OPINII  »  EDITORIAL

CFR se simte furată de cei cu care a câștigat 5 titluri la rând

Articol de - Publicat luni, 08 mai 2023 10:46 / Actualizat luni, 08 mai 2023 18:33

Dan Petrescu susține că CFR e ciuruită și că se fac jocurile pentru a fi scoasă din Europa. Nelu Varga îl copiază pe Becali și amenință cu retragerea din fotbal, acuzând o hoție a FRF. Toate aceste lucruri vin la capătul unui meci în care deciziile finale ale arbitrilor au fost CORECTE!

Ivan nu trebuia eliminat, nu e ofsaid la gol

Da, Radu Petrescu greșise grav când îi arătase cartonaș roșu lui Andrei Ivan. Atacul acestuia e peste minge, dar atinge și balonul, după care și piciorul adversarului, însă nu e full contact, nu e o intrare care trebuia penalizată cu eliminare. Eroarea lui a fost remediată de Iulian Dima, deci VAR a făcut dreptate.

Golul marcat de Andrei Ivan a fost valabil. Așa a văzut și asistentul, pe decizie inițială, așa a dictat și softul VAR. Dar așa se vede și cu ochiul liber, în ciuda încercărilor celor de la CFR de a susține contrariul. Gheata lăsată în spate de piciorul lui Camora e în mod evident mai aproape de poartă decât proiecția umărului lui Ivan. Iarăși, decizie corectă!

Șefii FRF, CCA, arbitrii sunt aceeași ca în anii monopolului CFR

Și, din punctul meu de vedere, inclusiv faza din minutul 72 a fost judecată bine de brigada de arbitri. Pe Badelj îl atinge mingea în braț, dar balonul vine de la câțiva centimetri distanță, iar croatul nu-și depărtează nici un moment mâna, deci nu-și mărește aria corpului, în concluzie, nu poate fi penalizat. Iarăși, decizie corectă.

CFR însă nu acceptă realitatea, se consideră nedreptățită, chiar furată sistematic. Furată de cine? Conducerea FRF și a CCA e aceeași ca în precedenții 5 ani, în care clujenii au pus monopol pe campionat. Burleanu, Bodescu, Vassaras au fost și în anii trecuți, sunt și acum. Furată de arbitri? Și ei sunt aceiași. Kovacs, Popa, Colțescu, Radu Petrescu, Chivulete, Bîrsan, Mladinovici au fost și în cele 5 sezoane în care CFR a bătut pas de defilare prin Liga 1.

Singurul lucru care s-a schimbat e apariția VAR

Singurul lucru care e schimbat e că a apărut VAR. Și atunci stai și te întrebi: e doar o pură întâmplare că în chiar primul sezon cu arbitraj video CFR pierde titlul? Nu e doar CFR în această situație.

Nu e o acuzație la adresa CFR-ului, e o realitate și anume că tentația arbitrilor e de a avantaja echipele mari. De a le oferi acel procent, 5-10%, de care au beneficiat mereu granzii în raport cu restul formațiilor. Imaginați-vă acest final de play-off fără VAR. Farul - CFR s-ar fi terminat foarte probabil 1-1, cu un penalty eronat primit de clujeni, iar CFR - CSU Craiova ar fi avut-o câștigătoare pe trupa lui Dan Petrescu, din moment ce ar fi evoluat în superioritate, iar Ivan n-ar mai fi avut cum să marcheze fiind eliminat. Doar dacă luăm în calcul aceste două faze, clasamentul ar fi arătat altfel.

  1. Farul 44 
  2. CFR 42 
  3. FCSB 40* 
  4. CSU Craiova 35 
    * Un meci mai puțin disputat

Ce vede CFR când se uită în oglindă

Da, CFR ar fi fost cu șanse mari în lupta pentru titlu, dar, da, ar fi făcut-o beneficiind de niște erori ale arbitrilor. Anul trecut, titlul ar fi putut avea o finală în ultima etapă, FCSB vs CFR, pe care n-a avut-o fiindcă un gol marcat din ofsaid și validat de asistent, n-a putut fi anulat. Atunci nu aveam VAR, dar faza a fost analizată în proiectul experimental al CCA, care pregătea implementarea arbitrajului video, iar softul arătase că golul Voluntariului din remiza cu FCSB a fost înscris dintr-o poziție afară din joc. 

CFR se simte furată de cei cu care a câștigat 5 titluri la rând
CFR Cluj - Universitatea Craiova . Fază controversată în minutul 27 al meciului din Gruia, în urma căreia Dan Petrescu a făcut o criză de nervi și a luat cartonaș galben/ foto: captură Prima Sport

Atunci, lupta a fost viciată tocmai fiindcă nu aveam VAR. Astăzi, apariția VAR îi face pe unii să acuze o hoție. Și să arate cu degetul spre cei sub conducerea cărora au bifat aproape un record istoric de titluri câștigate consecutiv.

CFR ar trebui să renunțe la rolul de victimă a arbitrilor și a VAR-ului și să vadă care sunt cu adevărat problemele pe care le are. Sunt măcar două lucruri care o acuză în mod direct și poate că explică de ce această echipă a ajuns într-un punct critic:

1. Bugetul de salarii

N-ai voie să pierzi un titlu într-o competiție în care fondul tău de salarii e aproape dublu față de a doua clasată.

CLUBBUGET SALARII (mil. euro)
CFR11
CSU Craiova6,95
FCSB6,75
Sepsi5,25
Rapid5,2
Farul4,7
* cifre conform raportului financar al cluburilor 

2. Media de spectatori

Oare CFR nu se întreabă de ce o echipă care a dominat copios campionatul, care a fost mereu în Europa, care a jucat primăvară europeană și în acest sezon și care e într-o luptă pasionantă pentru câștigarea titlului are în acest sezon o medie de spectatori la meciurile de acasă cu care nici măcar nu prinde play-off-ul în ierarhia asistenței? De ce nu e atractivă o astfel de echipă? Răspunsul s-ar putea să fie în declarațiile lui Bordeianu de la finalul jocului cu Craiova.

Preocupată aproape exclusiv de arbitraj, CFR a uitat să se mai analizeze cum joacă și dacă mai merită nu doar să fie campioană, dar și privită cu plăcere la meciurile pe care le joacă.

CLUBMEDIE SPECTATORI
FCSB14.000
CSU Craiova12.100
Rapid11.300
UTA7.700
Petrolul6.400
U Cluj6.050
FCU Craiova5.400
CFR Cluj5.100

Concluzia e una greu de acceptat pentru CFR. Dacă în acest sezon a fost hoție, când VAR a avut peste 60 de intervenții în care a remediat erori, oare cum au fost sezoanele în care Liga 1 n-a beneficiat de VAR?


Comentarii (147)
vichart
vichart  •  17 Mai 2023, 00:32
Postat de radoo93 pe 11 Mai 2023, 01:56

Aveti coeficient slab fiindca se iau doar ultimii 5 ani in considerare. Ani in care n-ati facut nimic. N-are nicio treaba cu nicio marca.

cum naiba sa nu aiba daca fix de atunci nu mai performam in europa. se vede ca habar nu ai de fotbal. cu si gla si cu marca aveam cel putin inca vreo 3 campionate in plus si simplicit calificari in grupele e.l. ,nu conference league.

radoo93
radoo93  •  11 Mai 2023, 01:56
Postat de vichart pe 10 Mai 2023, 17:37

pai noi avem victorie in primavara europeana cu lazio in e.l. coef. slab aveti si voi. noi avem pentru ca a aparut problema cu marca. de atunci avem probleme. mafia ne-a furat campionatele. aici este problema.

Aveti coeficient slab fiindca se iau doar ultimii 5 ani in considerare. Ani in care n-ati facut nimic. N-are nicio treaba cu nicio marca.

francescoli1974
francescoli1974  •  10 Mai 2023, 20:48

VAR-ul ăsta românesc este foarte original domnule Udrea la fel ca liniile trase de alde Orbulet, Kovacs și alți clarvăzători deloc prietenoși cu vederea obiectivă, la fel ca unii ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (147)
Comentează