OPINII  »  EDITORIAL

„Suntem noi, Steaua suntem noi”

Editorial Dan Udrea
Editorial Dan Udrea

Articol de - Publicat vineri, 11 august 2023 10:00 / Actualizat vineri, 11 august 2023 10:54

Nu fusesem pe stadionul Steaua de când el a fost reconstruit, am făcut-o aseară. Iar meciul cu Nordjaelland și, în general, toată seara petrecută în Ghencea mi-au generat niște impresii și concluzii pe care aș vrea să vi le dezvălui.

CE NU MI-A PLĂCUT

1. La coada de la casa de bilete (de acolo am ridicat acreditările de presă) am fost abordat direct de un bișnițar. „Am și la tribune, am și la…”, moment în care a ridicat privirea, a realizat cine sunt, s-a speriat și înainte să plece a mai apucat să zică: „să nu mă dai pe post, e urât”.

2. Stadionul e o bijuterie, într-adevăr, însă tot românește a fost construit. Aș invita constructorul să vadă meciul de pe primul rând de scaune de la masa presei. Bine, să stea pe scaune, că de văzut ar vedea doar o bara de metal care obturează cam totul.

3. Defluirea de după meci de la stadion e un chin. Cine are mașina parcată în spatele peluzei sud, la tribuna oficială sau la tribuna I va sta cel puțin 40-45 de minute după joc, blocat într-o coloană care așteaptă mai întâi să se golească tot stadionul, după care să poată ieși.

4. Modul în care a arătat meciul. Dacă FCSB ar fi jucat cu City, raportul de forțe în teren și dinamica jocului ar fi fost la fel. Dar adversar n-a fost City, ci niște danezi fără experiență europeană. Să te domine într-o asemenea manieră o echipă de copii (7 dintre titularii lor au cel mult 21 de ani!!!) e ceva care îți creează o stare de disconfort. Și te face să realizezi că probabil problema principală a fotbalului românesc e lipsa antrenorilor pricepuți.

5. Nu stăm în picioare în dueluri. Obișnuiți prost în Liga 1, când ieșim în Europa renunțăm să ne mai batem fizic, așteptând degeaba ca arbitrul să penalizeze ceva ce nu e de penalizat. În 2002, când a venit să o preia pe FC Național, Walter Zenga a văzut un amical și, în notițe, printre altele, a scris așa: „Jucătorii trebuie să stea în picioare în dueluri!”. Au trecut mai bine de 20 de ani și genunchii românilor sunt la fel de moi.

CE MI-A PLĂCUT

1. Lumea civilizată care a fost în tribune. La aceeași coadă de casa de bilete, două cupluri 60+ de ani așteaptă cu un entuziasm de copii să ia tichet. Își scot pașapoartele ca act de identitate, pașapoarte americane. Sunt români stabiliți de 30 de ani în SUA. „Eram prin țară, nu puteam rata ocazia de a veni la meci”. Cele două cupluri frumoase, de o decență atipică pentru ceea ce știam că înseamnă populația de stadion, au fost de fapt media prezenței celor peste 27.000 de spectatori. E bine că am evoluat și ne-am civilizat!

„Suntem noi, Steaua suntem noi”
Fanii FCSB de toate vârstele s-au bucurat de atmosfera de pe Ghencea, la meciul cu Nordsjaelland (foto: Raed Krishan/GSP)

2. Atmosfera din stadion. Fantastică! Fonic, e peste Ghencea cel vechi, probabil acustica e mai bună fiindcă tribunele sunt acoperite. A fost comparabil cu ambianța de la Steaua-Galatasaray 1-0, din 2008!

3. Chiricheș. Prestația lui a fost fără eroare. Defensiv, excelent. Ofensiv, extraordinar. Pasele lui care taie prima sau a doua linie a adversarului sunt o binecuvântare pentru jocul FCSB-ului, altfel greoi și lipsit de consistență. Va fi, de departe, cel mai bun stoper din Liga 1.

4. Pantea. A încercat, de multe ori a și reușit, să stea în picioare în dueluri. Extrem de combativ, dacă nu făcea două erori în final, chiar ar fi avut o prestație fără cusur.

5. Scenele de după meci, de la ieșirea echipelor. Deși era trecut de miezul nopții, zeci de copii își implorau părinții să-i lase să mai stea să aștepte ieșirea jucătorilor, pentru a lua un autograf sau a face o fotografie. Este uluitor și inexplicabil cum acest club a continuat și continuă să aibă o masă formidabilă de suporteri. „Suntem noi, Steaua suntem noi” continua să repete un copil, de mână cu tatăl său, în timp ce se îndrepta spre ieșirea din arenă. Rămăsese în minte cu scandările din stadion.


Comentarii (127)
Dobermannul
Dobermannul  •  13 August 2023, 20:31
Postat de Viggobella pe 13 August 2023, 14:44

Gigi e total neinteresant pt milioanele de suporteri steaua /fcsb. Câtă aroganță la voi, o mână de oameni, să vă credeți superiori altor milioane. Oare ce vă face atât de superiori? Sunt curios, ce ați înțeles voi dar multe alte milioane de oameni sunt încă în întuneric?

Tu chiar crezi ca vei castiga vreodata razboiul cu trollii pe care il duci aici? Trolii sunt imuni la critici și argumente logice, ei nu au remuscari, traiesc intens din ranirea sentimentelor victimelor lor, castiga energie pe musura ce te enervezi, iar daca ii insulti e fericirea lor suprema... Singura modalitate de a trata un troll online este să-l ignori.

apoklyps3
apoklyps3  •  13 August 2023, 16:34
Postat de Viggobella pe 13 August 2023, 09:47

Ce logică și inteligență de apv-ist ai. Înainte de ciolacu noi nu eram suporteri steaua /fcsb? Eu unul nu am drept de vot.

Nu ați fost niciodată suporteri steaua

Catalynn_2
Catalynn_2  •  13 August 2023, 15:22
Postat de Viggobella pe 13 August 2023, 14:44

Gigi e total neinteresant pt milioanele de suporteri steaua /fcsb. Câtă aroganță la voi, o mână de oameni, să vă credeți superiori altor milioane. Oare ce vă face atât de superiori? Sunt curios, ce ați înțeles voi dar multe alte milioane de oameni sunt încă în întuneric?

Era o vreme când ăia putini si superiori înțeleseseră ca Pământul nu e plat așa cum cei mai mulți credeau si in ciuda Inchiziției care deși știa adevarul, din interese similare cu ale conducerii FC fcsb si presei de astăzi, ii țineau pe ceilalți in întuneric, ba mai mult, ii pedepsea pe cei putini si superiori amintiți mai sus. Însă atunci măcar exista scuza ca accesul la informație era zero, acum nu e, totul e sa vrei sa te informezi corect. Nu trebuie sa îți spună judecătoarele nimic, pur si simplu iei documentele depuse in dosare (le găsești pe toate online, procesele sunt publice deci nu e vreun secret) si vezi ca ăștia pe care ii slujești nu au făcut decât sa te ia de prost si sa îți vândă niște minciuni grosolane. Te-au racolat mai ceva decât proxeneții cu metoda “lover boy” iar acum ai devenit prizonierul lor si de rușine pur si simplu nu vrei sa accepți ca ai fost păcălit. Si încă o chestie, tu nici măcar nu susții echipa cum afirmi, daca susțineai echipa ii spuneai pe numele ei din buletin, recte FC Fcsb. O susțineai pt bucuriile pe care ți le-a adus (5 campionate, Cupe, prezente in CL, EL, CfL etc), dar tu nu dai 2 bani pe astea, tu o sustii crezând ca e altcineva. E pur si simplu noaptea minții, dar tot tu intrebi de ce ești considerat “inferior”.

Vezi toate comentariile (127)
Comentează