OPINII  »  EDITORIAL

Lacrimile lui Ahile

Articol de - Publicat luni, 14 iunie 2021 12:58 / Actualizat luni, 14 iunie 2021 13:14

Primul moment important al finalei a fost în setul 1, la scorul de 3-2 pentru Tsitsipas. 

Până atunci, Djoković îl jucase insistent pe dreapta pe grec, fără rezultat – forehandul acestuia funcționa de minune, puternic și plasat. Asta era tactica prestabilită cu antrenorul de Nole. Într-un fel, justificată – Stefanos are, acum, probabil cel mai bun rever din circuit. Dar iată că pusă la încercare, dreapta lui Tsitsipas nu se lăsa mai prejos. 

Mergând spre bancă, Nole i-a aruncat lui Marian Vajda o uitătură de-a lui, i-a făcut semn cu arătătorul spre partea dreaptă, apoi a ridicat în sus degetul mare, cu pumnul strâns. A mai făcut câțiva pași, s-a întors din nou către loja lui și a arătat iarăși spre dreapta și degetul sus, în bătaie de joc. 

Adică: „Uite, bre, ce bună e ideea matale, îi dau pe dreapta și parcă-mi dau eu în cap! Bravo, bravo, bre, halal tactică!”. 

Din acel moment, abandonând planul, sârbul a cedat inițiativa, a jucat la ce vine de dincolo de plasă, fără ceva clar în minte. De aceea n-a putut închide setul la 6-5 și serviciul, și nici la 6-5 în tie-break. Dar și dacă l-ar fi luat, tot l-ar fi pierdut pe al doilea, în care doar lovea mingea, de jucat, „nu juca nimic”. 

Apoi, în pauza de vestiar, a avut timp să scuture din cap și să se gândească ce-i rămâne de făcut. Și a ales soluția logică: joc ce știu eu mai bine, stânga-dreapta, rezist în raliu și încerc să-l forțez să greșească. Îi pun și scurte, de câte ori pot, ca să-l scot din ritmul loviturilor tari, la care e peste mine și cu dreapta, și cu reverul. 

Nu mai încerc în primul rând să deschid spații de atac pentru mine, trebuie să îi închid lui urgent spațiile de atac, altfel sunt pierdut. 

Scurt spus, trebuie să câștig pe mâna lui, nu pe mâna mea. 

Asta n-a înțeles, sau n-a vrut să accepte, mândrul grec, și a continuat să atace în valuri desi în fața lui se ridicase un zid, care cerea mai degrabă un cal troian. 

Lacrimile lui Ahile
Stefanos Tsitsipas (foto: Imago)

„Am învățat că două seturi nu înseamnă nimic. După pauza de vestiar, a revenit alt jucător, nu știu ce s-a întâmplat acolo, dar nu mi-a mai dat pic de spațiu. Mi-a citit jocul mai bine, dintr-odată”. (Stefanos Tsitsipas, conferința de presă)

Și lacrimile lui Ahile, care își dorise Victoria și pentru bunica lui din ceruri … 


Comentarii (7)
iliada2021
iliada2021  •  16 Iunie 2021, 09:49

Incredibil, cuvântul cenzurat este tocmai numele tatălui lui Ahile!?! Mi-ați suspendat contul precedent pentru acest motiv, sunteți de râsul curcilor. Nea PCTF, îți dedic noul account.

giuvan
giuvan  •  15 Iunie 2021, 18:53

Băi habarnist cu veleități de tutolog, n-ai citit Iliada!?! Ahile plânge la moartea iubitului său Patrocle (homosexualitatea era tolerată în Grecia antică, Ahile fiind bisexual), iar lacrimile sale ajung la mama sa, zeița Tetis care vine să-i aline durerea. Regele troian Priam traversează nevăzut liniile inamice, ajunge la cortul lui Ahile, îi sărută mâna care îi omorâse cei mai vrednici fii, ii cere plângând cadavrul lui Hector. Priam îi evocă fiorosului rival imaginea tatălui său ***, rămas neconsolat în Grecia. Ce minune: bătrânul rege și marele rival plâng unul în brațele celuilalt. Citește Iliada, *** nu forța nota cu paralelisme între clovnul grec și ilustrul erou aheu.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

mzm1
mzm1  •  15 Iunie 2021, 10:13

Jocul a fost superb, atat din punct de vedere tehnic, cat si ca dramatism. Dar e pacat pentru Tsitsipas ca la sfarsit, la conferinta de presa, a facut declaratia aceea, insinuanta, care nu-l onoreaza: „Dupa pauza de vestiar a revenit alt jucator, nu stiu ce s-a intamplat acolo...”! Dupa cate stiu, la vestiar jucatorii sunt insotiti de un oficial, tocmai pentru a elimina suspiciunea de dopaj. Si, oricum, daca Nole ar fi intentionat sa se dopeze ar fi facut-o inaintea inceperii jocului, nu la 0-2 cand era deja pe marginea prapastiei si cand efectul „stimulentului” putea fi chiar invers!

Vezi toate comentariile (7)
Comentează