OPINII  »  EDITORIAL

FCSB e viciată de Becali, dar n-are nici antrenor(i)

Editorial Dan Udrea
Editorial Dan Udrea

Articol de - Publicat vineri, 18 august 2023 11:25 / Actualizat vineri, 18 august 2023 15:00

Dubla cu vicecampioana Danemarcei a fost pierdută de banca tehnică. Adică de Pintilii și Charalambous. Știu că Gigi se implică, dar o să explic de ce meciurile cu Nordsjaelland au demonstrat că FCSB n-are antrenor.

1. La meciul tur, Becali solicita să fie scos Compagno. Era minutul 55 și se juca 11 contra 11. Până să se facă schimbarea, danezii au rămas în 10, planul tactic trebuia modificat, italianul trebuia să rămână pe teren, fiindcă urma ca FCSB să stea aproape de poarta nordicilor.

Cei doi antrenori de pe bancă n-au reacționat. Le-a fost teamă să-și asume o decizie în condițiile în care strategia de joc se schimbase radical. Nu s-a intervenit, au preferat să doarmă și să se pună la adăpost de un eventual risc că ar fi putut să iasă rău dacă nu-l scoteau pe Compagno. 

Așa ceruse patronul, așa au făcut, deși schimbarea fusese comandată fără ca FCSB să fie în superioritate. Inclusiv Becali se mirase după meci de ce planul inițial nu a fost schimbat de cei de pe bancă! Lipsă de implicare, teamă, așa ceva nu e în bagajul tehnic al unui antrenor bun.

2. La meciul retur, Becali spune că nu s-a băgat. Nu văd de ce ar minți în condițiile în care imixtiunea lui nu mai e de mult o știre, ci o stare de fapt. 

Primul 11 a fost ales corect, la fel și ce s-a jucat în prima repriză. Dar echipa a fost omorâtă nu neapărat de golul primit, ci de schimbări. Au ieși jucători care n-ar fi trebuit să iasă, a intrat Miculescu, care n-ar fi trebuit introdus. 

A intrat și Compagno și s-a ajuns la un paradox nefericit. El a jucat în repriza în care FCSB n-a ajuns la poarta danezilor și a stat pe bancă în repriza de la București când echipa era lângă careul advers și căuta disperată un atacant. Asta da lipsă de inspirație, poate și lipsă de valoare, pentru actualii antrenori de la FCSB!

3. Toate acțiunile ofensive ale danezilor par desprinse din manualul de scheme al antrenorilor. Joc colectiv, construcție prin posesie progresivă, alternanță fantastică de a ataca: dreapta, centru, stânga.

Toate atacurile FCSB-ului sunt gândite și realizate individual. Bazate doar pe valoarea și inspirația jucătorilor. Când Octavian Popescu primește balonul, primul gest reflex e să pună capul în pământ și să joace singur. 

La adversari, primul gest e de a căuta o soluție pentru a continua faza, care de cele mai multe ori există. Diferență prea mare de exprimare colectivă. Imensă chiar!

4. Modul în care au arătat cele două echipe atunci când au avut superioritate arată cel mai bine de ce o echipă e bine antrenată și una nu e mai deloc. 

  • FCSB a avut în tur vreo 38 de minute om în plus. Rezultatul? Nici o ocazie, nici un șut pe poartă, iar adversarul a avut o bară și o altă jumătate de ocazie.
  • Nordsjaelland a avut în retur vreo 34 de minute om în plus. A marcat, a creat măcar vreo alte 7-8 ocazii mari, raportul șuturilor pe poartă a fost 6-0, iar FCSB nici n-a călcat în careul advers.
FCSB e viciată de Becali, dar n-are nici antrenor(i)
FCSB, eliminată din Conference League de Nordsjaelland (foto: Raed Krishan/GSP)

DILEMĂ: Dacă antrenorul lui Nordsjaelland vine la o echipă de play-off din România, ar reuși să o facă să joace așa frumos precum o face gruparea daneză?

  • Dacă nu, înseamnă că n-avem fotbaliști.
  • Dacă da, înseamnă că n-avem antrenori.

E sigur însă, indiferent de răspuns, că noi avem o problemă. Mare!

CONCLUZIE: Da, Gigi Becali îi face mult rău echipei prin modul în care o conduce și o bruschează din cauza imixtiunii. Totuși, această imixtiune, mai mică sau mai mare, a existat și în alte perioade. Diferența e că au fost cazuri în care antrenorii de la acea vreme chiar mai și antrenau echipa și mai și luau decizii valoroase atunci când Gigi le permitea. 

Acum, staff-ul pare blocat, dar probabil se și complace într-o situație în care e comod doar să execuți, fără să și încerci să-ți asumi ceva. Iar când Becali chiar te mai lasă să și faci cum crezi, eșuezi de maniera în care ai făcut-o la cele două meciuri cu Nordsjaelland.

PS: Pentru că sunt unii care cred că FCSB a avut în față o echipă dintr-un campionat foarte valoros, atunci trebuie să-i dezamăgesc.

Danemarca nu prinde nici măcar top 15 întreceri interne pe continent! în clasamentul coeficienților de țară, pe ultimii 5 ani, e pe 17, sub nume precum Israel, Norvegia, Serbia, Austria, Elveția, Ucraina, plus cele din top 10! 

Iar Nordsjaelland e nimeni în Europa, un club care avea, la startul acestui sezon, coeficient ZERO!


Comentarii (98)
1_0_1_0_reloaded
1_0_1_0_reloaded  •  20 August 2023, 12:30
Postat de MariusN pe 19 August 2023, 19:13

Bun articol, buna analiza. Oierii sunt buni doar uneori, doar in campionatul romanesc. ***. Si asta, cu mult noroc, cand le iese cate o sclipire individuala a cateunuia!! Rest, supralicitati si nonstop laudati de presa Digitala, mai ales fostii nostalgici, Ilie si Helmi.

…si mai ales sclipirea individuala a lui barsan…

cititorulcircumspect
cititorulcircumspect  •  19 August 2023, 19:49

sufera si tu in tacere, esti dizgratios. oricum fecesebeul nu avea nicio sansa. Bucura-te ca fecesebeul n-a cazut cu Flora Tallin, ar fi luat 15 goluri.

MariusN
MariusN  •  19 August 2023, 19:13

Bun articol, buna analiza. Oierii sunt buni doar uneori, doar in campionatul romanesc. ***. Si asta, cu mult noroc, cand le iese cate o sclipire individuala a cateunuia!! Rest, supralicitati si nonstop laudati de presa Digitala, mai ales fostii nostalgici, Ilie si Helmi.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (98)
Comentează