OPINII  »  EDITORIAL DAN UDREA

Loți a promovat, propagandiștii de la FRF au retrogradat

Articol de - Publicat luni, 05 iunie 2023 17:19 / Actualizat luni, 05 iunie 2023 17:31

Ladislau Boloni a promovat-o pe Metz în Ligue 1. La 70 de ani, Loți scrie istorie într-o țară din Top 5 în Europa, din perspectiva fotbalului. Dincolo de a saluta acest succes remarcabil, obținut în fața unui nume uriaș precum Bordeaux, de 6 ori campioană a Franței, performanța tehnicianului român trebuie privită și într-o altă cheie. Cea a modului în care acest antrenor a fost tratat atunci când s-a pus problema ca el să fie instalat selecționerul României.

Cum s-a încercat discreditarea lui Loți

S-a întâmplat în ianuarie 2022. Atunci când conducerea FRF, în frunte cu Burleanu și Stoichiță, aproape că și-a bătut joc cu bună-știință de Loți, scopul final fiind acela, la care s-a și ajuns ulterior, ca antrenor al "tricolorilor" să fie cine trebuia să fie. La momentul respectiv, cei de la Casa Fotbalului nu doar că au dat cu piciorul unei variante aproape perfecte pentru România, dar au apelat la metode prin care au dorit să-l discrediteze în fața opiniei publice pe Boloni.

Stoichiță și ceilalți federali au lansat, mai ales în interiorul FRF, varianta că au renunțat la Loți și după ce au realizat că acesta n-ar mai fi cu adevărat ancorat în realitate. Ar fi ajuns la această concluzie în urma discuțiilor pe care le avuseseră cu el, atât la Nice, cât și în România. A fost un tertip umilitor pentru a masca cacealmaua pe care o realizaseră vreme de aproape două luni: oferte și negocieri doar de fațadă pentru Hagi, Răzvan Lucescu, Dan Petrescu și Boloni. Altfel cum puteam explica rateul măcar în privința ultimilor doi? Petrescu putea fi luat cu o simplă achitare a clauzei de reziliere, iar la Boloni era chiar și mai simplu: să-i fie acceptată solicitarea de a nu fi demis dacă nu termină pe primele două locuri Liga Națiunilor, condiție care nu doar că a apărut în contractul cu Iordănescu jr., dar acesta a fost grațiat de demitere chiar și după ce ne-a retrogradat!!!

Argumente care n-au contat

Acum un an și jumătate, îmi exprimam apăsat punctul de vedere că soluția Boloni e una ideală pentru noi. Și spuneam așa atunci:

"Varianta Boloni mi se pare între primele 3 cele mai bune posibile pentru națională. Dacă avem așteptări să ne ducă la un Campionat European, eu cred că sunt rezonabile și că Boloni e varianta ideală.

"E un defect că nu știe jucătorii? Păi, pe acest principiu, dacă venea Zidane selecționer, care tot de 6 luni stă, nu era bun selecționer, că nu știe jucătorii? De ce Zidane ar putea fi un bun selecționer, dar Boloni nu, pentru că nu cunoaște jucătorii? Mă refer la capacitatea unui antrenor de a citi jucătorii imediat când îi vede. După 27 de ani de antrenorat, mi se pare că trebuie să ai o capacitate, mai ales când ești selecționer, de a caracteriza imediat jucătorii"

Loți a promovat, propagandiștii de la FRF au retrogradat
Laszlo Boloni, după promovare

"În cei 27 de ani, Boloni a lucrat cu o grămadă de superjucători. Cu unii a lucrat când erau foarte mici, până în 20 de ani, iar ulterior au devenit staruri: Ronaldo, Varane, Yaya Toure, Witsel, Fellaini. Indiscutabil a contribuit la progresul lor. Apoi a lucrat și cu foste staruri, care la final de carieră au dat peste Boloni. Are experiență de a lucra pe o plajă foarte largă".

"Imaginați-vă, la prima acțiune, când intră Boloni în vestiarul echipei naționale. Mi se pare că din start impune mult mai mult respect în rândul jucătorilor decât au făcut-o Contra, Rădoi. Vine cu toate argumentele: jucător fabulos, cu multe prezențe la națională, s-a școlit în afara țării, a lucrat în campionate foarte respectabile. Automat că jucătorii te privesc altfel, contează inclusiv vârsta"

Argumentele mele erau prezentate în Dezbaterea Zilei, pe gsp.ro, iar sondajul inițiat pe site și la care au votat peste 30.000 de persoane m-a confirmat: mai bine de 60% au susținut că Boloni este omul potrivit pentru echipa națională.

Ce ne-a demonstrat Boloni

Argumentele fotbalistice n-au contat însă. FRF a mers pe aceeași linie, pe care și această țară merge de decenii și decenii, cea a nepotismelor. Să-l ai disponibil pe Loți și tu să vrei cu orice preț să-l gonești și să-l discreditezi, doar pentru a ajunge la soluția impusă, atunci chiar meriți pe deplin să primești o palmă. Ceea ce s-a întâmplat după ce Metz a promovat. Boloni a demonstrat nu doar că nu e expirat, uzat, în afara realității, ci a arătat că e un antrenor care construiește, are planuri, viziune, care găsește drumul spre succes.

De la acel moment, de când Loți a fost umilit și trimis pachet înapoi în Franța, echipa națională a susținut 8 meciuri oficiale. Primele 6 au fost în Liga Națiunilor, unde ne-am făcut de râs, am terminat pe ultimul loc și am retrogradat!! Următoarele două au fost în preliminariile CE, victorii cu Andora și Belarus, care au fost celebrate cu mare fast la Casa Fotbalului.

El e în lumea bună, noi în lumea impostorilor și propagandiștilor

Așa se întâmplă când ești preocupat doar de interesele proprii și ale celor care îți asigură spatele: te bucuri de orice ți se pare că e o victorie. Pentru că, de fapt, naționala României a fost învinsă. Chiar de șefii ei, atunci când lui Boloni i s-a întors spatele. El a promovat în Ligue 1, România a retrogradat în Divizia a III-a! El performează în lumea bună și civilizată, unde valorile fac diferența. Noi am ajuns în lumea a treia, acolo unde merităm să fim. Unde contează doar nepotismele, protejate și promovate de impostori și propagandiști!

Pot să vă spun ceea ce simțeam eu: nu doar la Nisa, dar și în București, la discuțiile directe și indirecte, simțeam când vorbeam cu domnul Burleanu că mă vrea. Numai că ceea ce venea apoi către mine nu acoperea cuvintele sale. Dacă mă vrei într-adevăr, mă lași să muncesc
Ladislau Boloni, după ce FRF a renunțat să-l instaleze selecționer

În cariera mea de antrenor, dar și ca jucător, am semnat multe contracte, am stat de vorbă cu mulți oameni din elita fotbalului european. Niciodată nu m-am izbit de atâtea probleme, pentru mine ilogice, ca acum, în discuțiile cu cei de la FRF. La început mă gândeam că acești oameni mă vor. Apoi spuneam aceleași cuvinte cu semnul întrebării: mă vor?
Ladislau Boloni, după ce FRF a renunțat să-l instaleze selecționer


Comentarii (72)
MariusN
MariusN  •  08 Iunie 2023, 01:11

Bravo. Nota 10. Chiar daca speram, macar odata, la o fraza critica in care sa apara si numele marelui profitor si fiu de general, "Yedi".

MariusN
MariusN  •  08 Iunie 2023, 01:11

Bravo. Nota 10. Chiar daca speram, macar odata, la o fraza critica in care sa apara si numele marelui profitor si fiu de general, "Yedi".

istropateanu
istropateanu  •  07 Iunie 2023, 08:51

Întrebare: cum poate fi schimbat dl. Mihai Soichiță? Sau domnul e etern?

Vezi toate comentariile (72)
Comentează