OPINII  »  EDITORIAL IOANA MIHALCEA

Invidia pe care o simțim cu toții

Ioana Mihalcea
Ioana Mihalcea

Articol de - Publicat duminica, 16 mai 2021 13:34 / Actualizat duminica, 16 mai 2021 16:00

Dincolo de ziua memorabilă a lui Leicester pe Wembley, în sfârșit cu suporteri în tribună și cu prima Cupă după 4 finale pierdute, se află momentul impresionant de bucurie al familiei thailandeze Srivaddhanaprabha, care susține clubul englez.

Într-o perioadă în care fanii se revoltă din cauza lăcomiei finanțatorilor care au venit cu ideea Super Ligii Europei, când meciurile sunt amânate din cauza protestelor fanilor împotriva patronilor, iar bazele sportive și stadioanele sunt împânzite de bannere contra conducătorilor, Leicester City ne oferă o alternativă emoționantă și un semn de normalitate.

Înainte de meci, abonații „vulpilor” au primit o scrisoare de la patronul clubului. Suporterilor li s-a mulțumit pentru susținere și li s-a spus că jucătorii le simt lipsa. Fanii au primit alături de scrisoare și cadouri care să marcheze momentul istoric al echipei. Un gest simplu, dar de o inestimabilă valoare sentimentală.

La finalul meciului, patronul lui Leicester, Aiyawatt Srivaddhanaprabha, 35 de ani, supranumit Khun Top, a fost invitat pe teren de Kasper Schmeichel pentru a sărbători alături de jucători.

Îmbrățișările au fost sincere, cu lacrimi și zâmbete deopotrivă, atât de departe de strângerile de mână încordate și zâmbetele incomode pe care le vedem de obicei, când finanțatorii coboară pe gazon.

Invidia pe care o simțim cu toții
Aiyawatt Srivaddhanaprabha și antrenorul Brendan Rodgers

Camera a mutat pe bannerul imens cu chipul tatălui lui Khun Top, Vichai, și citatul „Visurile noastre pot deveni realitate, dacă avem curajul de a le urma”. Vichai a murit în octombrie 2018 într-un accident de elicopter, împreună cu alte 4 persoane. Fusese un personaj vital nu doar pentru clubul de fotbal, ci și pentru oraș, prin donațiile sale generoase și constante pentru spitale, finanțarea cercetărilor medicale și alte proiecte sociale.

„Avem o poză cu Vichai pe interiorul tricourilor de joc. E mereu cu noi. La astfel de momente visam și despre asta vorbeam mereu cu el”, a spus Schmeichel. Jucătorilor nu le-a scăpat nici detaliul că Tielemans a înscris acel gol fabulos în minutul 63, vârsta pe care ar fi împlinit-o Vichai luna trecută.

Ne vine în minte, fără să vrem, o comparație cu România și patronii ei. Nu ar avea sens și nu ar face decât să murdărească inutil un moment absolut imaculat. Invidia, totuși, rămâne. Să lăsăm imaginile să vorbească: 

„În momente în care sunt atât de multe fracturi între fani, jucători și patroni, ce vedem aici e o gură de aer proaspăt. Nu cred că există un club mai conectat ca Leicester, de la vârf până la ultimul angajat”
Rio Ferdinand

„Când mă uit la el (n.r. la Aiyawatt Srivaddhanaprabha) și la jucători, la antrenor... Invidia pe care o simt, știind că un patron poate fi așa... Sincer, îmi frânge inima”
Ian Wright

Invidia pe care o simțim cu toții
Khun Top, dedicând trofeul memoriei tatălui său

9,1milioane de oameni au văzut finala la TV, în Regatul Unit. A fost cel mai urmărit meci al sezonului, până acum

P.S. Două momente extra ale zilei de ieri, care descriu în felul lor lumea în care trăim.

Spectatorii și-au exprimat dezacordul prin fluierături în momentul în care jucătorii au îngenuncheat pentru a protesta pașnic împotriva rasismului. 

La finalul meciului, în mijlocul sărbătorii, Hamza Choudhury și Wesley Fofana au afișat steagul Palestinei, în urma noilor evenimente din conflictul Israel - Gaza.

„Nimeni nu se naște urând o altă persoană din cauza culorii pielii, trecutului sau religiei. Dacă oamenii pot învăța să urască, atunci pot fi învățați și să iubească”

„Știm prea bine că libertatea noastră e incompletă fără libertatea palestinienilor”

Nelson Mandela

Invidia pe care o simțim cu toții
Un trofeu mult așteptat

Comentarii (6)
adrian_hora
adrian_hora  •  21 Iulie 2021, 09:42

cum adica protestand pasnic? exista si alt fel de proteste impotriva rasismului? interesant.

ovydyusb
ovydyusb  •  17 Mai 2021, 07:09

F bun articolul.

paolo11
paolo11  •  17 Mai 2021, 05:49

"Ne vine în minte, fără să vrem,..." Adică articolul are mai multi autori?

Vezi toate comentariile (6)
Comentează