OPINII  »  DINAMO

Vi-l mai amintiți pe Magaye Gueye?

Editorial Cristian Geambașu
Editorial Cristian Geambașu

Articol de - Publicat vineri, 18 februarie 2022 09:47 / Actualizat vineri, 18 februarie 2022 09:48

Pentru că el nu ne-a uitat și ne trimite bezele de pe site-ul lui Everton. Vorba vine, de fapt, spune că suntem niște oameni răi, iar în România se și pot întâmpla tot felul de lucruri stupide

Ca să înțelegem ce personaje au fost și probabil vor mai fi angajate în fotbalul românesc. Ce pleavă. Cu aproape un an în urmă, după un derby cu FCSB, un fotbalist de la Dinamo ieșea pozitiv la controlul doping.

Numele lui, Magaye Gueye, jucător francez cu origini senegaleze, în vârstă de 30 de ani la data evenimentului. Substanța prelevată în corpul evident supraponderal al sportivului era cocaina.

Cocaina, și drog, și substanță dopantă

ANAD (Agenția Națională Anti-Doping), condusă la vremea respectivă de Cristi Balaj, actualul președinte al CFR-ului, dicta o pedeapsă mai degrabă simbolică, 3 luni de suspendare. De ce doar atât? Greu de spus.

Cocaina nu este propriu-zis o substanță dopantă, dar prezența drogului în organism nu reduce în mod normal cuantumul suspendării. Să reținem asta, fiindcă face corp comun cu povestea pe care o credeam încheiată. Și nu este.

Vi-l mai amintiți pe Magaye Gueye?

Divorț cu miros de praf alb

Aflată și atunci cu punga goală, Dinamo se grăbea să demareze acțiunea de reziliere unilaterală a contractului pentru a scăpa cât mai repede de fotbalistul-problemă. Dinamo avea regulamentul de partea ei chiar și cu suspendarea minusculă pe care Magaye o primise de la ANAD.

Și cu asta gata. Divorț cu miros de praf alb. Nimeni nu își mai amintea de Magaye, care intra în conștiința microbiștilor mai mult pentru evoluția la jacuzzi cu numita Laurette decât pentru ce arătase pe teren.

România o țară de groază

Îl uitasem pe Magaye Gueye. Asta până acum, când francezul, care între timp a semnat cu obscura Anagennisi Karditsa, liga secundă elenă, a dat un interviu pentru site-ul lui Everton.

Everton, club pentru care apărea în 24 de meciuri în 4 sezoane. Iar asta se întâmpla departe în timp, între 2010-2014. Ce spune Magaye acum despre Dinamo și perioada petrecută în România? Numai grozăvii.

Printre altele, se plânge că a ajuns într-un loc cu „niște oameni răi, unde ți se pot întâmpla lucruri stupide”. Cum ar fi, de exemplu, să fii dat afară dintr-un hotel dacă nu îți plătești camera? Sau să fii suspendat doar 3 luni pentru consum de cocaină? Întrebăm și noi.

Duhul blândeții și eșantionul obrăzniciei

Vedeți, asta este morala fabulei cu dopați și cu agenții antidoping pacifiste. Pe cine nu suspenzi cât merită nu te lasă să îl uiți. Vedeți și suspendările simbolice dictate în cazul de dopaj al celor trei fotbaliști ai Astrei – Ioniță, Fatai și Takayuki. Duhul ăsta al blândeții cu care operăm și când nu este cazul se întoarce împotriva noastră.

Săracul Magaye a rămas cu impresia că a fost pedepsit cam degeaba. „Eșantionul a arătat că era aproape zero cantitatea” (de unde știa el asta, dacă știa?) și că „nu a fost luată voluntar”. Serios? Sau a băut și el din paharul bunicului, ca rusoaica Valieva?

Vedeți, chiar că suntem oameni răi. Poate îi puseseră ceva fetele de la jacuzzi în sucul de portocale. Iar el, Magaye, se definește ca o persoană sensibilă, înțelegeți. 


Comentarii (1)
1472465589475328
Leo Sima  •  18 Februarie 2022, 13:11

Omul are dreptate, a trecut pe la Dinamo, ce rau mai mare putea sa i se intample?

Vezi toate comentariile (1)
Comentează