OPINII  »  EDITORIAL

Etnia lui Istvan Kovacs și duplicitatea lui Vassaras

Articol de - Publicat miercuri, 31 mai 2023 16:57 / Actualizat miercuri, 31 mai 2023 17:12

SCURT ISTORIC. Pe vremuri, jocurile în Divizia A se făceau din birourile federalilor sau ale șefului Cooperativei, Jean Pădureanu. Totul se realiza din pix: „Azi nu e rândul tău, azi trebuie să câștige celălalt!”. 

Așa funcționau lucrurile în anii '90, când pentru a te asigura de un arbitraj favorabil trebuia să ai „intrare” la nume precum Kassai, Pădureanu, Dan Petrescu „Fibră”, Nicolae Pantea ș.a.

Ulterior, arbitrii au ajuns să facă manevre, să decidă meciuri, să stabilească echipe campioane și retrogradate și pe cont propriu, fără a mai fi ghidonați de ordinele venite din FRF sau de la președinții influenți. Indiferent de vremuri, de numele șefului FRF sau al celui al Comisiei Centrale, arbitrii au fost, sunt și vor continua să fie piesele aproape decisive în stabilirea ierarhiilor finale.

ACTUALITATEA. Urmează meciul CFR - FCU Craiova. E finala pentru ultimul loc european al României. Iar alegerea lui Kyros Vassaras se numește Istvan Kovacs. Teoretic, „central” cu domiciliul în Carei, practic, el locuiește la Cluj de ani buni. Nu acest lucru e însă relevant în cazul de față. 

Chiar și acuzațiile lansate dinspre Craiova, că a greșit în trecut în defavoarea oltenilor. Până la urmă, la orice meci, orice arbitru poate fi găsit în trecut cu erori pro sau contra raportat la echipele pe care urmează să le conducă.

Marea problemă acum ține de duplicitatea șefului CCA. Și de ceea ce s-a întâmplat nu mai departe de această primăvară. Derulare a evenimentelor care ar fi determinat obligatoriu orice șef onest al unei comisii de arbitri să nu-l ia în calcul Istvan Kovac la acest joc.

Etnia lui Istvan Kovacs și duplicitatea lui Vassaras
Istvan Kovacs // FOTO: Imago

„Afară, afară, cu ungurii din țară!”, i-au blocat pe frații Kovacs la meciurile lui FCU

ARGUMENTAȚIA. În luna februarie, meciul Sepsi - FCU Craiova este întrerupt definitiv de Andrei Chivulete din cauza scandărilor xenofobe ale suporterilor olteni. Aceștia strigau „Afară, afară, cu ungurii din țară!”. 

Cazul a ajuns la Comisia de Disciplină. În una dintre etapele care au urmat în Liga 1, brigada de arbitri inițială la care apelase Vassaras pentru jocul celor de la FCU Craiova îl avea la centru pe Istvan Kovacs. 

A realizat însă că e, practic, o stare de incompatibilitate în care Kovacs s-ar afla: un „central” de etnie maghiară să arbitreze o formație penalizată pentru scandări la adresa românilor de etnie maghiară din România. La acel moment, Vassaras a realizat că ar putea comite o gafă și i-a retras delegarea, tocmai pentru a nu-l expune într-o situație în care i-ar fi fost greu să nu se lase influențat de context.

De fapt, de la incidentul de la Sepsi - FCU, nu a mai existat nici măcar un meci în care unul dintre cei doi frați Kovacs, Istvan și Szabolcs, să fie delegat la un joc al clubului patronat de Adrian Mititelu. 

În schimb, până la ora jocului întrerupt din cauza manifestărilor xenofobe, cei doi Kovacs oficiaseră la nu mai puțin de 4 jocuri ale lui FCU Craiova în 2022-2023!

Acum, dintr-odată, nu mai e valabil ceea ce pentru Vassaras a acționat în ultimele aproape 3 luni ca o stare de incompatibilitate pe axa Kovacs - FCU Craiova. Și grecul a decis ca fix un arbitru de etnie maghiară să arbitreze cel mai important meci al clubului care s-a aflat în centrul celui mai mare scandal al sezonului, scandal declanșat de scandările xenofobe la adresa maghiarilor!

Exercițiu de imaginație

TEST VIRTUAL. Imaginați-vă următorul scenariu! Campionatul European care a avut loc în 2021. În unul dintre jocurile Ungariei de la Budapesta, jocul ar fi fost întrerupt, măcar pentru 10 minute, fiindcă spectatorii strigau trivialități la adresa românilor, pe care i-au numit țigani. 

Se declanșează un imens scandal, Ungaria primește o amendă, plus interdicția de a avea spectatori la următorul meci. Și acum, întrebare: oare credeți că șeful arbitrilor europeni, italianul Roberto Rosetti, ar fi avut inabilitatea să delege la următorul joc al naționalei maghiare un "central" român?!

Vassaras nu poate fi acuzat de lipsă de inteligență. Nici măcar de lipsă de șmecherie, fiindcă atunci când ai fost arbitru la un nivel înalt, sigur ai printre calități și șmecheria. 

Deci alegerea lui Istvan Kovacs pentru CFR - FCU Craiova a fost făcută știind tot acest context. Duplicitatea grecului ținut în brațe de Răzvan Burleanu a creat oricum prea mulți monștri în fotbalul românesc, nu era necesar să mai inflameze spiritele cu această nefericită alegere. 

Dacă nu cumva cuvântul "nefericită" ar trebui înlocuit cu „premeditată" și atunci chiar înțelegem ce vrea și ce urmărește domnul venit pe aici de pe Acropole!

Arbitrajul a rămas așa cum a fost mereu: virusat și căpușat

Vassaras a ales doar „centralul" de la CFR - FCU Craiova. Arbitrul din camera VAR a fost delegat chiar de Istvan Kovacs, care acum câteva luni i-a transmis șefului CCA următorul mesaj, cu trimitere indirectă și la Ovidiu Hațegan, cu care se află într-un război rece: „Cel mai bun arbitru VAR e, de departe, Cătălin Popa!". 

Știți cum a arătat brigada de la finala Cupei României, Sepsi - U Cluj? Cătălin Popa „central” - Istvan Kovacs VAR. Ha, ha, ha! Cine mai crede în coincidențe nefericite când e vorba despre arbitri și arbitraj să se trezească la realitate! Și să vadă că acest domeniu a rămas virusat și căpușat așa cum a fost dintotdeauna!


Comentarii (53)
sergiucraciun
sergiucraciun  •  02 Iunie 2023, 11:04

Domnule Dan Udrea, este posibil să aveți dreptate în ceea ce privește delegarea lui Istvan Kovacs la meciurile lui FCU Craiova 1948. Premeditare, intenție, nu mai contează. Chiar dacă e regretabil ceea ce s-a întâmplat la Sf.Gheorghe, nu cred că este normal ca și Kovacs să fie îndepărtat de meciurile oltenilor doar pentru că ei au avut scandări rasiste împotriva unei minorități din care el face parte. Așa, orice echipă și-ar putea alege arbitrii care să nu-i arbitreze. De exemplu: FCSB nu mai vrea să fie arbitrată de Radu Petrescu. La meciul următor, fanii roș-albaștrii scandează împotriva lui până când meciul este oprit. Este suficient ca ei să nu mai fie arbitrați de acest central? Consider că nu.

alexiosas
alexiosas  •  02 Iunie 2023, 08:32
Postat de alexiosas pe 01 Iunie 2023, 07:05

Udrea face ce stie el mai bine,provoaca o parte a suporterilor prin mesaje nationaliste mascate si mascheaza faptul ca *** *** *** *** ***,******

m-ai banat si mi-ai day galben pentru ca am spus adevarul,nu am jignit sau e jignitor ce faci?

Laguioleq
Laguioleq  •  01 Iunie 2023, 16:14

Văd că dacă am îndrăznit să vorbesc despre rasism şi şovinism am fost imediat cenzurat total - nu s-a publicat nimic. Nu mai intru în veci pe gsp. Sunt lămurit.

Vezi toate comentariile (53)
Comentează