OPINII  »  EDITORIAL

Avem nevoie de un Corrado Cattani în fotbalul și arbitrajul românesc

Articol de - Publicat luni, 24 aprilie 2023 11:21 / Actualizat luni, 24 aprilie 2023 11:45

Intrarea lui Onea asupra lui Florinel Coman e atât de violentă încât nici măcar un cartonaș roșu nu o poate pedepsi cum ar trebui. Pentru Feșnic a fost doar de "galben", însă nu pentru că nu a văzut și nu a știut să aprecieze duritatea, intensitatea și faptul că doar norocul l-a salvat pe Coman să nu sufere o fractură, ci pentru că, pur și simplu, nu a vrut să-l elimine pe rapidist.

Călcătura odioasă a lui Dragoș Grigore pe tendoanele lui Compagno e teribil de dureroasă și pentru cel care privește imaginile. Și aici, Feșnic a văzut, dar a apreciat din nou, blând, în favoarea aceleiași echipe. Și peste câteva minute, Albu face un fault grosolan, direct pe piciorul lui Coman. 

Reluarea TV arată perfect, dar perfect, cum Feșnic controlează faza ca nimeni altul din stadion și din fața televizorului, dar nu acordă nici măcar avertisment. Uluitoare decizie. Iarăși, n-a vrut să dicteze corect, nu că n-a văzut.

Șocanta alegere pentru camera VAR

Vă întrebați și ne întrebăm: de ce nu s-a intervenit din camera VAR? Fiindcă am avut arbitraj video. Păi, cine să intervină? Acolo a stat un arbitru lipsit de experiență, Rareș Vidican. O alegere șocantă pe care Kyros Vassaras a făcut-o pentru acest joc. Care se anunța a fi derby, care avea parte de o atmosferă încinsă, care avea, pe scurt, cuțitele pe masă. Și tu alegi pentru VAR un "central" care acum se formează ca arbitru? Ce autoritate poate avea Vidican în fața lui Feșnic? Niciuna!

Întrebare e una singură: de ce la acest meci n-a fost ales Ovidiu Hațegan pentru a superviza ce face "centralul"? Hațegan a fost în acest sezon salvator măcar pentru vreo 10 meciuri. A văzut perfect de fiecare dată, a trimis arbitrul la monitor și nu i-a scăpat vreodată vreo fază. Sunt 100% sigur că Ovidiu i-ar fi spus în cască lui Feșnic să revadă intrarea lui Onea, fiindcă din 100 de arbitri, 101 ar acorda "roșu" la acel moment.

Conexiunile la UEFA sunt mai importante decât fotbalul din Liga 1

Hațegan însă a fost trimis în Arabia Saudită de Vassaras. Împreună cu Radu Petrescu. Cei doi vor conduce azi Al Nassr - Al Wehda, în semifinalele Cupei Regelui. E mai important pentru Vassaras ca oamenii lui să fie protejați și să câștige bani mulți decât să asigure un arbitraj corect meciurilor din Liga 1. 

Misiunea pe care grecul din fruntea CCA o are în România nu e aceea de a crea un cadru onest de desfășurare pentru campionat, ci de a asigura conexiunea și intrările pe care Burleanu și FRF le au la structura de conducere de la UEFA, prin intermediul secretarului general Theodor Theodoridis, cu care Vassaras e rudă.

Vassaras a lucrat în folosul arbitrilor, nu al fotbalului românesc

Folosindu-se de această relație, Vassaras a reușit să-i urce la nivel de Elite și pe Hațegan, și pe Kovacs. Și se mândrește cu acest lucru. Pentru ei e formidabil. Câștigă bine, au o poziție senzațională, însă cu ce a ajutat acest lucru fotbalul românesc? Meciurile din Liga 1 sunt viciate aproape etapă de etapă, chiar și după introducerea VAR, însă Vassaras primește în mereu credit fiindcă, în continuare, pila lui de la UEFA îi e folositoare lui Burleanu.

Avem nevoie de un Corrado Cattani în fotbalul și arbitrajul românesc
Kyros Vassaras, șeful CCA

Vassaras știe acest lucru și atunci a devenit stat în stat la CCA. Face ce vrea, cu cine vrea, pentru cine vrea, fiindcă Burleanu nu se poate atinge de el. Theodoridis e scutul lui Kyros, iar Burleanu e pasiv nu pentru că nu ar avea pârghii prin care să împiedice ce face cel care conduce CCA, ci pentru că îi convine situația și nu vrea să piardă relația de la UEFA.

În toată această încrengătură de interese și influențe, Liga 1 e cea care cade la mijloc. Și e sacrificată. Să ai tupeul să-l trimiți pe Vidican VAR la Rapid - FCSB, doar pentru că Hațegan trebuie să ajungă în Arabia Saudită, de unde încasează un barem de 5 ori mai mare, înseamnă că Vassaras conduce un sistem profund viciat. Și care apără nu interesele fotbalului românesc, ci exclusiv pe cele ale arbitrilor.

Nu vă e dor de serialul La Piovra (Caracatița) și de Corrado Cattani?

Și face acest lucru în mod premeditat, cu bună știință. Protejat și încurajat de Burleanu în mod premeditat și cu bună știință! Unii se folosesc de alții și viceversa. O mână spală pe alta pentru a fi apărat sistemul care lucrează pentru ei, nu pentru fotbal. Ce dor îmi e să revăd serialul La Piovra (Caracatița)! 

E nevoie de un Corrado Cattani și în fotbalul și arbitrajul românesc, pentru a putea stârpi ceea ce Cooperativa a brevetat, iar Vassaras și actuala FRF au perfecționat.

P.S. Pentru cine nu a văzut La Piovra, acesta e un serial italian, din anii '80 și '90, în care e prezentată lupta teribilă a unui comisar, onest și integru, cu Mafia din Italia.


Comentarii (128)
marchizu2
marchizu2  •  25 Aprilie 2023, 18:22

Articol de articol!!! Respect!

inshallah
inshallah  •  25 Aprilie 2023, 14:55
Postat de elgabri pe 24 Aprilie 2023, 12:01

Vafi o saptamana de jale pentru gigisti si presa gigista interesant ca acu cateva etape un fcsbist i a pus carampoanele pe cap la un adversar si s a dat doar galben iar presa a tacut malc nu a facut scandal, voi chiar ne credeti prosti ??

noi va credem

andreifghe
andreifghe  •  25 Aprilie 2023, 14:20
Postat de zorrozabal pe 25 Aprilie 2023, 13:17

Iar Rapidul sa joace in 7!

Pai nu a jucat Rapidul sestul in 10 cu oltenii tai ???Mai bine te ai ascunde....

Vezi toate comentariile (128)
Comentează