OPINII  »  EDITORIAL

Cu Midtjylland, în La La Land și apoi spre Dreamland

Mihai Mironică
Mihai Mironică

Articol de - Publicat vineri, 08 noiembrie 2024 14:32 / Actualizat vineri, 08 noiembrie 2024 17:34

FCSB uimește pe toată lumea cu parcursul său european din acest sezon, așa cum a făcut-o și naționala în preliminariile EURO și apoi la turneul final din acest an. “România va fi a patra în preliminariile EURO”, “România va fi ultima în grupa de la EURO”, “FCSB ajunge maximum în grupa din Conference League”, “FCSB nu scoate decât cel mult o victorie în grupa din Europa League” erau clasicele prorociri care anunțau obișnuitele nenorociri pentru națională, respectiv campioană.

Toate au fost spulberate însă superb de niște echipe care cer să avem mai multă încredere în fotbaliștii noștri. Pentru că ei arată că au încredere în forțele lor, nu mai sunt complexați în fața unor echipe mult mai bine cotate.

Ieșit de la partida de pe Arena Națională, selecționerul Mircea Lucescu a mărturisit surpriza pe care o trăim cu toții urmărind acest parcurs al campioanei în Europa League. Și a adăugat ideea că “Steaua crește ratingul de țară”. E o afirmație cu mare greutate, ea venind din partea celui mai mare antistelist din istorie, deși Mircea Lucescu a mărturisit și că a fost în copilărie fan CCA, adică Steaua cu o altă denumire, de la începuturile existenței sale.

Dar ca jucător și antrenor la Dinamo, ca antrenor al Rapidului, Lucescu s-a conturat ca prototip al antistelistului în istorie. Iar Steaua cam cu asta s-a ocupat în întreaga sa existență, să crească ratingul de țară al României în Europa fotbalistică.

Acum, mă aștept ca Mircea Lucescu să fie adus la tribunal de Clubul Sportiv al Armatei, pentru că înțeleg că s-a declanșat prigoana față de cei care consideră că FCSB este Steaua, așa cum și CCA, AS Armata, CSCA au fost tot Steaua. Nici pe cei 37.000 de spectatori prezenți aseară pe Arena Națională nu-i văd prea bine.

Fecesebiști de națională

Lucescu a avut ce să vadă aseară. Campioana României reușește să le învingă inclusiv pe campioanele Danemarcei și Greciei, țări mult mai bine cotate decât noi în fotbalul de club, succese smulse cu o proporție covârșitoare de români pe teren.

Pe lângă clasicii Olaru și Târnovanu care sunt convocați constant de Lucescu, cred că alți doi jucători de la FCSB au arătat și aseară că merită să fie în lotul României și chiar să joace pentru România, Adrian Șut și Mihai Popescu. Cred că și Bîrligea ar putea câștiga acum o cursă pentru națională cu George Pușcaș.

Probabil că Mihai Stoica l-ar adăuga aici și pe David Miculescu. Încă sunt rezervat deși nu văd cine l-ar bate acum clar pe Miculescu în cursa de a fi vice al lui Dennis Man în banda dreaptă.

“Blasfemii” și nu prea

Euforic, aseară, Gigi Becali a declarat la GSP Live Special că echipa pe care o are acum este mai bună decât cea din 2006 cu care se califica în semifinalele Cupei UEFA, fiind chiar la un minut-două de finală, cea mai mare performanță a unui club românesc din 1990 încoace.

A adăugat că și antrenorul este mai bun decât atunci, sugerând că și în era lui Olăroiu sau Protasov, el, Gigi Becali, avea faimoasele sale intruziuni în alcătuirea echipei. Primul impuls a fost să consider această afirmație o blasfemie, dar, dacă îi iei post pe post, s-ar putea să nu mai consideri verdictul lui Becali chiar unul lipsit de fundament.

Îmi aduc aminte de o altă comparație surprinzătoare între mari generații ale Stelei când Tudorel Stoica mi-a zis că echipa în care a jucat el în ‘77 în Ghencea era mai bună decât cea pe care tot el o conducea în ‘86 la cucerirea Cupei Campionilor Europeni.

Apropo de imensul triumf din ‘86, el a venit după o finală închisă. La fel îmi aduc aminte că a fost și meciul din Finlanda din „sferturi”. Victoriile din acest sezon cu campioanele din Danemarca și Grecia au fost la fel. Uneori, marile succese nu au o estetică prea spectaculoasă.

Dar FCSB a demonstrat și cu Midtjylland rigoare, forță, lipsă de complexe, calități extrem de importante în fotbalul de azi. Și, sigur, nu uităm că Steaua are meci în aceste zile pe la Ungheni sau ceva. Nu, rectific, acasă cu Metaloglobus, în Templul părăsit al fotbalului.

Citește și:
Adrian Mititelu, mărturisire TULBURĂTOARE despre „incidentul” neștiut care i-a marcat viața: „M-am trezit cu tata în închisoare și cu mama în mormânt”
Superliga
Adrian Mititelu, mărturisire TULBURĂTOARE despre „incidentul” neștiut care i-a marcat viața: „M-am trezit cu tata în închisoare și cu mama în mormânt”
Marius Șumudică, nervos pe conducerea Rapidului după înfrângerea cu Sepsi: „Suntem singura echipă care face asta, n-am văzut așa ceva în viața mea”
Superliga
Marius Șumudică, nervos pe conducerea Rapidului după înfrângerea cu Sepsi: „Suntem singura echipă care face asta, n-am văzut așa ceva în viața mea”
Duminică, România - Ungaria va fi cu gândul la semifinalele Euro 2024 de handbal feminin » Calculele pentru un miracol „tricolor” + clasamentul ACUM
Handbal
Duminică, România - Ungaria va fi cu gândul la semifinalele Euro 2024 de handbal feminin » Calculele pentru un miracol „tricolor” + clasamentul ACUM

Comentarii (24)
balderis
balderis  •  09 Noiembrie 2024, 13:33
Postat de ares.123 pe 08 Noiembrie 2024, 17:53

Ba...chiar nu pricep de ce simti nevoia sa te bagi. O fi dintr-un complex...? Articolul nu are absolut nici o legatura cu echipa ta, dar ce e in capul tau...

Care-i problema ta, ți-e rău, sau te simți prost !!?

DR.Ackula
DR.Ackula  •  09 Noiembrie 2024, 11:29
Postat de 1_0_1_0 pe 08 Noiembrie 2024, 22:03

Lui Mihăiță ii vin versurile pe limba, cântă de fericire, la-la-la… ce bucurie….

pai cum sa nu fie asa cand mandria Romaniei aka Steaua din liga 1 are dupa 4 etape 9 puncte in aproape cea mai prestigioasa competitie din lume(prima fiind ucl). nicio alta echipa romaneasca nu o sa se mai califice vreodata in grupa prinipala de e.l. in afara de Steaua din liga 1. dar Steaua a si trecut de grupa asta dupa doar jumatate din meciurile jucate.

1_0_1_0
1_0_1_0  •  08 Noiembrie 2024, 22:03

Lui Mihăiță ii vin versurile pe limba, cântă de fericire, la-la-la… ce bucurie….

Vezi toate comentariile (24)
Comentează