.

Comanda la mine! Dreepți!

Nu cunosc obârșia domnului Neluțu Varga, cel prezentat ca fiind finanțatorul-binefăcătorul lui CFR Cluj. O fi ardelean, o fi muntean, o fi moldovean sau bănățean, nu mai contează. Important este că personajul aplică la literă programul Becali. Iar asta înseamnă eu dau banii, eu comand. Eu sunt stâpânul, voi servitorii. Textual, N. Varga a zis: "Eu am ultimul cuvânt, că eu plătesc! Că nu mai vreau să iau țeapă cum am luat cu Baptista. Că știți ce am pățit cu ăla." Știm, iar acum era pe cale să se repete cu numitul Jo, un brazilian de aproape 36 de ani care se poate lua oricând la întrecere la sarmale cu Budescu.

Stăpâni și slujitori
Varga speră că îl vinde pe Krasniqi cu ajutorul lui Ioan Becali și obține 4 milioane de euro (foto: Bogdan Bălaș)

Tripluri la dubluri

Știa foarte bine și președintele Cristi Balaj când a anunțat că transferul lui Jo a căzut. Numai că asta i-a căzut greu la stomac lui Varga. Cum, adică, să-i ia fața președintele? Unde se trezește? La un club european unde fiecare știe ce are de făcut conform funcției și prerogativelor? La o echipă unde antrenorului cu prerogative de manager, ca în Anglia, îi pasă de bugetul clubului și nu mai aduce tripluri la dublurile de pe posturi?

Grenada senegaleză

Ultima grenadă, după altele și altele, care ar urma să explodeze în conturile clubului cu un pasiv de peste 30 de milioane (de euro!), este fundașul dreapta senegalez Ibrahima Mbaye, transferat în toamna anului trecut și nefolosit nici măcar o dată de CFR și care, prin vocea impresarului, anunță că dă clubul în judecată.

"Derapajul" lui Cristi

Deci da, domnul Varga, care și-a găsit un fan de ultimă oră în Ioan Becali (impresarul a mirosit că ar fi ceva de ros din eventualul transfer al lui Krasniqi la Lazio), are toate motivele să-l pună la colț pe Cristi Balaj. Cum să o iei înaintea stăpânului și să anunți că a picat pista Jo, chiar dacă anularea uneia dintre fanteziile lui Dănuț Four Fingers ar degreva CFR-ul de niște cheltuieli inutile? Cine ești tu, nea Cristi, să îți permiți să îmi iei caimacul? Cam așa se discută la clubul multiplu campion al României.

Să încercăm o sinteză bazată pe fapte, nu pe impresii.

Datoria CRF-ului este cât două bugete anuale de cluburi care se bat la titlu.

Dar, foarte ciudat, se cheltuie ca dintr-un sac fără fund și nu știe nimeni care sunt de fapt afacerile "finanțatorului" și nu apare niciun creditor să-și recupereze banii.

Se fac transferuri fără număr, multe sunt rateuri, o parte sunt reușite.

Ai un antrenor care dincolo de defecte este și un meseriaș destoinic pe standardul românesc (dar atât!).

Te bați la campionat cu alde Gigi.

Când toate astea se îndeplinesc, iar Hagi își consumă energia certându-se cu lumea rea care îl persecută pe Ianis, sigur că ai șanse mari să ieși primul.

Așa, și mai departe? Uitasem, stăpânii nu dau socoteală slujitorilor.


Comentarii (37)
oncica07
oncica07  •  20 Martie 2023, 14:04

Asa si mai departe..? Mai departe dl. ceampasu,CFR e singura echipa,repet singura echipa in ultimii 5 ani care a adus puncte la coeficientul de tara..ea a adus toate punctule Romaniei,in 5 ani..altii si au batut joc de acele puncte prin performante istorice in exoticele kazahstan,albania,georgia..mai departe..e singura echipa de la noi care se califica mereu in grupele competitiilor europene si din ultimele 3 editii,s a calificat de doua ori in primavara europeana..mai departe..CFR detine recordul de puncte pt echipele romanesti atat in UCL-10 PCT CAT SI PT EL-12 PCT..mai departe,dl ceampasu sa ne zici dumneata de performantele recente ale celorlalte echipe..vezi ca nu se contabilizeaza 10 goluri incasate de la handbalistele daneze,nici cele 6 incasate de *** de la belgieni..de laci,loko tbilisi sa nu prea vb..

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

dodo001
dodo001  •  19 Martie 2023, 00:44
Postat de Dobermannul pe 18 Martie 2023, 17:54

E de ras in hohote asta ca acei care pleaca de la CFR si povestesc ce au patit nu demonstreaza nimic pe cand ce spun cei care pleaca de la FCSB e purul adevar. Mai sunteti multi bramburiti pe acolo?

Nici vorba. Tu esti ca cei de la GigiTV doar ceea ce vrei intelegi! Rupi cuvintele asa cum vrei tu. Asa sa fie!

Dobermannul
Dobermannul  •  18 Martie 2023, 17:54
Postat de dodo001 pe 18 Martie 2023, 13:48

CFR a fost dovedita:))) pai tocmai ca nu a fost dovedita, au fost aruncate niste informatii de persoane care au plecat din club cu coada intre picioare. Sunt niste tampenii cum se arunca multe prin presa, iar niste botanisti pun botul la vrajeala.

E de ras in hohote asta ca acei care pleaca de la CFR si povestesc ce au patit nu demonstreaza nimic pe cand ce spun cei care pleaca de la FCSB e purul adevar. Mai sunteti multi bramburiti pe acolo?

Vezi toate comentariile (37)
Comentează