OPINII  »  EDITORIAL

Mutu are 3 bile negre, dar nu merită judecat emoțional și demis la presiunea lui Bocciu

Articol de - Publicat luni, 17 aprilie 2023 12:03 / Actualizat luni, 17 aprilie 2023 12:03

Și-a atins obiectivul, accesul în play-off, însă e departe de lupta la titlu și pentru Europa ♦ Rapid a progresat, ca rezultate, sub comanda lui, dar transferurile au fost compromise în proporție de peste 80%, iar jocul n-are nici consistență și nici identitate

În loc de Hristos a Înviat, Mutu a primit scandări de genul "Demisia! Demisia", după eșecul de la Craiova. E al 6-lea meci la rând în actualul campionat fără succes pentru Rapid. Și primul moment complicat pe care tehnicianul din Giulești îl are de gestionat. Cum ar trebui analizat și judecat Mutu pentru tot ceea ce s-a petrecut la Rapid sub comanda lui? Negativ, pozitiv? Așa și așa, nici prea prea-prea, nici foarte-foarte?

În primul rând, la fotbal contează rezultatele și atingerea obiectivelor clubului. Iar Mutu a îndeplinit sarcina primită din partea șefilor: să ducă Rapid în play-off. Nu doar că l-a dus acolo, dar a făcut-o într-un mod în care niciun moment nu s-a pus sub semnul întrebării dacă echipa va fi sau nu între primele 6.

Comparația cu Arteta

E suficient însă doar că e în play-off? Pentru un club precum Sepsi e, pentru unul ca Rapid, nu! Chiar dacă în contract nu e prevăzut un al doilea obiectiv, Mutu nu poate trăi exclusiv din calificarea în play-off. 

În acest moment e singura formație, dintre cele 6, care n-a bătut pe nimeni. În plus, echipa nu intră în calcule pentru lupta la titlu și, după jocul de la Craiova, nici pentru cupele europene. În toamnă a fost prost gestionată și Cupa României, un trofeu care acum i-ar fi venit mănușă și lui Mutu, și Rapidului.

În evaluarea unui antrenor, dincolo de îndeplinirea sau nu a obiectivelor, trebuie văzut și modul în care el lucrează. Arteta, de exemplu, a avut susținere totală și după primii doi ani, deși rezultatele lui Arsenal erau dezastruoase. De ce a fost sprijinit? Pentru că oamenii care conduc știau cum lucrează, cum ține vestiarul, cum dezvoltă jucătorii. Și i-au dat credit.

TREI probleme pentru Adi

Mutu are 3 bile negre, dar nu merită judecat emoțional și demis la presiunea lui Bocciu
Îl va susține Dan Șucu pe Mutu până la capăt?

În cazul lui Mutu, rezultatele, ca obiectiv, sunt cu el, dar are TREI probleme care s-ar putea să-i diminueze cota de încredere din partea managementului.

1. JOCUL. Rapid nu prezintă o identitate proprie. Nu știi ce să zici despre modul în care se exprimă Rapid. Defensiv? Ofensiv? Combinativ? Joc vertical pe vârfuri? E un amalgam în funcție de situații, dacă echipa evoluează acasă sau în deplasare, sau în funcție de rezultat. 

De regulă, un antrenor, mai ales când stă o perioadă mare de timp, iar Mutu are mai bine de un an în Giulești, își lasă o amprentă clară asupra jocului. În bine sau în rău. În cazul său, nu se vede mare lucru, ca filosofie, dar poate că a și gândit fiecare meci în parte strict în cheia accesului în play-off, nu pentru un nivel superior, ceea ce e corect și din perspectiva lui, dar și a clubului.

2. TRANSFERURILE. În acest sezon, Rapid a avut o campanie de transferuri care a conținut mulți jucători. Mutu a avut un cuvânt de spus în propuneri, așa cum e normal să se întâmple la orice club. Și a mizat în special pe jucătorii cu care lucrase la naționala U21. 

Doar că aceștia s-au dovedit a fi pariuri necâștigătoare: Costache, Mățan, Andrei Ciobanu. Nici din lista celorlalți nu sunt foarte mulți pe plus. Nume precum Luckassen, Iacob, Dussaut, Florin Ștefan, Ongenda, Funsho Bamgboye pot fi trecute, cel puțin până acum, la pierderi. 

Rămân bile albe doar Dugandzici și Emmers, în timp ce Papeau e în continuare doar un fotbalist excentric și atît. Pentru o campanie în care s-au cheltuit aproape 1,5 milioane de euro, rata de randament e mult prea mică, iar antrenorul e principalul vinovat.

3. PROGRESUL JUCĂTORILOR. Arteta a dezvoltat niveul jucătorilor, iar astăzi, chiar dacă Arsenal nu va lua titlul, nivelul aproape tuturor fotbaliștilor ei e superior față de cel de acum 1-2 ani. La Rapid cine a progresat sub comanda lui Mutu? Onea e azi mai sus, da. În rest? Kait pare că e sub sezonul trecut, Albu la fel. Sefer a început bine sezonul, dar acum e prăbușit complet, Pănoiu a bătut și el pasul pe loc, iar Ioniță s-a întors la statul lui de eternă promisiune, niciodată valorificată în teren.

Rapid a avut răbdare până acum

Rapid a făcut lucrurile corect în ultimii ani. A promovat, apoi a stat departe de retrogradare în primul an, după care și-a stabilit un nou prag, play-off-ul. A venit Mutu, care parcă a și jucat exact și strict de maniera "atigem play-off-ul și atât". Dar l-a atins, pentru că așa scria în contract.

În sezonul următor, probabil că va avea ca obiectiv titlul sau accesul în cupele europene și poate că maniera lui de joc și cea de abordare a jocurilor, mai ales că a lăsat să se vadă că are acest potențial, vor fi altele. Eu cred că Mutu merită încredere și pe mai departe. 

Dacă Șucu gândește așezat și echilibrat, precum în afacerile pe care le are, îl va susține pe Adi. Dacă se va lăsa intimidat de presiunea suporterilor și a unora din galerie, care își doresc îndepărtarea lui Mutu și aducerea unui "rapidist de-al nostru", atunci e posibil să comită o mare eroare. Pentru că dacă Bocciu și galeria au ajuns să decidă pe banii lui Șucu, înseamnă că Rapid chiar n-a învățat nimic din erorile trecutului.

Nu-l judecați emoțional pe Mutu, adică după derby-ul cu FCSB

Managementul Rapidului e acum în fața primei decizii majore de când echipa a intrat în Liga 1. Emoțional, probabil că meciul cu FCSB va fi decisiv pentru soarta lui Mutu. Rațional însă, acest tânăr antrenor are nevoie de susținere într-un moment greu. 

Sprijinindu-l acum, Rapid ar putea să câștige și pentru ea, dar și pentru fotbalul românesc un viitor mare tehnician. Dacă, în schimb, nu va fi sprijinit acum, nici nu vom afla dacă gena lui Adi conține și ADN de antrenor, în afara celui de foarte mare fotbalist.


Comentarii (40)
ED_BAD
ED_BAD  •  08 Iunie 2023, 00:25
Postat de sucuiso pe 06 Iunie 2023, 14:16

Abia acum am vazut raspunsul tau.Nu stiu cati ani ai baietica,dar din ceea ce spui rezulta un singur lucru, esti facut rapidist artificial. Sigur ca s-ar mai putea spune si altele ,cum ar fi faptul ca nu intelegi nimic despre societate,Rapid,patroni,investitori,sustinatori etc. Tocmai de aceea nu are rost sa intru cu tine in vreo discutie.

Exact! Ai perfecta dreptate! Esti chiar foarte destept!Acum mergi naibii la culcare si poate avem noroc si nu te mai trezesti! Mars de aici! Al naibii, stie el de toate despre spiritul Rapidului si despre management... Bag *** in suporteri din astia ca tine, morti de foame dar plini de idei, care cred ca trebuie sa tina cineva cont de ei cand se fac transferuri sau se numeste antrenorul si care au impresia ca datorita lor exista acest club! Clubul exista datorita oamenilor care au adus bani de acasa pentru sustinerea activitatii clubului, indiferent sub ce forma au facut-o . Punct! Iesi!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

sucuiso
sucuiso  •  06 Iunie 2023, 14:16
Postat de ED_BAD pe 19 Aprilie 2023, 02:17

Cu ce au ajutat suoorterii echipa cand a intrat in incapacitate de plata? Cu ce au ajutat suporterii cand toti invstitorii au fugit de probleme si responsabilitati? Au fost ei in stare sa o tina pe linia de plutire? NU!!! Bai, "spiritistilor", suporteri fara investitoi egal zero! Nu se poate! Putem ramane suporteri, dar ai altor echipe, ca a noastra s-ar duce la vale si ar disparea de tot. O echipa la care ar aparea investitori interesati sa revigoreze echipa, ar crea emulatie si ar aparea suporteri si ar crste permanent numarul lor... Vezi atatea exemle! Lasati frate propaganda asta, ca una fara alta nu se poate! Avem nevoie ca de aer de acesti oameni care vin cu bani, indiferent cat de infocati am fi noi! Daca tot se tin *** si bocciii atat de apolitici si independenti, iar daca aceasta chiar este o echipa care nu este a investorilor ci a suporterilor, de ce ati acceptat ma, sa ne manjim prin salvarea echipei de catre clasa politica? De ce am accepat implicarea primariei? Unde erau *** si bocciii, marii afaceristi si viteji atunci? Ma lasati ma, cu talentul asta de a face pe ghioceii? Daca chiar iubiti echipa incurajati-o, fiti cei mai buni si mai patimasi suporteri si va fi perfect! Pentru asta suntem apreciati si cam aia e treaba noastra, atat timp cat nu ne tine sa fim noi investitori sau antrenori ori jucatori care pot contribui la binele si la salvarea echipei...... Respect maxim tuturor!

Abia acum am vazut raspunsul tau.Nu stiu cati ani ai baietica,dar din ceea ce spui rezulta un singur lucru, esti facut rapidist artificial. Sigur ca s-ar mai putea spune si altele ,cum ar fi faptul ca nu intelegi nimic despre societate,Rapid,patroni,investitori,sustinatori etc. Tocmai de aceea nu are rost sa intru cu tine in vreo discutie.

ED_BAD
ED_BAD  •  19 Aprilie 2023, 02:17
Postat de sucuiso pe 18 Aprilie 2023, 01:43

Dl Udrea,face o analiza a situatie de la Rapid, la rece,detasat,foarte buna,valabila pentru oricare club din Romania,dar nu la Rapid. Dansul, ca multi altii, de altfel, nu intelege ceea ce inseamna Rapid. Nu sunt vorbe goale aruncate in vant.Rapid este ceva aparte in fotbalul romanesc.Rapid este singura echipa,care dintotdeauna a fost echipa suporterilor si nu a CFR-ului sau a patronului. Modul cum a fost infintata si ulterior sustinuta de muncitorii de la atelierele Grivita,au facut-o sa fie unica in peisajul;fotbalului romanesc.Dl Udrea,afirma ca nu trebuie lasati suporterii sa dicteze pe banii dl Sucu. Afirmatie care intareste ceea ce spuneam mai inainte.Rapid nu este echipa unor investitori,unor patroni,Rapid este echipa suporterilor ,iar investitorii cand au venit la Rapid ,au stiut acest lucru.Este total diferit fata de ce se intampla la FCSB,care este jucaria,proprietatea,unui singur om si care face ce vrea cuea,daca maine acel om hotarste sa mute echipa la Satu-Mare si sa o numeasca FCSatu-Mare,nu il opreste nimeni. Ei bine,la Rapid acest lucru nu se poate.Adrian Paunescu a inteles foarte bine acest fenomen numit Rapid si i-a spus :' O stare de spirit'. Da, asta este Rapid,o stare de spirit ,care ascede performantei si rezultatelor sportive. De aceea Rapid a fost singura echipa care avea in liga a patra mii de spectatori.

Cu ce au ajutat suoorterii echipa cand a intrat in incapacitate de plata? Cu ce au ajutat suporterii cand toti invstitorii au fugit de probleme si responsabilitati? Au fost ei in stare sa o tina pe linia de plutire? NU!!! Bai, "spiritistilor", suporteri fara investitoi egal zero! Nu se poate! Putem ramane suporteri, dar ai altor echipe, ca a noastra s-ar duce la vale si ar disparea de tot. O echipa la care ar aparea investitori interesati sa revigoreze echipa, ar crea emulatie si ar aparea suporteri si ar crste permanent numarul lor... Vezi atatea exemle! Lasati frate propaganda asta, ca una fara alta nu se poate! Avem nevoie ca de aer de acesti oameni care vin cu bani, indiferent cat de infocati am fi noi! Daca tot se tin *** si bocciii atat de apolitici si independenti, iar daca aceasta chiar este o echipa care nu este a investorilor ci a suporterilor, de ce ati acceptat ma, sa ne manjim prin salvarea echipei de catre clasa politica? De ce am accepat implicarea primariei? Unde erau *** si bocciii, marii afaceristi si viteji atunci? Ma lasati ma, cu talentul asta de a face pe ghioceii? Daca chiar iubiti echipa incurajati-o, fiti cei mai buni si mai patimasi suporteri si va fi perfect! Pentru asta suntem apreciati si cam aia e treaba noastra, atat timp cat nu ne tine sa fim noi investitori sau antrenori ori jucatori care pot contribui la binele si la salvarea echipei...... Respect maxim tuturor!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (40)
Comentează