OPINII  »  EDITORIAL

Rezistă proiectul în Serie A?

Daniel Scorpie
Daniel Scorpie

Articol de - Publicat marti, 14 mai 2024 09:15 / Actualizat marti, 14 mai 2024 09:16

După trei ani de purgatoriu în liga cadetă, Parma lui Man și Mihăilă s-a întors în lumea bună a fotbalului italian, câștigând un campionat dominat autoritar. E și meritul patronului american și al investițiilor sale totale de aproape jumătate de miliard de euro. Proiectul pe termen lung nu va rezista însă fără o figură frumoasă făcută în Serie A.

Revenirea Parmei în elita din Il Calcio, la capătul a trei chinuitoare sezoane de exil în Serie B, nu reprezintă deloc o surpriză. Mai degrabă, este de mirare că a ratat doi ani la rând promovarea, dovedind că întrecerea din liga cadetă rămâne o piatră de încercare.

Ascensiunea „cruciaților" între granzii fotbalului peninsular, la 22 de ani de la ultimul trofeu cucerit (Coppa Italia), n-a fost rodul hazardului, ci al unui proiect pe termen lung și al unor investiții la nivelul unui club de Serie A.

Poate că nu întâmplător cele două squadre care au evitat furcile caudine ale play-off-ului (Como a terminat pe locul secund) au proprietari străini și mai multă răbdare și bani pentru a obține performanță și a face un lot de nivelul primei ligi.

Al doilea buget de salarii din Serie B

Kyle Krause, venit cu experiența sporturilor nord-americane, a injectat imediat în club 100 de milioane de euro, preluându-l clubul gialloblu de la un chinez, și a cumpărat 90 la sută din acțiuni și a lichidat datoriile de 70 de milioane.

Și-a asumat eșecul din primul sezon (transferul de putere s-a produs în septembrie 2020), în care Dennis Man și Valentin Mihăilă au terminat pe ultimul loc, cu doar trei victorii, și a continuat să finanțeze echipa emiliană cu sume la nivelul unui club de nivel mediu din „massima divisione".

Și să-și țină de tinerii de genul celor doi internaționali români, dar să-i și plătească foarte bine pentru Serie B. Stă dovadă bugetul de salarii de 23,18 milioane de euro, al doilea în B după cel al Sampdoriei.

Rezistă proiectul în Serie A?
Parma a promovat / Foto: Parma (X)

Cu lotul actual va fi greu în Serie A!

Dacă tragem linie după trei ani și opt luni, obținem o sumă totală cheltuită de Krause cifrată la o jumătate de miliard! Pentru a nu se repeta povestea din sezonul 2020-2021, când americanul de 61 de ani încerca să se adapteze noilor realități europene, e nevoie de alte noi investiții, pentru că moștenirea trecutului obligă.

Echipa care cucerea Cupa UEFA (în două ocazii), Cupa Cupelor și Supercupa Europei, pe lângă cele patru trofee interne, și se lupta pentru „scudetto" cu Juventus, poate reveni în rândul celor cu pretenții la un loc de cupă europeană.

Asta însă numai dacă își va păstra vedetele, prelungindu-le contractele (după Euro ar trebui să semneze și Man, și Mihăilă) și întărindu-se cu jucători cu experiență și mizând pe stabilitate, nu doar financiară.

Posedă o avere de 3 miliarde de euro

Iar menținerea antrenorului Fabio Pecchia face parte din acest plan. Altfel, proiectul îndrăzneț, ce include și modernizarea vechiului Ennio Tardini, riscă să sufere corecții importante și să-și redimensioneze obiectivele. O așa-numită formația ABBA, scoasă din anonimat de antrenori ca Sacchi, Scala, Ancelotti și Malesani, nu cred că va mai fi de acceptat în era „Kyle Krause".

Pentru un posesor al unei averi de trei miliarde de euro, care nu lasă impresia că vrea să facă din fotbal o afacere, marea provocare de-abia acum vine, în Serie A.

Citește și:

„Edi a auzit ce a spus!” » GSP a aflat de ce Alex Mitriță a fost lăsat acasă de selecționer: „Toți au simțit că-i lasă la greu”
Nationala
„Edi a auzit ce a spus!” » GSP a aflat de ce Alex Mitriță a fost lăsat acasă de selecționer: „Toți au simțit că-i lasă la greu”
Fostul coleg al lui Chivu la Inter face mărturisiri cutremurătoare: „De câțiva ani sunt 100% toxicoman și alcoolic. Mă tem de moarte și de pușcărie!”
Campionate
Fostul coleg al lui Chivu la Inter face mărturisiri cutremurătoare: „De câțiva ani sunt 100% toxicoman și alcoolic. Mă tem de moarte și de pușcărie!”
Doar așa va mai fi păstrat Zeljko Kopic la Dinamo! Acestea sunt condițiile continuării „mariajului” cu roș-albii
Superliga
Doar așa va mai fi păstrat Zeljko Kopic la Dinamo! Acestea sunt condițiile continuării „mariajului” cu roș-albii

Comentarii (6)
OlteanuMarian
OlteanuMarian  •  14 Mai 2024, 17:24
Postat de AlessandroNesta pe 14 Mai 2024, 12:48

N-ai idee ce mult au crescut in joc ai nostri.

...nu... n am ...am scris si eu un comentariu bazandu ma ca Man si Mihaila sunt romani si si au atins obiectivul ...daca i pastreaza Parma ...o sa vada ea ...

talpaiadului
talpaiadului  •  14 Mai 2024, 15:23

Articol bun si binevenit, despre revenirea in elita fotbalului italian a unei echipe de traditie, care inregimentreaza si doi fotbalisti romani. Doar ultima idee mi se pare cam trasa de par, ca patronul american Kyle Krause "nu lasă impresia că vrea să facă din fotbal o afacere", pai atunci de ce investeste milioane acolo, e "parmegian" de mic sau cum?

Ubi_Mortus
Ubi_Mortus  •  14 Mai 2024, 14:21
Postat de OlteanuMarian pe 14 Mai 2024, 10:50

...daca nu scapa de Man si Mihaila sa aduca jucatori buni sarbi sau croati ...iar o sa i cante ABBA...

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează