OPINII  »  EDITORIAL

Un „profil pronunțat”

Articol de - Publicat luni, 22 mai 2023 09:35 / Actualizat luni, 22 mai 2023 09:36

„Cazul Simona Halep” a intrat într-o nouă fază. Iregularitățile din pașaportul biologic sunt noua piesă la dosar. Revolta sportivei și cea a antrenorului au venit imediat

7 luni de tăcere. 7 luni de pe 22 octombrie, atunci când Agenția Internațională de Integritate a Tenisului anunța suspendarea provizorie a Simonei Halep pentru dopaj cu Roxadustat, până pe 19 mai 2023.

Când aceeași organizație adaugă o piesă nouă la dosar. "Iregularități în pașaportul biologic", vine precizarea din partea ITIA.

Markerul dopingului

Introdus în tenis începând din 2014, așa-numitul pașaport biologic monitorizează în timp variabilele biologice care dezvăluie indirect efectele dopajului. Așadar, pașaportul biologic funcționează ca un fel de marker tumoral al dopingului.

Nu spune la ce substanță sau procedură a apelat sportivul monitorizat, dar indică anomalii în valorile analizei sângelui care semnalează o suspiciune suplimentară de doping.

Exilul lucidității

Acesta este noul cap de acuzare căruia trebuie să îi facă față Simona Halep. Un caz și așa complicat, a cărui prelungire a sporit suspiciunile Simonei și ale apropiaților. S-au înmulțit mesajele de solidaritate din partea colegelor de circuit. 

Luarea de poziție a lui Patrick Mouratoglou, antrenorul dublei campioane de Grand Slam, una neechivocă de sprijin necondiționat pentru Simona, a sporit emoția populară.

Spre lauda lor, oamenii nu se dezic de ea, sperând la un deznodământ fericit. Optimismul crește direct proporțional cu agravarea situației, iar luciditatea este pusă la colț.

Un mesaj cu substrat

Celor destul de puțini care refuză totuși ideea că Simona și, în general, noi, românii, suntem constant victimele unui complot planetar, le propun să citim cu atenție comunicatul lui Nicole Sapstead, senior director pentru antidoping al Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului.

„Înțelegem că anunțul de astăzi adaugă complexitate unei situații care are deja un profil pronunțat. De la începutul acestui proces – și al oricărui altuia de la ITIA – am rămas dedicați ideii de a ne adresa doamnei Halep într-o manieră empatică, eficientă și oportună. (...) 

Ar fi nepotrivit însă din partea noastră să comentăm pe aspecte specifice până la închiderea procesului, de aceea vom continua să ne raportăm la tribunalul independent Sports Resolutions și la doamna Halep pe cât de expeditiv posibil.”

Un „profil pronunțat”
Ultima participare a Simonei la un Grand Slam a fost la US Open 2022, când a pierdut în primul tur la ucraineanca Daria Snigur // FOTO: Imago

Cine sunt experții renumiți? Să-i cunoaștem și noi!

Citiți încă o dată. Textul aparține cuiva atent la nuanțe. Este cineva care ne spune foarte politicos să nu ne ridicăm poalele-n cap și să nu citim în tergiversarea procesului un semn al persecuției.

Situația care avea deja un "profil pronunțat" capătă "complexitate" din cauza noii piese la dosar – iregularitățile din pașaportul biologic. Mesajul mi se pare clar și dacă în contrapartidă Simona și avocații ei pot prezenta argumentele acelor experți renumiți (dar nenumiți), invocați atât de sportivă, cât și de antrenor, poate că la proces lucrurile vor arăta mai bine.

Hărțuirea unei persoane dulci

Nu există un îndrumar de conduită corectă într-un asemenea caz. Cariera exemplară a Simonei ne obligă la reținere și la empatie, vorba doamnei Sapstead. Totodată, dacă nu suntem adepții teoriilor conspirațiilor, e prudent să nu ne închipuim că toate organizațiile astea sunt instrumente malefice menite a compromite cariere imaculate de sportivi din țări mai micuțe.

Altfel, ne ascundem în peșterile noastre patriotice cu provizii babane de conserve și baterii de lanternă și citim epistola lui Patrick Mouratoglou despre acea „persoană dulce” (i-a mai zis cineva așa Simonei până acum?) victimă a hărțuirii din partea unei agenții care numai integră nu ar fi.

Cu voie, fără voie

Să reținem cuvintele „complexitate” și „profil pronunțat”. Nu sunt cele mai tonice mesaje transmise Simonei și anturajului ei. Posibil să greșesc, dar rezonabil ar fi să ne așteptăm în cel mai bun caz la o suspendare pe o perioadă mai scurtă.

Renumiți experți, alții decât cei invocați de maestrul Mouratoglou, ne atrag atenția că Roxadustatul Simonei și Meldoniumul Sharapovei nu apar întâmplător în sânge. Cu voie sau fără voie, sportivul este responsabil pentru ce ingerează. Punct.


Comentarii (11)
fanu2
fanu2  •  23 Mai 2023, 21:04

Nu cred in cine știe ce conspirații dar cred că sunt , totuși, anumite ierarhii care trebuiesc respectate și pe care Halep le-a cam zgândărit când s-au luat de ITIA ăștia. Până la urmă pașaportul ăla biologic a fost consultat înainte de luna mai sau taman în luna mai? Daca erau aceste "suspiciuni" înainte, de ce nu s-a vorbit de ele până acum? Iar dacă a fost consultat/reanalizat doar în luna mai , de ce nu s-a vorbit de acest pașaport până acum, in atâtea alte cazuri de dopaj? Probabil că dacă Halep "plecă fruntea" și accepta in tăcere tot ce impun forurile într-un an-doi juca iarăși, altfel..trebuie sa dea și ei un exemplu că nu e bine sa crâcnești in front. Ar fi interesant de aflat ce spune pașaportul biologic și al altor sportivi de performanta, macar pentru comparație. Poate au dreptate și ei -poate Halep a luat substanțe, poate pașaportul ăla scârțâie la analize-dar felul in care " le scot" la iveală și cum se poarta in cazul Halep pare mai degrabă o inchizitie decât ceva corect și în niciun caz "empatic". Mie unuia îmi amintește de DNA-ul lui Kovesi -ala care aresta doar cu televiziunea pe urme și doar într-o direcție, de parchetul ăla european ce anchetează numai gușteri mici, nu au tupeu sa se ia-de exemplu- de licitațiile din perioada covid deși scârțâie toate și fără să fii expert sau de FSB-ul lui Putin , cel care își face dușmanii să sară pe geam sau sa cada într-un glonț rătăcit mult înainte de un proces. Or avea dreptate

eugenrc
eugenrc  •  22 Mai 2023, 19:12

Lipsa de informatii in materie de analize de sange ne poate face sa credem ca "neregularitatile din pasaportul biologic" s-ar datora doar folosirii unor substante ilegale, fapt ce nu este adevarat. Sunt o multitudine de factori care conduc la anomali ale analizelor de sange. Corpul nostru reactioneaza fara sa constientizam la absolul orice si sangele este primul care transporta "informatia" (substantele, cum ar fi de exemplu adrenalina) care ajuta organismul sa se protejeze de "atacurile" din exterior. Consider ca Simona Halep este complet dezavantajata de firea ei discreta. Daca ar fi putut transfera forta pe care o are pe terenul de tenis si in viata de zi cu zi cred ca ar fi gestionat situatia altfel. Eu unul, daca este real ca ea a fost in permanenta testata mai des decat alte jucatoare de tenis, as fi facut publica lista tuturor testelor antidoping efectuate de-a lungul ultimilor 5 ani prin comparatie cu alte jucatoare din top 10. Din cate am inteles ea a fost testata si la turneul anterior US. Open si acolo nu a rezultat nimic . Nu sunt adeptul teoriei conspiratiei dar ceva este cusut cu ata alba in toata povestea asta. PS. Sa va fereasca Dumnezeu de rautatea femeilor. Nu de alta dar in ziua de azi cu bani poti face mult rau fara sa fi prins. Iar in tenis, la varf, se vehiculeaza multi bani. Ar fi fost interesant de vazut cum au evoluat conturile incoruptibililor din agentia ce a descoperit acea cantitate infima de substanta. Nu d

dragan
dragan  •  22 Mai 2023, 17:14

PUNCT, geambasule? nici pe departe! in rest, bati cimpii! emmaculate!

Vezi toate comentariile (11)
Comentează
Close