OPINII  »  EDITORIAL

Tupeu național

Articol de - Publicat vineri, 31 martie 2023 11:00 / Actualizat vineri, 31 martie 2023 11:03

După ce au ouat o mărgică în Andorra și încă una cu Belarus, la București, băieții au prins curaj și ne pun la punct. Bine ne fac!

Falsul săptămânii vine de la numitul Cătălin Cîrjan, jucător la tineretul lui Arsenal. Cică într-un tête-à-tête cu Per Mertesacker, managerul academiei "tunarilor", acesta i s-ar fi confesat: „Mi-a spus că am procedat corect să le spun că nu îmi convine să merg la U20 și a adăugat că nu îi vine să creadă ce amatorism există în comportamentul FRF”

Vizualizați scena? Un fost important internațional german stă la bârfă cu Cîrjan, un băiat de la echipa U23 a liderului din Premier League. Și nu doar că stă la bârfă, dar analizează și amatorismul federației române de fotbal. Care nu că nu există, dar îl interesează pe Mertesacker cum îl pasionează pe Cîrjan să vadă Tate Modern.

Țâfna

Cazul Cîrjan este simptomul frecvent al unei boli mai noi a fotbalul nostru mic. Țâfna. Tupeul cu accente de obrăznicie al fotbalistului român care se manifestă la dat din gură și puțin spre deloc în teren. 

După 2-1 contra Belarusului, cu strâns din dinți și din unele părți posterioare ale trupului, victorie conturată cu aportul neprețuit al brigăzii folcloriste de arbitri din Olanda, care ne-a iertat de un penalty, „băieții” au prins curaj. Iar atunci când prind curaj, să te ții. Te acuză că nu știi să te bucuri, vezi Alibec. Mai spuneți și voi bravo, bă băieți! Super!

Tupeu național
Alibec a ieșit accidentat, Băluță a ieșit accidentat, Octavian Popescu la fel. Cam mult pentru un meci în care ai noștri au faultat mai mult

Curajosul Edi

Alții, ca bravul Andrei Burcă, se bat la propriu cu pumnul în piept că sunt naționaliști, prin urmare se declară adepți ai facțiunii (sau fracțiunii?!) "Uniți sub tricolor". Unii îți spun de-a dreptul că întrebi prostii, cazul lui Răzvan Marin. Te judecă. 

Normal, dacă își pune el la punct antrenorul care a avut nefericita idee să îl înlocuiască în Andorra, cum să se poarte cu un amărât de reporter? 

Dar domnul selecționer a priceput mesajul, așa că la București l-a ținut în teren toate minutele, dându-i astfel ocazia să se remarce cu acel fault de penalty care putea costa două puncte echipa. Ați băgat se seamă că, exceptându-i pe fundași, Răzvan Marin a fost singurul jucător din naționala României care nu a fost schimbat contra Belarus? Ce vă spune asta despre autoritatea lui Edi Iordănescu?

Au schimbat lucrurile!

Ne gândeam că milenialii și mai apoi reprezentanții generației Z vor schimba lucrurile. Și le-au schimbat, dar într-o manieră caricaturală. Toți flăcăii ăștia care fac fițe cu naționalele de tineret sau chiar cu naționala mare trebuia să fie exact cei care să transporte în uitare deprinderile proaste ale celor dinainte. 

Te așteptai ca odată convocați și întorși în țara pe care au părăsit-o de foarte mici, ori au cunoscut-o numai din poveștile părinților, să aducă un aer de seriozitate, marcă înregistrată a cluburilor unde profesionismul nu este vorbă goală. Aiurea!

Călătorie în vulgar

Adăpați din nesecatul izvor de mesaje când pornografice, când antisociale ale influencerilor și influencerițelor care au terminat pe brânci cel mult liceul, fotbaliștii noștri se identifică acestei constelații a nonvalorilor. 

La extrem, așa sunt posibile personaje grotești ca Budescu, a cărui călătorie în vulgar pare nesfârșită. Nu avem la ce să ne așteptăm bun din zona acestei lumi paralele, pe care nu o înțelegem și care ne sfidează. E clar. Presupunând că la federație ar lucra numai cei mai buni pedagogi și psihologi, aveți impresia că ar putea schimba ceva?

Hai să lărgim un pic cadrul ca să vedem cum trăiesc și alte modele de succes. Cei cu faimă planetară. Și, ce vedem? Păi, de exemplu, pe alde Neymar, micuțul în convalescență după o accidentare. 

Ca să își omoare timpul, brazilianul pierde un milion la ruleta online într-o noapte, prilej cu care dă recital live de scălâmbăieli, ceea ce îi atrage alte zeci de mii de like-uri și followerși. Petrecerea continuă. Ce mișto!


Comentarii (28)
Diaconu.
Diaconu.  •  03 Aprilie 2023, 12:03

Inceputul articolului arata un pic de invidie si multa nepricepere, de ce sa nu vorbeasca Mertesacker cu Cîrjan ca doar asta e jobul lui? Crezi ca e prea mandru sa-si faca treaba ca antrenorii nostri? Iar R.Marin are dreptate: nu trebuie jucat la inchidere, a jucat mult mai bine pana la accidentarea lui Bālutā si trebuie jucat tot meciul pentru ca altii mai buni nu avem, s-a vazut asta dupa schimbarile din a 2-a repriza.

parpalache
parpalache  •  02 Aprilie 2023, 13:47

I-aauzi!Tovarașul Geambașu il„infiereaza”cu mânie proletara pe Cârjan-ca a indraznit sa arate duhoarea de la„naționala”clanului Becali-patronul și verii lui impresarii-precum și de slugile „puse”de ei-pe Stoichița la Comisia Tehnica a FRF(cea care„pune”selecționerii comandați de clan)și de Edy-omul de paie!

pdirac59
pdirac59  •  01 Aprilie 2023, 21:52

De acord cu multe din cele spuse. Raman cu intrebarea: De ce pot Sarbo-Croato ... - ex Iugoslavii sa aiba Modrici, Jokici, Doncici, Jeovetici, ... Djokovici? Si noi nimic! Poate razboiul e un motivator? Poate sunt ei mai barbati de-adevaratelea? In orice caz, ceva mai multa seriozitate si mai putina tafna nu le-ar strica baietilor nostri. Cel putin pana ar ajunge intr'un playoff la un Mondial sau European. Sau am avea vreo 10-20 jucatori prin primele ligi in Italia/Anglia/Germania/Spania/Franta ... NBA.

Vezi toate comentariile (28)
Comentează