OPINII  »  EDITORIAL

Gasperson, Dea dreptul formidabil!

Daniel Scorpie
Daniel Scorpie

Articol de - Publicat joi, 23 mai 2024 12:20 / Actualizat joi, 23 mai 2024 21:21

La 66 de ani și 117 zile, Gian Piero Gasperini a devenit ieri cel mai vârstnic antrenor câștigător al primei sale cupe europene. Victoria istorică de la Dublin, 3-0 contra invincibilei Leverkusen, este premiul meritat, deși venit destul de târziu, pentru o muncă de aproape opt ani și 385 de meciuri dedicate cauzei unei Atalante uluitoare.

Fotbalul nu uită niciodată să-și recompenseze campionii. Chiar dacă pentru unii succesul vine la vârsta la care alții s-au pensionat deja sau au renunțat să mai creadă în steaua lor, premiul este o încununare a eforturilor, a convingerilor și a unei filosofii de joc în care a crezut până la capăt.

După trei decenii de când mijlocașul crescut la Juventus, care nu a jucat niciodată în Serie A pentru „Bătrâna Doamnă", și-a început cariera de antrenor la „tineretul" bianconerilor, Gian Piero Gasperini a ridicat deasupra capului primul său trofeu și a adus pentru La Dea întâia cupă continentală. Și a doua din istoria de peste 116 ani a grupării nerazzurra, ce cucerea Cupa Italiei când cel supranumit Gasperson avea doar 5 ani!

Noua Parma a readus trofeul în Italia după 25 de ani

Tehnicianul care a rezistat la Inter, în 2011, cam cât a stat și Mircea Lucescu, a pus pe harta mare a fotbalului un orășel de 120.000 de locuitori, mai cunoscut în Europa pentru că a fost focarul de răspândire a pandemiei de COVID-19. La Dea (Zeița) din Bergamo e 100% creația celui care, la 66 de ani și 117 zile, a devenit cel mai vârstnic antrenor câștigător al primei sale cupe europene.

Și cel care, după un sfert de secol (de la triumful Parmei, cu care Atalanta e asemănată în Peninsulă), a izbutit să readucă Cupa UEFA/Europa League în Italia. Cel mai longeviv manager din istoria nerazzurrilor și tehnicianul cu cel mai lung mandat dintre cele 20 ce vor termina sezonul (a venit pe 14 iunie 2016) a scris istorie la Dublin.

Gasperson, Dea dreptul formidabil!
Gian Piero Gasperini / Foto: Getty Images

Model de succes cu bilanț financiar mereu pe plus!

Considerat de modă veche, Gasperini, adeptul conceptului de a te apăra atacând și al sistemului cu trei fundași centrali, n-a ajuns întâmplător câștigător de Europa League (la cinci ani după ce un alt italian din generația sa, Maurizio Sarri, triumfa în aceeași competiție, cu Chelsea).

Până să rupă nemaipomenita serie de invincibilitate a lui Bayer Winnerkusen, la 51 de meciuri, bunicuțul cu părul complet alb a ajuns în vara lui 2020 la doar câteva minute de semifinala Champions League, fiind învins foarte greu pe final, la Lisabona, de PSG (1-2), în Final 8, și a atras de-atunci atenția lumii. Gașca nebună a lui Gasp n-a fost deloc o cometă pe cerul Europei.

Atalanta a devenit modelul succesului coroborat cu o situație financiară sănătoasă, contrastând cu opulența granzilor ce ating marea performanță cu sute de milioane datorii și investiții desfrânate, fără limită, ale unor patroni putred de bogați.

Guardiola: „Atalanta este ca o vizită la stomatolog"

Superioritatea netă a Atalantei pe Aviva Stadium a fost recunoscută și de Xabi Alonso, mijlocașul care strălucea și cu Liverpool, înainte de a fi campionul Europei și cu Real Madrid. „Felicitări, ați jucat extraordinar! Meritați trofeul", l-a complimentat bascul care a rupt hegemonia lui Bayern în Germania.

În săptămâna în care un alt antrenor italian venerabil și-a anunțat retragerea, după ce a făcut minuni cu Leicester în 2016 și a salvat-o pe Cagliari de la retrogradare, Gasperini a confirmat ceea ce a spus primul chiar Pep Guardiola. Că a o înfrunta pe Atalanta e ca o vizită la dentist. Așa s-a simțit și Liverpoolul lui Jurgen Klopp, umilit de La Dea chiar pe Anfield Road, în "sferturile" Europa League, cu un 0-3 pe care i l-a administrat și în semifinale împotriva lui Marseille!

Alegerea vieții: familia sau o amantă frumoasă?!

Idolul din Bergamo își trăiește acum momentul de glorie, de nimeni anticipat, dar pe atât de meritat. Și toată lumea se întreabă sau îl chestionează cu privire la viitor.

Pe care și-l va decide foarte curând și despre care a vorbit misterios: „Am ajuns în situația bărbatului care are soție și copii, căruia îi trece prin față o femeie foarte frumoasă". La 66 de ani împliniți, Gian Piero Gasperini mai are ochi și pentru o amantă care atrăgea toate privirile în urmă cu un an, dar care acum a fost sedusă și abandonată de toți curtezanii.

Pasul spre Napoli, o devoratoare de antrenori în acest sezon, reprezintă o mare ispită, dar poate fi și o revanșă pentru fiasco-ul Inter. Performanța lui cu Atalanta n-a adus doar o importantă rețetă financiară, 27 de milioane de euro ce vor intra de la UEFA în casele clubului bergamasc, ci și o reverență a lumii fotbalului.

Gasperson, un joc de cuvinte cu Sir Alex Ferguson, a câștigat ieri Europa League la vârsta la care legendarul manager scoțian cucerea titlul în Premier League și a doua Ligă a Campionilor cu Manchester United. E foarte probabil că Gian Piero nu va ajunge să ia și cupa cu urechile mari până se va retrage, dar rezultatul său de ieri chiar reprezintă un Champions League pentru Bergamo.

Citește și:

Imaginile pe care televiziunile și UEFA le-au vrut interzise! Ce s-a întâmplat pe teren, în prelungirile de la Italia - Albania
Euro 2024
Imaginile pe care televiziunile și UEFA le-au vrut interzise! Ce s-a întâmplat pe teren, în prelungirile de la Italia - Albania
Tenis de poveste, cu 32 de titluri de Grand Slam pe teren » Cele mai tari momente de la Cluj: „sosia” lui Agassi și propunerea americanului
Tenis
Tenis de poveste, cu 32 de titluri de Grand Slam pe teren » Cele mai tari momente de la Cluj: „sosia” lui Agassi și propunerea americanului
Fundaș din Italia la Dinamo. Tratativele au intrat în linie dreaptă, urmează să fie prezentat
Superliga
Fundaș din Italia la Dinamo. Tratativele au intrat în linie dreaptă, urmează să fie prezentat

Comentarii (5)
talpaiadului
talpaiadului  •  24 Mai 2024, 14:29
Postat de Rasunda23. pe 23 Mai 2024, 18:16

Daniel Scorpie are cred, unul din putinele articole scrise frumos, cursiv si atragator, pe care le-am citit de vreo 2 ani incoace. Pe alocuri mi-a adus aminte de ce era presa sportiva pe vremea lui Nea Vanea.

De acord cu tine si ar fi binevenit ca domnul Scorpie sa scrie cat mai multe articole de acest gen. In opinia mea, nu e nevoie sa asteptam ca Gasperini sa mai castige o cupa europeana, articolele putand fi scrise frumos, cursiv si atragator indiferent de subiectul abordat. E chiar pacat ca acest articol l-a avut ca subiect pe Gasperini, rezonand cu relativ putini amatori de fotbal din Romania, dupa cum se vede si in sectiunea de comentarii. Probabil ca daca domnul Scorpie ar scrie niste articole la fel de frumoase si despre Hagi, Dorinel Munteanu, Dan Petrescu, Sabau, Maldarasanu, Bergodi sau Charalambous, ar atrage atentia mai multor cititori. Chiar daca antrenorii mentionati de mine nu au obtinut peformante la nivelul lui Gasperini, fiecare dintre ei are niste calitati despre care se pot scrie articole foarte frumoase.

Rasunda23.
Rasunda23.  •  23 Mai 2024, 18:16
Postat de talpaiadului pe 23 Mai 2024, 15:19

Articol excelent, care evidentiaza meritele castigatorului unei finale de cupa europeana. Gasperini l-a facut sah-mat pe Xabi Alonso la acest meci, Alonso parand complet depasit de situatie din primul pana in ultimul minut. Totusi, tinand cont de intregul sezon, parerea mea e ca Alonso a reusit o performanta mai mare la Bayer decat Gasperini la Atalanta, iar in finala EL, desi e adevarat ca Atalanta a fost echipa mai periculoasa pe intreaga durata a partidei si a castigat la scor de neprezentare, Bayer nu a jucat nici pe departe la adevarata sa valoare, prinzand o zi nefasta la nivelul intregii echipe, “farmacistii” jucand fara vlaga, fara determinare, fara organizare, intr-un ritm lent, pierzand marea majoritate a duelurilor directe cu adversarii si intrecandu-se in greseli personale nefortate, mai ales in pase direct la adversar.

Daniel Scorpie are cred, unul din putinele articole scrise frumos, cursiv si atragator, pe care le-am citit de vreo 2 ani incoace. Pe alocuri mi-a adus aminte de ce era presa sportiva pe vremea lui Nea Vanea.

thisuserisreal
thisuserisreal  •  23 Mai 2024, 16:37

Nu am urmarit Europa League, sunt mai indragostit de motorsport decat de fotbal, dar am vrut sa vad returul Atalanta - Liverpool stiind ca Jürgen are de intors un 3:0. In acel meci am vazut puterea Atalantei, cum nu o lasa pe Liverpool sa intre in jocul sau extrem de ofensiv. Atalanta a avut o agresivitate pozitiva fantastica si atunci mi-am spus ca echipa asta are toate sansele sa castige EL. Aseara a avut aceeasi atitudine, nu i-au lasat pe nemti sa intre in combinatii. De asemenea jucatorii lui Leverkusen au facut si foarte multe greseli, multe pase gresite, preluari defectuoase. Asta nu reduce cu nimic meritul Atalantei. Bravissimo!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează