OPINII  »  ROMÂNIA - MACEDONIA DE NORD 0-0

Când patronii deformează realitatea și vor să devină și patroni de comentatori

Editorial Dan Udrea
Editorial Dan Udrea

Articol de - Publicat sambata, 11 septembrie 2021 16:34 / Actualizat sambata, 11 septembrie 2021 20:12

Mihai Rotaru, patronul Universității Craiova, a intervenit sâmbătă dimineața în direct la Pro X pentru a-l confrunta pe unul dintre cei doi comentatori ai partidei Macedonia de Nord - România. E vorba despre Adrian Costeiu. Cu o zi înainte, același Rotaru îl sunase și pe Mihai Mironică, să i se plângă de faptul că e nemulțumit de comentariul critic pe care colegul său de microfon l-a avut la adresa lui Jovan Markovic.

"Am călcat în picioare un jucător tânăr. Domnul Costeiu a avut 13 comentarii negative la adresa lui Markovic. Când ți se spune repetat un lucru, nu toți sunt specialiști și își formează o opinie. Comentariul domnului Costeiu nu a respectat realitatea. Cifrele InStat sunt înșelătoare"
Mihai Rotaru

Nu, domnule Rotaru, cifrele InStat nu pot să fie înșelătoare. De ce? E simplu, fiindcă ele sunt, de fapt, ceea ce s-a întâmplat pe teren. InStat nu modifică realitatea, doar face o monitorizare a celor 90 de minute, iar la final de meci are o situație detaliată pentru fiecare jucător în parte. 

Rotaru contestă o firmă de monitorizare într-o perioadă în care toate marile cluburi apelează din plin la acestea pentru a le ușura munca și pentru a le ajuta să se dezvolte. Interesantă abordare!

Să-l lăsăm pe Rotaru cu realitatea lui, dar pentru că publicul trebuie să știe exact cum au stat lucrurile, dacă nu s-a convins doar urmărind jocurile, iată care au fost cei mai slabi tricolori în fiecare dintre cele 3 confruntări din preliminariile CM:

ISLANDA - ROMÂNIA 0-2

JucătorIndex InStat 
Markovic199 
Sorescu 231 
Alibec233 
Nedelcearu 246 
Manea 248 

ROMÂNIA - LIECHTENSTEIN 2-0

JucătorIndex InStat 
Markovic178 
Sorescu 201 
Ghiță 206 
Man 215 
M. Marin 222 

MACEDONIA - ROMÂNIA 0-0

JucătorIndex InStat 
M. Marin 205 
Markovic210 
Sorescu215 
Cordea 227 
228  

* Indexul InStat constituie o evaluare, ca medie, după toate criteriile relevante pentru prestația unui jucător. Printre realizările luate în calcul: goluri marcate, pase de gol, dueluri câștigate, driblinguri, pase precise, chiar și volumul de minute jucate, recuperări, pase reușite etc.

Concluzia e una singură pentru puștiul Craiovei. De două ori cel mai slab, o dată al doilea cel mai slab. 

VERDICT: nimeni n-a fost, ca medie, sub Markovic în meciurile naționalei. Markovic chiar s-a făcut de râs în cele 3 meciuri ale României. A fost jalnic, nu doar slab! Realitatea e dură, dar e realitate. Și trebuie spusă! Una pe care boss-ul grupării unde Reghecampf e antrenor acum nu vrea să o accepte.

Această realitate poate fi îmbrăcată și altfel, dar doar de cei care speră să-i facă repede cotă și să încaseze multe milioane pe el. "A fost în media echipei", "Pentru un tânăr a jucat bine", "Să-i dăm încredere", "Are execuții, se vede că are talent". Sunt doar alibiuri ieftine, pe care le-am mai auzit și în primăvară, atunci când Markovic era scuzat pentru faptul că depășea cu atât de mult greutatea optimă încât cei de la Clinceni abia mai găseau un tricou care să-l cuprindă.

Dacă lui Mihai Rotaru nu-i convine realitatea, asta nu înseamnă că e de vină comentatorul Pro TV sau analiștii firmelor de monitorizare. Ci doar jucătorul în cauză. Că Markovic e tânăr e o realitate, dar că trebuie cocoloșit fiindcă e tânăr, aceasta e o pretenție nejustificată și aproape comică.

În primul rând, Markovic nu avea ce să caute la echipa națională. Cum a ajuns acolo? Poate că fix la această întrebare ar putea avea Mihai Rotaru un răspuns interesant, nu să vină să ne înșiruie câte șuturi și pase bune a reușit, dar și câte comentarii negative a avut Costeiu. Acest fotbalist jucase doar 3 meciuri (TREI) ca titular la Universitatea înainte de acțiunea naționalei. 

A fost de numai două ori integralist și a marcat 3 goluri. Suficient pentru a fi convocat la prima reprezentativă? Ciudată, foarte ciudată selecție! Lui Rotaru i se pare în regulă, unora dintre noi ni se pare că trebuie să punem un mare semn de întrebare. Și-l punem.

Ciudat e și altceva, nu doar prezența lui Jovan la lot. Cum un fotbalist care acum 4 luni evolua la Clinceni cu cel puțin 10-15 kilograme surplus de greutate ajunge să fie văzut și menținut, cu toată încăpățânarea din lume, ca singura variantă viabilă pentru prima reprezentativă. 

Rădoi a refuzat să mai cheme la lot un alt fotbalist de atac, după ce i-a pierdut pe Tănase, Alibec și Rotariu, deși avea posibilitatea, și așa a ajuns Markovic să joace titular și cu Liechtenstein și cu Macedonia. 

După ce, la finalul meciului cu Islanda, în care a petrecut pe teren doar 15 minute, același selecționer ne dezvăluia că "e obosit". Fiindcă ține regim! Păi, dacă ține regim și e obosit, atunci să stea acasă și să se odihnească. Sau era neapărată nevoie să apară în circuitul naționalei fiindcă așa își dorește domnul patron de la Craiova?

Rotaru are dreptate când spune că nu toți sunt specialiști și pot fi induși în eroare. Dar cel care vrea să-i ducă în eroare e chiar el. Fiindcă specialiștii s-au pronunțat:

  • CORNEL DINU a spus că nu-și aduce aminte să fi văzut la echipa națională un atacant mai modest decât Markovic
  • CIPRIAN MARICA a fost dur la finalul meciului cu Macedonia: "L-am văzut pe Markovic nepregătit. A fost ieșit total din joc, nu a ținut de minge, nu a creat pericol. Nu știu dacă a fost indolent sau nu poate mai mult. L-am văzut în minutul 35, dădea jambierele jos, era sleit de puteri"
  • BASARAB PANDURU a susținut și el că vinovat pentru faptul că Markovic a fost slab e selecționerul, nu jucătorul, fiindcă Jovan "nu avea ce să caute la echipa națională"

Nu știu dacă Rotaru a îndrăznit să-i sune și pe cei 3, să le reproșeze comentariile negative. A făcut-o, fiind mai la îndemână, cu comentatorul Pro TV. Un tip care, da, are defecte, care e la început de drum în această meserie, care face gafe, cum facem toți, dar care în niciun caz nu deformează realitatea atunci când comentează. Spune doar ce vede, nu spune ce își doresc unii să audă. Și e bine că așa stau lucrurile. 

Fiindcă atât timp cât patronii de club, de fotbaliști, de arbitri, de observatori și de membri ai comisiilor nu vor deveni și patroni de comentatori, atunci meciurile, măcar la nivel de comentariu, vor rămâne departe de mâzga ce însoțește aproape de fiecare dată încercările disperate ale unora de a le face cotă fotbaliștilor cu orice preț, pretându-se la cele mai josnice metode!


Comentarii (85)
10217322430881589
George Fedorovici  •  12 Septembrie 2021, 12:30

domnule jurnalist, apreciez faptul ca sunteti solidar cu colegii de bransa dar… pana in prezent nu mi-a fost dat sa ascult un comentator atat rau-intentionat! Ca e slab, poate mai slab decat Mironica, asta e alta mancare de peste. Dar sa arunci atat venin pe ecran, n-am auzit pana acum. Nu e singurul jucator slab, s-au mai vazut exemple si vor mai fi, cu siguranta. Mi-e dor de eleganta lui Topescu, model pe care multi asa-zisi comentatori ar fi bine sa-l urmeze.

10217322430881589
George Fedorovici  •  12 Septembrie 2021, 12:26
Postat de observator_ipohondru pe 11 Septembrie 2021, 21:40

Asa e, Markovici a jucat prost. Dar de ce nu te legi tu de galacticii Man si Sorescu? Nu e voie de la stapanire? Esti un servitor si niciodata nu vei fi mai mult.

bine punctat!

dubluv
dubluv  •  12 Septembrie 2021, 12:04

are dreptate Rotaru, comentariul de pe ProTv (nu stiu cine au comentat, nici nu ma intereseaza) a fost chiar slab. L-au luat in vizor pe Markovici de la inceputul meciului, desi jucatorul avea tot timpul din lume sa iasa in evidenta cu ceva. Cred ca daca ar fi un InStat si pentru comentatori, protevistii ar avea un indice chiar sub al Marcovici, iar Dan Udrea ar fi chiar si mai jos pentru acest articol.

Vezi toate comentariile (85)
Comentează