OPINII  »  EDITORIAL

Răbufnirea „Regelui” și restantul Ianis

Editorial Daniel Grigore
Editorial Daniel Grigore

Articol de - Publicat joi, 07 martie 2024 16:39 / Actualizat joi, 07 martie 2024 19:34

Gică Hagi acuză că „unii jurnaliști” execută o „manipulare programată” pentru a-i pune fiul într-o lumină proastă, apoi pictează o lume pe care doar el o vede, de te face să întrebi câte Baloane de Aur a câștigat Ianis până la această vârstă.

La conferința de presă dinainte de FC Botoșani - Farul, Gică Hagi a fost autorul săptămânalului monolog-maraton.

De această dată, antrenorul-acționar al campioanei le-a amintit tuturor detractorilor, reali sau închipuiți, că „jucătorul român cu personalitate” (carevasăzică, e singurul?), anume Ianis Hagi, „a excelat la echipa națională, a câștigat titlul și a ieșit cel mai bun jucător la o echipă din Vest”.

Cum rămâne cu „diversiunea”?

Echipa „din Vest” este Rangers, din campionatul Scoției, competiție cu numai 3 echipe în top 150 la nivel european (România are două), iar premiul de „cel mai bun jucător” a fost, de fapt, de „cel mai bun tânăr jucător al anului la Rangers”, distincție acordată pe baza voturilor oferite de suporteri. Dar să nu ne pierdem în detalii.

Am cronometrat răbufnirea lui Gică Hagi la aproape 17 minute. Dacă nu aveți termen de comparație, asta înseamnă cu 4 minute mai puțin decât a jucat Ianis Hagi în întreg anul 2024 în campionat.

Sigur, nu uităm că mijlocașul lui Alaves a evoluat în Cupa Regelui, titular atât la 1-0 cu Real Betis, cât și la 0-2 cu Athletic Bilbao. Nici nu aveam cum să uităm, ne-a tot amintit Gică Hagi în cadrul conferinței.

Răbufnirea „Regelui” și restantul Ianis
Ianis Hagi va reveni în vară la Rangers / Foto: Imago

Realitatea ne spune însă că Ianis Hagi are o medie de sub 37 de minute jucate pe meci în partidele în care antrenorul lui Alaves a mizat pe el în acest sezon. Iar „recolta” este de două goluri, ambele împotriva unei echipe de liga a șaptea, plus o pasă decisivă, cu Atletico Madrid. Suficient sau nu pentru un jucător pe care mulți îl pretind lider al actualei naționale?

Trecuse aproape un an de la ultima răbufnire de asemenea calibru a „Regelui” cu privire la Ianis. Atunci, Gică Hagi s-a arătat deranjat că Ianis nu a prins lista preliminară a stranierilor pentru primele meciuri ale calificărilor la EURO 2024.

Acum, cu turneul final la orizont și Ianis mai mult pe bancă decât pe teren, seniorul Hagi ține să înșire realizările fiului. Cum rămâne cu acuzațiile de „diversiune” și „manipulare programată”, domnule Hagi?

Lângă Maradona și Messi?

Mulți vor spune că Ianis nu are vină pentru „ieșirile” tatălui. În mod normal, aș fi de acord. Acum, însă, am două contraargumente.

Oricât de mult suflet ar pune Gică Hagi și oricât de subiectiv ar fi, ce părinte și-ar ignora copilul în cazul în care acesta i-ar cere să nu-i mai comenteze public situația, să nu mai pună direct sau indirect presiune pe selecționer, pe FRF, pe public?

Apoi, să ne uităm puțin în urmă, la interviul acordat de Ianis în noiembrie 2023, în care le-a spus spaniolilor că „sper că voi putea juca până la 38 de ani, poate 40, iar într-o bună zi să-mi ating potențialul maxim, să fiu unul dintre cei mai buni din istoria acestui sport”. A avea aspirații himerice pare a fi o trăsătură ereditară.

Cât se mai lasă așteptat?

La conferința de presă, Gică Hagi ne-a amintit în repetate rânduri despre accidentarea gravă pe care a suferit-o Ianis la genunchi. „Se spune că atât cât stai, atât îți trebuie să revii la ce erai înainte”, ne-a învățat fostul mare fotbalist.

Ei bine, matematica și calendarele ne spun că Ianis a stat pe tușă 372 de zile și a revenit acum 405 zile. Mie-mi sună a restanță, vouă?

Opinii pro, opinii contra, dar faptele rămân. Mai sunt 90 de zile până la data-limită în care Federațiile pot anunța loturile pentru turneul final. Rămâne de văzut cum va judeca Edi Iordănescu cazul lui Ianis Hagi, la fel cum suscită interes modul în care va gestiona situațiile lui Moldovan, Rațiu, Drăgușin și Moruțan.

Până atunci, să ne revedem cu bine la următoarea mustrare publică cu iz regal.


Comentarii (53)
igigg
igigg  •  10 Martie 2024, 19:29

Iani e un jucator modest si super umflat, el din pacate nu s-a impus la nici o echipa pe unde a trecut:Fiorentina, Genk, Glasgow Rangers si Alaves, daca l-a inceput i s-au dat sanse, cu timpul a ajuns o rezerva eterna, la Alaves nu a mai intrat de nici nu mai tin minte, la Nationala a avut doua meciuri mari: cu Germania si Israel, dar si atunci doar golurile, ca dupa s-a sufocat pe teren, in 2024 nu poti fi un jucator competitiv daca doar lovesti bine cu ambele picioare, fara capacitate de efort, forta, viteza, detenta, e cam greu sa te impuni pe undeva, probabil ca la Boavista, ca acolo se zice ca merge, in Portugalia in afara de cele 3 si Braga, care e un pic peste CFR la buget, celelalte au nivel salarial mai mic decat primele de la noi din tara, Boavista nu mai e echipa de la inceputul anilor 2000, probabil daca acolo o sa joace, o sa zica Ghita Hagi ca e favorit la Balonul de aur.

DuamnaNela
DuamnaNela  •  10 Martie 2024, 11:33

Ba baiatule, tu nu ai dreptul sa scrii nimic despre Hagi. Indiferent cat de mult abereaza. Tu nubesti decat un jurnalist promovat pe locuri lasate vacante de niste super gazetari. Tu ai ajuns sa scrii in gazetă nu pentru ca ai talent. Ci pentru ca v-a ramas redactia goala, au plecat toti cei care erau jurnalisti adevarati cu coloana vertebrala si ati ajuns sa fiti promovati toti pupincuristii pe la agentii de beting... Stai tu in bamca ta inca vreo 10-15 ani si apoi poti sa scrii despre Hagi.

andreigeorge66
andreigeorge66  •  09 Martie 2024, 20:03

Hai să ne facem că suntem jurnaliști sportivi....mă întreb câtă șccoală și EDUCAȚIE să ai ca să scrii un asemenea articol de toată jena ?...Poate Ianis Hagi nu moștenește 100 % talentul tatălui ,poate nici 50%...asta nu înseamnă că nu poate fi un fotbalist bun,nu poate exploda într-o zi !....Să scrii astfel de cuvinte ,să lovești un om care totuși a fost ceva în fotbalul românesc, îmi aduce aminte de ziaristica de doi bani de pe vremea lui Ceaușescu....Articolul ascunde niște frustrări și multă răutate jurnalistică !..Mai ușor tinere domn , orice tată își apără puiul iar dumneata ai încâlcat niște linii de bun simț din jurnalism !...Învață meserie de jurnalism adevărat de la...un Cristian Țopescu, de la mulți alții...apoi apucă-te să te iei de nume sonore din vița de zi cu zi !...Bine că nu este și Nadia Comăneci prin România cine știe ce ai mai scrie !...

Vezi toate comentariile (53)
Comentează