OPINII  »  EDITORIAL

Bucureștiul s-a răzbunat!

Articol de - Publicat marti, 29 iunie 2021 14:42 / Actualizat marti, 29 iunie 2021 16:25

Cine a mers pe mâna Franței în duelul cu Elveția de pe Arena Națională s-a înșelat. La capătul unei confruntări zbuciumate, cu răsturnări de scor, prelungiri și penalty-uri de departajare, s-a calificat Elveția! 

Eliminarea încă din „optimi” a campioanei mondiale, socotită principala candidată la titlu, a constituit o surpriză de proporții. Un șoc cu atât mai mare cu cât învingătoarea, locul 19 în ierarhia FIFA (Franța 2) nu-i vreo echipă de top.

Dacă Elveția a jucat ordonat și metodic, între altele, reușind să revină de la 1-3 după ce la 1-0 pentru ea a irosit un 11 metri, Franța a fost de nerecunoscut. Sub nivelul din egalurile cu Ungaria și Portugalia, consemnate în grupă.

Cu o apărare vraiște, în care Lenglet parcă s-a ferit să sară la cap cu Seferovici ca să nu amețească!, iar Varane și Kimpembe au tras unul hăis și altul cea, Deschamps a contat mai ales pe Pogba (gol de generic), Kante (neobosit ca de obicei) și Benzema ("dublă"). Numai că 3 jucători în formă n-ajung pentru a triumfa în fața unui adversar decis și organizat. Restul au luat meciul à la légère, considerându-l dinainte câștigat.

La rându-i, nici Deschamps nu s-a dovedit prea inspirat. La 3-1 trebuia să înghețe jocul, nu să se mai expună și să ia goluri în minutele 81 și 90! Nimeni n-a înțeles de ce nu l-a introdus pe Tolisso.

Bucureștiul s-a răzbunat!
Francezii, dărâmați la finalul meciului cu Elveția (foto: Guliver/Getty Images)

Practic, Mbappe a pierdut calificarea în clipa în care a șutat moale de la punctul cu var. Sigur că așa ceva poate păți oricine. Li s-a întâmplat și altor vedete. Atât că Mbappe e cotat, la 22 de ani, cel mai scump fotbalist de pe planetă, evaluat de Centrul Internațional de Studiu al Sportului din Neuchatel la 265 de milioane de euro. 

Clasament în care Messi e pe 8, iar Neymar pe 19! Un jucător de talia lui, cu un salariu anual de 18 milioane de euro, ceea ce înseamnă 250.000 lei pe zi!, n-are voie să rateze de la 11 metri.

Altfel, deoarece asistența de pe Arenă a susținut-o, a încurajat-o și a aplaudat-o la final pe Elveția, Bucureștiul le-a plătit o poliță „cocoșilor galici”. S-a răzbunat pe ei după ce ziariștii din Hexagon au criticat și ironizat orașul cu și fără motiv.

Totuși, nu m-aș ambala, căci ăștia-s francezii. Se cred cei mai cei. Ar mai fi și alții buni și talentați, dar nu ca ei. Din care pricină îi privesc pe ceilalți de sus, cu îngăduință. De parcă, generoși, ar lăsa de la ei.

Uitând sau neauzind de Cioran, de Ionesco, de Eliade, de Brâncuși sau de Enescu, măcar de aceștia, pe noi, românii, ne-au făcut cum le-a venit la gură. Ne-au zis țigani direct sau voalat. Am înghițit în sec, deși nu trebuia. 

Respectându-i ca profesioniști pe cei de L'Equipe, poate prea mult, am trecut cu vederea atât reproșurile lor justificate, cât și miștourile lor ieftine. Totul are însă o limită, să se mai privească prietenii francezi și-n oglindă! Le-o spune un francofon statornic, care-i admiră de-o viață pe Napoleon, pe Degas și pe Aznavour.

Înalții oaspeți s-au plâns, de exemplu, că n-au avut destulă liniște la Athenee Palace Hilton, ca și când pe Champs-Elysees ori în Place Pigalle s-ar auzi cucul cântând! Ce-ar fi vrut dânșii, să stea în buricul târgului, în plin trafic, dar să se simtă ca-n pădure? Puteau opta pentru Crowne Plaza sau pentru Pullman, hoteluri din zona verde de la Șosea, de unde ajungeau în 5 minute și pe jos la terenul de antrenament de la Arcul de Triumf. Au acceptat varianta UEFA fără să verifice.

Cum au greșit, să-și asume, nu să dea vina pe alții și să se creadă spirituali.


Comentarii (27)
mzm1
mzm1  •  30 Iunie 2021, 12:51

Vorbind despre meci, trebuie spus ca francezii nu pot da vina pe Mbappe, pentru ratarea loviturii de la 11 m. Toata echipa lor e vinovata, inclusiv antrenorul, pentru eliminare, mai ales pentru modul superficial in care au jucat, permițând elvetienilor sa revina in final de la 1-3 la 3-3! In ce priveste atitudinea ziaristilor francezi față de... „Micul Paris”, subscriu intrutotul la comentariul lui radumatei!

stalky
stalky  •  30 Iunie 2021, 11:12

Frumos articol. O mica mentiune . Napoleon n-a fost tocmai francez. Cel mult cum e Mbappe acum.

paolo11
paolo11  •  30 Iunie 2021, 06:04

Lamentabil...

Vezi toate comentariile (27)
Comentează