OPINII  »  EDITORIAL

Un trident ofensiv

Articol de - Publicat joi, 14 octombrie 2021 18:48 / Actualizat joi, 14 octombrie 2021 18:52

Nu pe teren, în avion. Câmpanu, Markovici și Baiaram au făcut bairam la bordul aeronavei în care s-au nimerit și câțiva cetățeni care nu gustă glumele fotbaliștilor

Batista pe țambal. Ca microbiști vechi cunoașteți expresia inspirată din mediul academic lăutăresc. Aceasta sugerează cum cineva pune surdină pe una nefăcută și te face să auzi o muzică suavă în locul unor grohăituri.

Cam așa a procedat Florin Bratu. A pus batista pe țambal în cazul scandalului provocat de cei trei elevi ai săi de la naționala sub 21 de ani. Dar să vedem de ce s-a pus obiectul de suflat nasul pe instrumentul muzical și ce melodie bubuia de fapt în difuzoare.

Un trident ofensiv

Ce, frățiorule, «n-are» voie băieții?

Aflați în avionul care îi aducea din cantonamentul din Spania, George Câmpanu, Ștefan Baiaram și Jovan Markovici (toți de la CSU Craiova) au deranjat pasagerii, un cuplu soț-soție în special, prin limbajul vulgar și din cauză că nu purtau corespunzător masca de protecție. În traducere liberă, o țineau sub bărbie. Dacă o țineau.

Păi, bine, băi fătălăilor, și din atâta lucru vă bășicați?, îi auzi pe cei căliți la școala vieții. Ce, frățiorule, n-au voie băieții să se simtă bine, să-i zică unul celuilalt "Băi «suedezule!»" sau "Băi c...e!"?. Stați naibi acasă, măi sensibililor, dacă vă rănește urechea buna dispoziție a unor tineri care vin după un cantonament istovitor în Spania!

Și mironosița aia de stewardesă

Și auzi-l și pe ăla care a scris la DigiSport. Cică i-a recunoscut el pe fotbaliști și i s-a făcut rușine, și s-a îndepărtat de ei în duty-free că erau gălăgioși și vorbeau urât. Apoi că se îmbrânceau în avion, iar Câmpanu împărțea palme în stânga și-n dreapta și își înjura coechipierii care acceptau totul ca pe o formă de salut.

Și, bomboana pe colivă (sau cireașa de pe tort?!), mai vine și mironosița aia de stewardesă care se dă abuzată, cerându-și scuze în numele companiei. Ce vreți, bă, să trăim ca niște sclavi? Să ne puneți botniță? Să ne cipați ca să vorbim numai cu doamnă, domnule, scuze, vă rog, fiți amabil?

De-a pedagogia

Recunoașteți genul ăsta de reacție? Ei, hai, curaj! Sigur că nu suntem toți așa, dar măcar o parte, una dezinhibată, gălăgioasă, tatuată, nev...ătămată le va lua apărarea băieților-cucuieților. Le-a luat-o mai cu perdea și Florin Bratu și îl înțeleg până la un punct. Chestii de pedagogie, bățul într-o mână, zăhărelul în cealaltă. De-astea.

E frumos și că le-a cerut el scuze doamnei și domnului, dar nu a uitat să precizeze că domnul i-a cam provocat când le-a spus "Poate mai bateți și voi pe cineva!". Mare provocare! Dar aia că sunt stresați băieții și au avut drum lung, "că s-a exagerat puțin", nu ține, Florine dragă. Toți suntem mai obosiți, mai nervoși, mai suspicioși, mai speriați, dar nu ne înjurăm de mamă prin avioane. Nu facem circ nici măcar când mergem la circ. Ce zici, suntem ipocriți?

Propun în loc de concluzie la prima parte a articolului un fragment din mesajul cititorului care a urmărit periplul tinerilor tricolori: "Ieșind din avion, se vedea clar după cantitatea de mizerie lăsată în urmă unde începea și unde se termina delegația României la fotbal U21. M-am mâhnit teribil. Sportul este o extensie a omului, deci trebuie mai întâi să fii om".

AJF Bihor face pumnul fuior

A doua parte a articolului este o prelungire a primei părți. Veți înțelege de ce. Așa că dedic următoarele paragrafe Comisiei de Apel a AJF Bihor, care i-a redus pedeapsa lui Zeno Bundea de la 18 la 12 etape, motivându-și decizia prin aceea că antrenorul care o bătuse pe arbitra Jozefinne Shuster și-ar fi recunoscut faptele, regretând că a procedat așa. Nici vorbă, dragi tovarăși de la AJF Bihor!

Ca să n-o mai lungim, iată ce spunea Zeno Bundea la aflarea primei sancțiuni: "Voi face recurs și mă gândesc să o acționez în instanță pe arbitra Jozefinne Schuster, pentru că s-a demonstrat la Comisie că nu am lovit-o, așa cum a scris ea în raport. Nicio persoană din cele audiate, inclusiv una dintre asistente, nu a văzut ceea ce a declarat domnișoara, că i-am dat vreo palmă și că am lovit-o cu brațul în piept. Deci, a mințit. Eu am fost suspendat pentru bruscare, nicidecum pentru lovirea arbitrului."

Deci, regretă. Ce regretă, că nu a dat mai tare? A, să nu uit. Domnișoara a refuzat să jure pe Biblie, iar domnul Bundea este un om credincios. E clar cine e vinovat. Caz închis, amin! 


Comentarii (13)
fibra
fibra  •  15 Octombrie 2021, 16:38

Pe majoritatea acestor creaturi care dau cu giolul in basica si nu numai ei atat ii poate duce mintea pentru ca nu au de unde.In cazuri ca acesta mass-media ar trebui timp de cel putin un an sa nu le mai aminteasca numele iar comentatorii sa le spuna numerele, apropos de "celebrul" crainic al Craiovei '48.Dar cui sa ceri sa sanctioneze proasta crestere cand domina can-can-ul mitoc@nesc.

observator_federal
observator_federal  •  15 Octombrie 2021, 12:22

Din presă: "Totul a pornit de la un mail ajuns pe adresa redacţiei Digi Sport din partea unui cititor, care a dorit să-şi păstreze anonimatul. Astfel, mesajul e semnat doar cu iniţialele „MT“" . Bun, ba am citit în presă și un titlu mare: "Federaţia Română de Fotbal declanşează o anchetă: Naţionala de tineret, implicată într-un scandal vulgar"... Ce mai vreți?? Până la a da ecou reclamației ANONIME ticluite cu intenție (era mai ok să fi fost ea la adresa unor tineri fotbaliști din lotul U21, fără a da nume -și atunci mesajul avea valoare generalizatoare, educativă, nu punitivă!!- și fără remarca "nevinovată" mai rasistă în sine decât mențiunea, cu adresă, "înjurături rasiste" a pasagerului atât de bun cunoscător -lucu rar!- al componenței lotului național U21) mai bine ați observa gestul DESCALIFICANT al tânărului fotbalist Ianis Stoica, cel care în meciul cu Mexicul din turneul respectiv și-a lovit grosolan, cu pumnul în față, un adversar și a provocat o bătaie generală... Sau, în privința gestului huliganic al fotbalistului fecesebist (foarte slab în turneu, spre deosebire de cei 3 "acuzați" ai campaniei de presă la care v-ați raliat domnule Geambașu) se va recurge la procedeul "batista pe țambal"??

eugen555
eugen555  •  15 Octombrie 2021, 10:10

Totul in viata pleaca de la educatie....iar noi,ca natiune,pe ansamblu....nu prea o mai avem...amin!!!

Vezi toate comentariile (13)
Comentează