OPINII  »  EDITORIAL

Chirică, om sucit, și virtuozul Mitriță

Editorial Narcis Drejan
Editorial Narcis Drejan

Articol de - Publicat duminica, 13 august 2023 11:41 / Actualizat duminica, 13 august 2023 11:50

Până spre miezul nopții, primarul din Iași s-a comportat ca-ntr-o schiță de Caragiale, dovadă că nu înțelege nimic din sportul unde aruncă milioane.

După un cartonaș roșu meritat, suflarea ieșeană de pe arena capitalei culturale a început s-o deie ca-n caprele Irinucăi, într-o râie verbală, ajutată de primarul care posta într-o limbă inventată de dânsul, pe rețeaua de socializare unde punctuația, diacriticile și gramatica nu contează deloc!

S-a greșit destinatarul

Deși echipa susținută din banii moldavilor și plăieșilor, creștinilor și urmașilor lui Ștefan cel Mare, Chirică, copăcel-copăcel, a mers câțiva pași prin facebook până la colțu’ orașului, pe unde presărase Mitriță niște poezie și literatură fotbalistice! 

Prin cenușa dinaintea prăvăliilor din Iași, de unde mai adună niște taxe, primarul a început să urle a pagubă, să jignească, să înjure literar, ca-n Povestea poveștilor a lui Ion Creangă: „și socoteala zbââââr, în dânsa arbitrului!”.

Așa cum venea birja cu caii răscrăcărați, precum pe stemă, ăia de cabrează,  ca să mai scurteze din drumul spre performanță, după ani de umilințe pe la matinal și biștari aruncați pe ferestrele cu ștergar, Chirică băgă o teamă a alunecușului către Gino Iorgulescu, argatu’ șef din Țara Românească, deși greșise destinataru’, care era prin sectorul 2, nicidecum lângă Cotroceni.

Chirică, om sucit, și virtuozul Mitriță
Mihai Chirica, primarul din Iași

Primarul și-a secat sufletul pentru fotbal, doar că azi-noapte a apucat vârtos limba română de toartă și i-a făcut pe Creangă și pe Vlahuță să se răsucească pe lumea ailaltă, că nu degeaba se auzea pe facebook bâldâbâc, sdronc, tronc! 

Chirică într-o parte, limba română, de cealaltă parte! Două drepte care n-aveau niciun punct comun! Ciudat lucru, îți dă Craiova cu terenu-n cap, iar tu scrii ca dintr-o stropitoare ciuruită de rugină!

Poezie cu Mitriță

Pe teren, după o primă repriză de odă adusă shaormei, cu Markovic în prim plan, a urmat festivalul de poezie de la Iași, unde a intrat unul micuț, și recita din glezne de plângeau și versurile lui Eminescu! Doamne, cum a recitat ăsta micu’, poezie romantică, așa cum îl învățase bădia Balaci, marele Creangă al Olteniei! 

Așa au plâns oltenii că n-au avut un Creangă, cu sângele ăla care fierbe în vene, ei l-au ales pe simbolistul Macedonski! După vreo 70 de minute, virtuozul culturat al fotbalului a trecut la literatură, în vreme ce omul sucit pocea cultura la Iași! 

Și micuțu’ Mitriță nu se opri aici, dădu tot ce putu mai bun din el, scria epitet după epitet, jongla cu metaforele fotbalistice și le arătă moldavilor că e nevoie de cultură, nu doar pocitori de limbă, care „depostează” și au uitat abecedarul! Geaba învăță el cuvântu’ harbuz, dacă nu află că Ion Creangă fu elev, dascăl și diacon! 

A zis și Hagi: „Mergeți, primari, la școală, că e bună și școala la ceva!”


Comentarii (12)
danglumetu
danglumetu  •  14 August 2023, 15:12

''Așa cum venea birja cu caii răscrăcărați, precum pe stemă, ăia de cabrează, ca să mai scurteze din drumul spre performanță, după ani de umilințe pe la matinal și biștari aruncați pe ferestrele cu ștergar, Chirică băgă o teamă a alunecușului către Gino Iorgulescu, argatu’ șef din Țara Românească, deși greșise destinataru’, care era prin sectorul 2, nicidecum lângă Cotroceni.'' doar cultura in exces poate ticlui asa o fraza limpede si cursiva care nu-ti iese decit daca citesti de trei ori pe apostol bologa precum autorul articolului! oricum, daca vasile banescu o citeste isi face ca pitigoiul!

doritor
doritor  •  13 August 2023, 20:11

Chirica asta in loc sa se rataceasca prin regulile fotbalului mai bine cauta prin rasadurile de flori. Acolo poate mai gasea vreun copil din flori sa-i asigure si ăluia un apartament ca doar micutii s-au istovit ca la nici 3-4 ani sa ajunga tatal primar cu multe partide la activ si mai cu seama multe bunatati picate din cer pentru cei mici.

baudolino
baudolino  •  13 August 2023, 19:32

Chirica e un ***. Dar de data asta, pe fond are dreptate. Am fost la stadion. Arbitrajul a fost tendentios, intr-un mod ultra profesionist, demn de un arbitru FIFA. Nu vorbesc de eliminarea lui Roman, aia a fost corecta. Nu vorbesc nici macar de rezultatul final, Craiova a fost mai buna, si probabil ar fi castigat si fara a smenui arbitrii. Dar, realitatea din teren este ca i-a smenuit. S-a arbitrat permanent la ciupeala, cartonase galbene fara numar pentru Poli, aproape nimic pentru Craiova la faze similare. De multe ori nu se fluiera nici macar fault cand dadeau la gioale prazarii. La finalul primei reprize, imediat dupa ce Poli facuse 1-0 era calare pe olteni, si au obtinut un corner. Nu i-a lasat sa-l bata, a fluierat fix in min, 45, desi fusesera suficiente intreruperi cat sa justifice si 3-4 minute de prelungire. Au fost peste 8000 de oameni pe stadion, si toti au fost scosi din sarite de maniera mizerabila de arbitraj. Chirica e un ***, dupa cum am zis. Dar e mai greu sa fie 8000 si ceva de *** in acelasi timp pe acelasi stadion.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează