OPINII  »  EDITORIAL CTP

„Domne, te rog, nu mă face pe mine rasist, eu sunt xenofob!”

Articol de - Publicat joi, 09 martie 2023 23:15 / Actualizat joi, 09 martie 2023 23:17

Atunci când nu face parte din artă, absurdul îmi provoacă iritații pe piele. Asta mi se întâmplă în urma deciziei FRF în cazul scandărilor xenofobe la meciul Sepsi Sf. Gheorghe-FCU Craiova: se va rejuca meciul, întrerupt de arbitru din pricina respectivelor scandări. Asta după ce Comisia de Disciplină a FRF hotărâse sancționarea FCU Craiova cu meci pierdut 0-3.

Mai întâi, argumentul FRF: scandările au fost xenofobe, nu rasiste, iar regulamentele prevăd oprirea meciului doar în cazul strigăturilor rasiste. Acest „doar”, pe care l-am întâlnit și în articole de presă, e stupefiant: ce deosebire, ca gravitate, este între a fi rasist și a fi xenofob? E mai puțin rău să strigi: „Afară, afară cu ungurii din țară!” decât „Afară, afară cu negrii și vietnamezii din țară!”, deoarece ungurii sunt o etnie, în vreme ce negrii și vietnamezii reprezintă alte rase?! Un răspuns afirmativ înseamnă creier pané.

Orice manifestare de ostilitate, de ură față de niște oameni care sunt diferiți de tine, pentru simplul motiv că sunt diferiți, ca identitate culturală și limbă, adică etnie, sau caracteristici fizice, culoarea pielii, desenul feței, părul etc., adică rasă, este o ticăloșie. Gândirea antropologică actuală nici măcar nu mai face o distincție netă între rasă și etnie, considerându-le noțiuni interschimbabile. Parcă și văd un troglodit strigaci din tribună cum ripostează ofuscat: „Domne, te rog, nu mă face pe mine rasist, eu sunt xenofob!”.

Apoi, mesajul pe care îl transmite FRF zișilor troglodiți strigaci. E ca și cum, în urma producerii unei infracțiuni colective grave, Justiția nu pedepsește pe nimeni și decide reconstituirea evenimentelor la fața locului, cu aceleași persoane – în caz că infracțiunea nu se repetă la reconstituire, e-n regulă!

În ultimă instanță, FRF dă ghes manifestărilor xenofobe – nu rasiste, nu, Doamne ferește! – de pe stadioanele României. De fapt, încurajează mârlănia în sport – nu văd nicio deosebire între scandările antimaghiare și înjurăturile „suporterilor” echipei feminine de handbal Rapid la adresa Cristinei Neagu, care joacă la CSM. Finalmente, e vorba de un brânci spre degradarea dezgustătoare a ideii de suporter.

Înțeleg că Sepsi va ataca decizia la forurile de arbitraj europene. E bine, așa se mai face și fotbalul românesc cunoscut pe plan internațional, dacă cu Naționala nu merge decât la Aeroportul Otopeni.


Comentarii (122)
prodanka
prodanka  •  12 Septembrie 2023, 13:45
Postat de LeCSo pe 10 Martie 2023, 21:22

Primul text in limba maghiara (cu litere latine) este din 1192 - un necrolog spus de un preot la o inmormantare. In timpul respectiv, nici Muntenia nici Moldova n-a existat....

Apropo știi ce e un necrolog? Adică ce fel de cuvinte apar acolo? ????

prodanka
prodanka  •  12 Septembrie 2023, 13:44
Postat de LeCSo pe 10 Martie 2023, 21:22

Primul text in limba maghiara (cu litere latine) este din 1192 - un necrolog spus de un preot la o inmormantare. In timpul respectiv, nici Muntenia nici Moldova n-a existat....

Nu doar textele fac o limbă. Dovadă că maghiarii stăteau la înmormântare alături de un popă având textul în latină.

corectorul
corectorul  •  11 Martie 2023, 20:51
Postat de Ioano13 pe 11 Martie 2023, 17:10

Oprirea partidei fcu vs sepsi a fost o grava eroare. Nu doar ca rasismul nu e același lucru cu xenofobia, cum încearcă ctp sa ne convingă, dar cu ce ar fi fost vinovată fcu ? Pierderea partidei cu 3-0, ar fi avut implicații financiare majore(având în vedere perspectiva play-of). Și, repet, fcu cu ce era vinovată astfel încât sa suporte pierderile financiare, de imagine, perspectiva unor transferuri,etc? Vinovat este unul singur: Chivulete. Ar fi trebuit sa știe diferența dintre xenofobie și rasism și, mai mult decât orice, ar fi trebuit sa ceara excluderea din stadion a acelor suporteri di sa reia jocul. PS. Până ctp va ajunge președintele Academiei și va porunci ca xenofobia să fie "tot un drac" cu rasismul, rămâne cum s-a stabilit.

Legislatia unionala si jurisprudenta CJUE incrimineaza laolalta rasismul si xenofobia. Mai mult, rasismul este definit ca incluzand elementele xenofobiei (nationalitate, origine nationala si etnica, ura fata de acestea): Comisia Europeana Impotriva Rasisimului si Intolerantei - Recomandarea de politica generala nr. 7 a ECRI privind legislatia nationala referitoare la combaterea rasismului si a discriminarii rasiale : I. Definitii 1. În sensul prezentei Recomandări, se înţelege prin: a) “rasism” credinţa că un motiv precum rasa1, culoarea, limba, religia, naţionalitatea sau originea naţională sau etnică justifică desconsiderarea unei persoane sau a unui grup de persoane sau justifică noţiunea de superioritate a unei persoane sau a unui grup de persoane. b) “discriminarea rasială directă” orice tratament diferenţiat bazat pe rasă, culoare, limbă, religie, naţionalitate sau origine naţională sau etnică care nu are o justificare obiectiva si rezonabila.

Vezi toate comentariile (122)
Comentează