OPINII  »  CONFERENCE

Criză energetică, la unii, la noi doar fotbalistică

Articol de - Publicat vineri, 05 august 2022 14:32 / Actualizat vineri, 05 august 2022 14:35

În vreme ce nemții iau măsuri pentru sustenabilitatea ecologică și întâmpină criza energetică, mai ales în fotbal, noi ne plângem și căutăm scuze pentru că ne bat toți în Europa

Spre miezul nopții se încheie prima manșă a turului III preliminar din Conference League. E foarte cald, dar nu aud locatarii blocului urlând cum o face Dan Petrescu. Sau Bogdan Mitrea, când schimb canalul TV pentru a asculta și reacțiile de la Sepsi OSK. CFR Cluj, Craiova și Sepsi n-au jucat absolut nimic. Din 3 echipe, dacă le-ai fi unit jocurile nu-ți ieșea nici de un exercițiu la tablă la școala federală. Sau îți ieșea lecția: “Cum să-ți bați joc de fotbal!”

Cuvântul scuză are un sinonim: Dan Petrescu

După meciul inexistent din Turcia, cu Soligorsk, Dan Petrescu mai avea puțin și dădea vina pe culoarea scaunelor goale. A ajuns să fie bocitoarea fotbalului românesc, i se fac toate poftele la CFR Cluj, e plătit regește, 50.000 de euro lunar, dă afară ce jucător vrea, aduce pe cine vrea, dar se plânge. A devenit un apocaliptic, nu zâmbește, nu face nicio glumă, e mereu încruntat, îi ceartă pe toți, că nu are lot, că totul e împotriva echipei pe care o antrenează. 

Deci, să înțelegem, tu abia marchezi un gol în deplasare, cu o echipă din Andorra, te chinui la ciupeală cu echipe din Armenia și Belarus, dar tot tu te plângi? Super Dan, cum îți spuneau the blues, știi câte meciuri a jucat Liverpool în sezonul 2021-2022? 67, cu tot cu amicale. Cum ar spune Klopp: “unbelievable 67!”. Și s-a plâns în vreao 2-3 conferințe, apoi încheia: “But we have to play our best football”. Petrescu se plânge și le dă apă la moară tuturor. Pe vremuri nici apă nu găseau jucătorii pe stadioane, chiar și fântânile alea cu țâșnitoare erau oprite, dar se juca fotbal și nu se plângea nimeni.

Criză energetică, la unii, la noi doar fotbalistică

A apărut și Mitrea în peisaj

Și dacă tot e la modă se te crezi singur împotriva tuturor, Sepsi a ieșit în evidență, după ce Djurgardens i-a despărțit de fotbal. Că ei nu prea pot face spectacol la ora 12:00 sau 13:00. Păi, stai așa, șampionule, ce te-a împiedicat să joci spectaculos cu Djurgardens. Că treceau fotbaliștii echipei suedeze pe lângă tine de ziceai că vezi trenurile în gara Sfântu-Gheorghe când merg grăbite spre Băile Tușnad. 

Mitrea vrea fotbal în nocturnă, pe opulență, că cică ziua nu mai ai nici salivă. Auzi, dragă Mitrea, dar ai stat vreodată lângă băieții care toarnă asfalt sau lângă cei din construcții? Și nu-s plătiți regește ca dumneata. În plus, ei chiar trebuie să muncească, tu poți să minți fotbalul o viață întreagă, cum ai făcut-o și aseară, că tot îți intră salariul. Apropo, știi că germanii se gândesc să nu mai joace în nocturnă? Ia, fii atent...

Când iau nemții măsuri...

Reprezentanții cluburilor din Bundesliga și Zweite Bundesliga tratează de câteva zile subiecte din domeniile sustenabilității ecologice, economice și sociale și consideră fotbalul profesionist ca un mare consumator de energie. Criza energetică a ajuns și în Bundesliga. Cluburile lucrează la potențialul de economisire, iar Liga Germană de Fotbal dorește să promoveze tema sustenabilității. 

Oprirea încălzirii suprafeței gazonului, stingerea reflectoarelor, răcirea încăperilor VIP – întrebări ca acestea preocupă mai mult ca niciodată cluburile profesioniste de fotbal în vremurile crizei energetice globale. SC Paderborn a comandat un raport despre modul în care își pot opera încălzirea subsolului mai eficient și mai rentabil și să nu mai joace niciun meci în nocturnă.

Borussia Mönchengladbach a venit cu un raport pentru „Rheinische Post” și demonstrează că a redus deja cu 6% din costurile energetice. Echipa de ligă secundă, Fortuna Düsseldorf, a acționat în mod similar. Operatorul Arenei Düsseldorf a decis ca temperatura din boxele VIP să fie redusă cu două grade. Și, cu excepția meciurilor din cupele europene, nemții chiar iau în calcul să renunțe la meciurile în nocturnă.

Dar la noi? Ce criză? Noi trebuie să ne facem de râs cu toți “erevanii” și “soligorskii”, dar oamenii din fotbalul nostru au dreptul să se plângă că sunt submediocri și netalentați.


Comentarii (6)
MariusN
MariusN  •  05 August 2022, 20:29

Foarte corect si la obiectul actual al omenirii, acest articol. La va fi iar cu o ultima presiune de la UE, o schimbare sau o luare de masuri in privinta economiei energetice. NOI nu, noua mereu ni se cuvine totul. Cum sa ni se ia un drept.. Vom fi impinsi de la spate, ca singuri suntem in stare de nimic. Toti care traiesc doar in Romania si n-au contact cu ce se intampla in alte tari, nu poate gandi in aceasta directie. Iar in fotbal, copiem doar ce ne convine!!! In rest, smecherim toate problemele, ca noi, ne credem mereu buricul pamantului....

dobrin
dobrin  •  05 August 2022, 20:03

A fost si la Cluj criza energetica. La meciul cu Mioveni.

fibra
fibra  •  05 August 2022, 19:22

C-asa-i la noi! Cand nu poti plangi ca munca e grea.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează