OPINII  »  EDITORIAL

Blatiștii și mincinoșii, episod nou

Editorial Narcis Drejan
Editorial Narcis Drejan

Articol de - Publicat miercuri, 08 ianuarie 2025 13:51 / Actualizat miercuri, 08 ianuarie 2025 15:49

Fotbalul nostru a mai scos la suprafață un fișier întunecat al istoriei, iar acum, protagoniștii sunt doi oameni care au lăsat ceva fotbalului: Mircea Lucescu, actualul selecționer, și fostul arbitru FIFA Ion Crăciunescu.

Că la un moment dat fotbalul românesc o luase razna cu blaturile, în special în perioada a doua a anilor '80, transformându-se apoi după '90 în Cooperativa lui Gigel, Jenel, Săndel și Romel, nu mai reprezintă o noutate.

Problema istoriografiei misterioase a fotbalului nostru o reprezintă acordurile tacite între oamenii care mai sunt astăzi în viață, foști fotbaliști sau conducători.

Pe la colțuri, în pauzele din studiouri, fie radio sau TV, mulți povestesc că la un moment dat, arbitrii nu mai știau pe teren dacă ei sunt cei care vor stabili soarta partidei sau dacă jucătorii erau cei mai buni actori de teatru în aer liber.

Lucescu vs Crăciunescu

De curând, Mircea Lucescu și-a amintit că Dinamo pierdea în fața Stelei doar atunci când arbitra Crăciunescu, în anii '80. Răspunsul a venit instant, ca un contraatac tăios cu fault în poziție de ultim apărător, Crăciunescu arătându-i „roșu” lui Luce, plus cuvinte de dojană că ar fi inventat blaturile pentru ca Mateuț și Cămătaru să câștige Gheata de Aur.

Momentan, doar Porumboiu i-a luat apărarea lui Crăciunescu, explicând că se făceau mizerii multe, că erau arbitrii de casă ai Stelei, evident și cei luați de Dinamo și tot așa. Practic, toți cei care vor fi întrebați ne vor spune că se făceau blaturi atunci grupa mare.

Cu toate acestea, noi întrebăm: are dreptate Crăciunescu atunci când spune că Lucescu a inventat mizeriile din fotbal? Nu știm dacă era Crăciunescu arbitrul de casă al Stelei, însă, cumva, sistemul de atunci a dat și câteva generații excepționale, probabil că asta a ascuns mult mizeria de sub preș.

Crăciunescu, pe de o parte, a arbitrat finală de Champions League, era numărul 1 în Europa, iar Lucescu a devenit unul dintre cei mai titrați antrenori ai planetei. Mizeria, din păcate, a fost, însă ce-i important e că mulți au ascuns-o, au mers pe blat, au trăit într-un parteneriat toxic, iar după Revoluție mulți au dus blatul la nivelul 2.0, Cooperativa.

Episodul Mitică Dragomir

Despre tristul personaj Mitică Dragomir e greu să știi dacă a spus vreodată adevărul, poate în acel interviu acordat lui Ionel Stoica, de la TVR, care nu-l întrerupea cu nimic, îl lăsa să abereze despre Partid, despre aranjamente, despre cum se făceau nenorocirile în fotbal. Și totuși, acel om a condus Liga Profesionistă de Fotbal!

Nu se sesiza nimeni, ba chiar cluburile girau pentru Mitică. La un moment dat, Sorin Răducanu a amintit cum venea Dragomir în vestiar, la FC Olt, și le spunea jucătorilor că au primă mai mare dacă pierd meciul. Așa cum era de așteptat, Sorin Răducanu a fost făcut nebun, doar pentru că a avut curajul să spună adevărul despre cum se trânteau meciurile în anii '80.

Apropo, la Bistrița, Costel Cîmpeanu, alias Burebista, venea după unele meciuri, la câteva zile, în vestiar și le dădea bani fotbaliștilor. Cei care nu știau ce se întâmplase îl întrebau de unde vin banii? “Bă, îți dau bani și tu îi refuzi?”.

De asemenea, Ilie Balaci a fost printre primii oameni din fotbalul nostru care au amintit despre blaturile celebre din anii '80, iar răspunsul sistemului a fost să-l evite, deși a câștigat absolut totul în țările arabe și nord-africane.

Cumva, sistemul care a nenorocit complet fotbalul a avut grijă să nu iasă în evidență vreodată blaturile și meciurile aranjate sau cum se umbla pe la arbitrul X, că și dacă spuneai ceva, riscai să nu te mai bage nimeni în seamă.

Acum, la senectute, doi oameni importanți ai fotbalului, Lucescu și Crăciunescu, spun adevărul despre cum era atunci. Ar fi interesant dacă ar avea curajul și ceilalți să spună totul de-a fir a păr sau le-ar fi teamă că se dezintegrează moralitatea?

Citește și:
Radu Drăgușin i-a divizat pe englezi. Note amestecate după Hoffenheim - Spurs: „Nu mai este niciun secret”
Stranieri
Radu Drăgușin i-a divizat pe englezi. Note amestecate după Hoffenheim - Spurs: „Nu mai este niciun secret”
Tezaur complet pentru FCSB » La ce câștiguri totale a ajuns în Europa League, după victoria cu Qarabag
Europa League
Tezaur complet pentru FCSB » La ce câștiguri totale a ajuns în Europa League, după victoria cu Qarabag
Gigi Becali, șocat după Qarabag - FCSB: „N-am văzut în viața mea așa ceva! Poate au făcut magie neagră”
Europa League
Gigi Becali, șocat după Qarabag - FCSB: „N-am văzut în viața mea așa ceva! Poate au făcut magie neagră”

Comentarii (11)
Turtitu
Turtitu  •  12 Ianuarie 2025, 09:01

Un fel de „pomostit”, deratizare în vremea lui Nae Ceașcă. Trasul cu nămol îmbogățit cu liant de cal, peste stratul de gunoi. E bine și așa, și se demonstrează simplu. Dacă nu crezi - vezi ”Flori de mucegai”, au fost multe în acel deceniu dubios și care nu și-a spus, încă, adevărata Istorie.

mzm1
mzm1  •  11 Ianuarie 2025, 21:28

Domnule Drejan, e bine ca amintiți de blaturile lui Lucescu în legătură cu Gheata de Aur. Ceilalți ziariști, colegi de-ai dv., nu au făcut-o. Nici măcar la numirea sa în funcția de selecționer! I-au prezentat în detaliu c/v-ul său impresionant, dar au omis cu toții „marea performanță”: cele 4 Ghete de Aur! Oare de ce? Poate pentru că, de exemplu, Cămătaru a înscris 20 de goluri în ultimele 6 etapa de campionat, pentru a-l depăși pe ausrtiacul Polster?... A fost prea mult pentru răbdarea celor de la UEFA, care s-a văzut nevoită să suspende trofeul respectiv, pentru că ajunsese un circ!

Todor
Todor  •  11 Ianuarie 2025, 18:36

Cooperativa, se vede, a priit nu numai fotbalul de la noi ci și celui mondial. Un ziar englez se întreba într-un articol dacă România-Argentina, 3-2, 1994, nu a fost cel mai bun din istoria CM-urilor.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează