OPINII  »  EDITORIAL IOANA MIHALCEA

Umilința de a fi secund la FCSB

Ioana Mihalcea
Ioana Mihalcea

Articol de - Publicat duminica, 01 august 2021 12:28 / Actualizat duminica, 01 august 2021 14:04

S-a schimbat antrenorul la FCSB sezonul acesta, dar aspecte din conferințe și interviuri au rămas aceleași. 

FCSB nu e recunoscut ca un club deschis față de presă, iar dacă judecăm regularitatea cu care se actualizează profilurile clubului de pe rețelele de socializare și conținutul postărilor, nici față de fani. Cel mai recent exemplu, după catastrofa cu Șahtior Karagandy. Despre marketing nu e cazul să mai vorbim.

Iar strategia lui Becali din ultimii ani, de a pune un antrenor neexperimentat ca să-l poată controla, este cât se poate de cunoscută. Deși au acceptat, mai silențios, „sugestiile” patronului și antrenori experimentați, ca Zenga, Protasov sau Olăroiu.

Totuși, ce aduc nou întrebările despre implicarea lui Becali și de ce se insistă cu ele de ani de zile?

Puși în situații care le creează clar un disconfort, antrenorii lui FCSB fie driblează cu mai mult sau mai puțin talent întrebările, fie dau răspunsul evident.

Vrem să-i facem să admită că patronul face echipa și decide tot. Ok. Știm deja. Unii au recunoscut. Chiar Becali a spus-o, în glumă și în serios, de nenumărate ori. Dar care e scopul? Dacă antrenorul recunoaște implicarea șefului său, care e concluzia?

Sigur, treaba unui jurnalist este să întrebe uneori lucruri pe care le știe deja, pentru a deveni cunoscute și publicului larg. Dar informația asta chiar e publică de mult timp. Mai e cineva care nu e la curent?!

E clar că dacă accepți acest job, de antrenor la FCSB, el vine la pachet cu lipsa puterii decizionale și ieșirile în decor ale patronului la adresa ta.

Altfel, ce au făcut greșit acești oameni, în afară de a-și căuta un serviciu și a înțelege din start până unde merg exact atribuțiile lor? Au fost păcăliți cumva? Nu. Știau în ce se bagă. Știau că vor fi secunzi. Nu suntem de acord cu etica lor profesională? Bine. Dar e atât de rău să-ți spună șeful tău ce să faci? Mai ales că e un caz în care nu poate fi vorba de o compromitere a integrității, ci doar de acceptarea condiției și a situației în care te afli. 

Umilința de a fi secund la FCSB
Todoran a fost numit la FCSB în luna mai și prezentat oficial două luni mai târziu

De ce insistăm, uneori cu agresivitate, asupra acestui detaliu? Antrenorii aproape că sunt trași la răspundere. „V-a făcut Becali echipa?”, „V-a zis Becali să scoateți acei doi jucători la pauză?”, „Vinde un fotbalist de care aveați nevoie, dintr-o superstiție?”. 

În esență, irită faptul că nu toți recunosc clar și nu dau detalii despre asta. Dar aici e vorba de felul în care își păstrează demnitatea rămasă. Și dacă ar recunoaște și ar fi mai vocali, s-ar schimba ceva? Își asumă jobul și tot ce vine odată cu el, fie că vorbesc sau nu despre asta.

E un club privat, în care patronul decide cum să meargă lucrurile. De ce o vedem ca pe o umilință? În câte meserii angajații nu dau impresia că sunt șefi, dar iau notițe când vorbește adevăratul șef. Libertate, libertate, până începe șeful să dea indicații. Iar în cazul FCSB, o face și pe banii lui! Se petrece același lucru și la cluburi mai mari, nu știm la perfecție culisele relațiilor patron-antrenor în Anglia, Spania sau Italia.

Normal că ar fi ideal să lăsăm antrenorii să fie antrenori, chiar manageri - să decidă transferurile, primul „11” și să aibă autoritate totală. Dar, dacă nu se află, nu înseamnă că nu se întâmplă și în alte părți, pe care le dăm mereu exemplu.

Insistând etapă de etapă cu întrebări ale căror răspunsuri le știm nu vom rezolva mai nimic. Așa cum nici antrenorii nu vor rezolva nimic prefăcându-se că ei decid. E doar un cerc vicios care trebuie oprit. 

Știți foarte bine cum se procedează la noi, n-are rost să ne mai puneți de fiecare dată această întrebare 
Dinu Todoran

Ce să facă antrenorii la FCSB? Să fie marionete?! Pentru că așa vrea Gigi. El vrea să facă echipa de start și schimbările. Cine vine trebuie să facă asta. Cine nu face nu vine la FCSB! 
Victor Pițurcă

Trăim într-o lume în care facem ce vrem cu banii și cu proprietățile noastre. Gigi e băiat deștept! Își ia antrenor începător și ascultător… să știți că majoritatea patronilor se bagă la echipă, dar o fac discret. Gigi o face agresiv și pe față! Todoran, dacă vrei să ai respectul jucătorilor și al lumii fotbalistice, înfruntă-l pe Gigi, dacă nu vei rămâne mic. Mult noroc și curaj 
Marin Barbu

Lui Oli, când îi spuneam să facă ceva, păi, aia făcea. De ce Hagi nu-mi dă și mie o explicație, cum îmi dădea Olăroiu? 
Gigi Becali, în 2007


Comentarii (27)
therealreddog33
therealreddog33  •  02 August 2021, 11:27

Omul are o ***, clar. Nu e de ras, e de plâns. Nu zice nimeni sa te bagi, și Hagi o face la clubul lui. Dar ala a fost fotbalist, are școală de antrenori făcută pe bune, a lucrat cu mari antrenori. GB are doar un simulator de fotbal manager care costa câteva milioane bune, e și foarte realist pe deasupra. Îmi e mila cumva de el, cu vârsta devine din ce în ce mai rău. Păcat ca ziariștii nu înțeleg sa se oprească o data pt totdeauna de a ii da apa la moara..

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

kuba
kuba  •  02 August 2021, 09:16
Postat de florar pe 01 August 2021, 17:57

Brovoooo.....Jurnalisti independenti?????Declarat pieduti!!!!!

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

397732904465528
Octavian Go  •  01 August 2021, 19:35

Din ce stiu eu Becali are si o clinica. Ce ar fi daca patronul s-ar amesteca peste medici si ar pune el diagnosticul pacientului?

Vezi toate comentariile (27)
Comentează